- Milieuvervuiling ligt aan de basis van talrijke ziektes en ongemakken, maar de natuur heeft een genezende werking en werkt als een medicijn. Onderzoekers spreken van het groene medicijn. Door aandacht te besteden aan deze bijzondere eigenschappen van de natuur krijgt de milieubescherming een veel grotere betekenis.
Het groene medicijn
We houden allemaal van de natuur, gaan graag wandelen in het bos, op de heide of trekken de bergen in. We zien de natuur nog te zeer als een decor, een aangename omgeving waar het stil en rustig is en waar spanningen en stress van ons afvallen. Recent onderzoek toont aan, wat we al heel lang weten, dat de natuur een genezende werking heeft en mag beschouwd worden als een basismedicijn. De artsen zouden er goed aan doen om hun patiënten een voorschrift mee te geven om de natuur te ontdekken, zowel als preventie, maar ook als medicijn. We gaan ervan uit dat natuurbeleving een aanvullende therapie is voor diabetes, hart- en vaatziekten, maag- en darmklachten, stress, angst, depressie en veel andere ziektes die eigen zijn aan dit digitaal tijdperk. In de natuurgeneeskunde tonen we steeds het belang aan van een goede omkadering bij het behandelen van een ziekte. Een chemisch medicijn werkt snel en efficiënt, maar laat altijd sporen achter die bijwerkingen worden genoemd. Een kruid kan een medicijn niet vervangen, maar we kunnen met succes een ziekte met kruiden genezen op voorwaarde dat er een goede omkadering is. Als we onze voeding, levenswijze en instelling niet veranderen, zal de werking van een kruid of het groene medicijn minimaal zijn.
Inzicht
Het succes van het groene medicijn begint bij inzicht en dat opent de weg naar kennis. Te snel grijpen mensen naar alles wat met de nodige publiciteit in de belangstelling komt te staan. De genezende kracht van de natuur is verbonden aan ervaren, beleven, er deel van uitmaken of ondergaan. Inzicht en kennis leiden tot een mentaliteitsverandering. Wie aan hoge bloeddruk lijdt, zal na een boswandeling niet meteen een daling van zijn bloeddruk kunnen vaststellen. Ieder contact met de natuur is een genezende druppel, maar afhankelijk van ons gezondheidsprobleem