• Pijn is een vervelend signaal, maar zegt dat er iets fout zit dat kan hersteld worden. Zoek eerst naar de oorzaak en probeer die op te lossen. Te snel grijpt men naar een chemische pijnstiller die efficiënt werkt, maar het ziektebeeld onderdrukken kent bijwerkingen. Er zijn ook natuurlijke pijnstillers die voor verlichting zorgen. Het effect is niet direct vergelijkbaar, maar ze werken verzachtend en zorgen ervoor dat u geen of minder pijnstillers nodig hebt.

Vele soorten pijn
Pijn wijst altijd op een intern conflict en kan zich inwendig of uitwendig manifesteren en kan acuut of chronisch zijn. Pijn veroorzaakt door een verbranding of een kneuzing is acuut en zal vanzelf verdwijnen als de wond geneest. Het zelfgenezend en zelfherstellend mechanisme treedt meteen in werking. Een behandeling ondersteunt en bevordert dit proces. Bij chronische pijn gaat het meestal om beschadigingen die niet spontaan genezen en waarbij het genezingsproces zeer traag verloopt. We hebben meer therapeutische hulpmiddelen nodig om chronische pijn te verzachten. Er moet dan op verschillende niveaus tegelijk behandeld worden om de fysieke conditie te bevorderen. Bij pijn stelt u zich enkele vragen.

  • Is de pijn plotseling of geleidelijk ontstaan?
  • Is het een terugkerende pijn?
  • Zijn er bijkomende symptomen zoals koorts, misselijkheid, verstopte neus, loopneus, verandering in zicht of gehoor, zwellingen of uitslag?

Als de pijn eenvoudig is, onverwacht komt opzetten en niet vergezeld gaat van koorts of andere symptomen, dan kunt u de pijn goed zelf behandelen. Dat geldt ook als uw klacht door de arts of therapeut is vastgesteld en u inzicht hebt in het ziektebeeld met de bijbehorende pijn. Als u geen verklaring hebt voor de pijn of deze neemt erg toe, dan is het wenselijk dat u contact opneemt met de huisarts die u eventueel doorverwijst voor verder onderzoek. Na diagnose is het mogelijk dat u zelfs bij ernstige ziekte een belangrijke ondersteunende bijdrage kunt leveren aan het genezingsproces en het behandelen van pijn.

Ontsteking
Bij pijn is er bijna altijd sprake van een onderliggende ontsteking en speelt het bloed een belangrijke rol. Het bloed voert warmte, zuurstof en voedsel aan naar de plaats waar de beschadiging zich bevindt. Bloed voert afvalstoffen af en heeft daardoor een reinigende werking. Dit gebeurt ook bij ontstekingen zoals bij kiespijn, reumatische pijn, migraine of indigestie. Het lichaam probeert zich altijd zelf te genezen en het is onze taak dit proces zo goed mogelijk op een natuurlijke wijze of met natuurlijke middelen te ondersteunen. Een ontsteking is geen vijand, maar een dankbaar hulpmiddel tot zelfgenezing. Voeding is een van de meest efficiënte middelen om zichzelf te genezen, zeker bij chronische pijn. Een belangrijke oorzaak van chronische ziekten is de verzuring. Verzuring heeft niets te maken met de zure smaak van een voedingsmiddel. Dat zijn immers vrije zuren, maar wel met een te veel aan eiwit. Vlees, vooral roodvlees, is een belangrijke oorzaak van verzuring. Dat geldt ook bij het eten van te grote hoeveelheden kaas en graanvoeding. Om te ontzuren hebben we overwegend eiwitarme voedingsmiddelen nodig zoals fruit, bessen, watervruchten, blad- en stengelgewassen. Om een goed zuur-base evenwicht te bereiken, eet u ongeveer 2 delen eiwitrijke voedingsmiddelen tegenover 8 delen eiwitarme voeding. Gezonde voeding bevordert de aanmaak van afweercellen die bescherming tegen infecties bieden terwijl het lichaam zelf pijnstillende hormonen aanmaakt. Het gebruik van toegevoegde suikers ligt aan de basis van talrijke ziekten. Geef daarom de voorkeur aan natuurlijke suikers die in de voedingsmiddelen aanwezig zijn zoals banaan, druif, honing en natuurlijke siroop. Het gebruik van koudgeperste plantaardige olie levert eveneens een bijdrage tot een betere gezondheid.

Voedingsmiddelen die pijn verzachten
Eet dagelijks voldoende vers fruit en groenten en eet een deel van uw voedsel rauw. Tijdens een kookproces verliest het voedsel 50% van zijn voedingswaarden en opgewarmd voedsel is zo goed als waardeloos. Soep is een goed middel om voldoende vocht binnen te krijgen. Door gezond te leven, is er minder kans op ontstekingen en dus ook op pijn.

Citroen
Citroen heeft een sterk ontsmettende werking en is rijk aan vitamine C, een uitstekend middel om winterkwalen te overwinnen of om een ontsteking af te remmen of te voorkomen. Citroensap is ideaal om wonden te ontsmetten. Bij inwendig gebruik verdunt u het sap in de verhouding van 1 deel sap op 6 delen water. Voeg er eventueel wat honing aan toe waardoor de smaak zoetzuur wordt en de ontstekingsremmende werking verhoogd wordt. Citroensap wordt in de keuken veelvuldig gebruikt, o.a. in dressings of om een zure saus of gerechten te bereiden.

Ananas
Ananas is een bijzondere schijnvrucht, opgebouwd uit ongeveer honderd vruchtjes afkomstig van evenveel bloemetjes. Ananas bevat bromeline, een ontstekingsremmende en pijnstillende stof. Gebruik uitsluitend een rijpe ananas, want de vrucht rijpt niet na. Vermijd ananas uit blik. Ananas is een belangrijke vrucht in de strijd tegen kanker.

Koolsoorten
Alle koolsoorten hebben een ontstekingsremmende werking die wordt toegeschreven aan de stof glucosinolaten die ontstekingsreacties blokkeren. Het koolblad wordt uitwendig gebruikt bij het behandelen van zweren en andere ontstekingen. Broccoli behoort eveneens tot de kruidbloemige groenten en bevat erg veel sulforafaan met een ontstekingsremmende en pijnstillende werking. Broccoli kan men rauw eten, maar de smaak is nogal krachtig.

Tomaat
Tomaat heeft een pijnverzachtende invloed op reumatische aandoeningen. De smaak is licht zuur met een sterk ontzurende werking en heeft een goede natrium-kalium verhouding. De tomaat bevat erg veel lycopeen, een stof die gunstig is voor de prostaat en wordt aanbevolen bij prostaatkanker.

Banaan
Banaan is een voedzame vrucht met 22% natuurlijke suikers en een uitzonderlijke natrium/kalium verhouding wat gunstig is voor de waterhuishouding. De banaan heeft een directe invloed op de bloedsuikerspiegel. Banaan verhoogt de stressbestendigheid en verbetert slaapproblemen. Stress is vaak een belangrijke oorzaak van ontstekingen en pijn.

Kastanje
Kastanjes hebben een gunstige invloed op de aders en genezen spataders, rokersbenen en andere vormen van aderpijn. Er zijn natuurlijke middelen en crèmes verkrijgbaar op basis van kastanje om vermoeide benen te behandelen.

Pruimensap bij aften
Aften kunt u behandelen met pruimensap als mondwater. Spoel uw mond met het sap van versgeperste rijpe pruimen en probeer het sap zolang mogelijk in uw mond te houden. Liefst tien of vijftien minuten en herhaal het spoelen meerdere malen per dag. Pruimen zijn rijk aan koper dat de immuniteit versterkt. Het gebruik van verse basilicum in salade of bij gerechten is aan te bevelen bij aften of kauw gewoon op enkele blaadjes.

Tijm met honing bij pijnlijke keel
U kunt keelpijn of een flinke keelontsteking verlichten met een warme kruidenthee van tijm met daarin een flinke lepel honing. Zowel tijm als honing hebben een ontstekingsremmende en pijnstillende werking. Een teentje knoflook dwars doorsnijden en een uur of langer achter de kiezen steken helpt bijzonder goed.

Pijnlijke spieren
Een warm ligbad met rozemarijn werkt ontstekingsremmend en pijnverzachtend. Gebruik een badolie op basis van tijm of maak 1 liter kruidenthee van 2 eetlepels gedroogde tijm op 1 liter kokend water dat u gedurende 20 à 30 minuten laat trekken. Het badwater op lichaamstempratuur is aan te bevelen (max. 38 °C).

Krampen
Krampen zijn onverwachte, onwillekeurige en pijnlijke samentrekkingen en verharden de spieren. Kan spontaan optreden of door verkeerde lighouding. Het eten van bananen helpt goed door de aanwezigheid van magnesium of behandel het been met Sint Jansolie.

Er zijn nog talrijke natuurlijke middelen om pijn te verzachten zoals het leggen van een masker, pleisters, wikkels, begietingen en andere vormen van waterbehandeling (hydrotherapie). De Europese Academie biedt talrijke opleidingen en open cursussen aan waarin deze of andere onderwerpen tot de leerstof behoren. Raadpleeg: www.europeseacademie.be

Het groene verdriet
De klimaatcrisis eist onze aandacht op en zet ons aan het denken over de toekomst van onze planeet. Het gaat over de veranderende verhouding tussen mens en natuur. Handelen moet nu om te voorkomen dat het milieu niet helemaal uitdroogt. Dit vergt een nieuwe manier van denken en handelen, hoeft niet pessimistisch te zijn, maar geeft wel een beetje hoop. Gezond leven is milieuvriendelijk en maakt de gezondheidszorg weer betaalbaar. De overheid, de politieke partijen en milieuverenigingen hebben geen andere keuze dan de vleesconsumptie terug te dringen, maar ze doen het niet want vetmesters zijn ook kiezers.

Smeren tegen huidkanker
Huidkanker is een van de snelst toenemende vormen van kanker. Elk jaar komen er duizenden nieuwe huidkankerpatiënten bij. Nu de zon al vrij vroeg in de lente krachtig begint te schijnen, is vroegtijdig smeren tegen huidkanker meer dan ooit noodzakelijk. In België maakt huidkanker 40% uit van alle kankers, dit betekent dat 1 op 6 geconfronteerd wordt met huidkanker voor hun 75ste jaar. Blootstelling aan de zon blijft de grootste risicofactor. Er zijn drie eenvoudige manier om u te beschermen: uit de zon blijven, uv-werende kleding dragen of zonnecrème smeren. Zonnecrème smeren betekent niet dat men langer in de zon mag liggen. Zonnekeratose is een veel voorkomende vorm van huidaandoening en is gekenmerkt door ruwe, schilferige roze vlekjes en is een voorloper van huidkanker. Kaal hoofd, de neusrug, oorranden, jukbeenderen en onderlip zijn extra vatbaar. Let op de UV-index, bij 3 moet u smeren en bij 7 mag u niet meer in de zon komen, zeggen huidspecialisten.

Afbreekbaar enzym
Wetenschappers hebben een enzym ontwikkeld dat PET-plastic in enkele dagen afbreekt en herleid tot een nieuwe technologie om plastics als duurzame grondstof te herbruiken. Dat is veel belovend, maar men voegt eraan toe dat het nog verre toekomstmuziek is. Onderzoekers leggen een verband tussen plastic en hormonale vervuiling wat leidt tot onvruchtbaarheid, afwijkingen van de geslachtsorganen bij jongens, maar ook bij dieren. Er wordt verwezen naar hormonale vervuiling en genderproblemen. Jonge mensen voelen zich, ondanks dat ze over alle fysieke geslachtskenmerken beschikken, niet echt als man of vrouw. Er is dringend behoefte aan meer onderzoek.

Gezondheidszorg
De gezondheidszorg kampt met personeelstekort. Handen aan het bed ontbreken. Het is een ernstig probleem, maar de echte oorzaak is het feit dat steeds meer mensen verplicht zijn er gebruik van te maken. De echte oplossing is alles in het werk te stellen om de mensen aan te sporen om gezonder te gaan leven. Bewust leren omgaan met gezonde voeding en frisdrank beperken tot water, vruchten- en groentesappen is een haalbare oplossing. In bijna alle scholen zijn de drankautomaten alleen nog gevuld met gezonde drankjes. Waarom nemen de volwassenen hier geen voorbeeld aan?

Vrouwen krijgen vaker alzheimer
Wetenschappers stellen vast dat vrouwen vatbaarder zijn voor alzheimer waardoor het aantal sterk toeneemt. Dit heeft niets te maken met de hersenstructuur die bij vrouwen anders is, maar wel met de hormoonhuishouding die anders is. Een gezonde voeding, een beweeglijke levenswijze en mentale ontspanning zijn de beste vormen van preventie. Help ons in de strijd tegen deze vreselijke ziekte, help onze boodschap uitdragen, ze ligt opgeslagen in mijn boek ‘Alzheimer, hoe voorkomen of afremmen’.
Dit boek is verkrijgbaar via: www.sterckendevreese.nl
Bezoek onze website: www.alzheimerperspectief.eang.eu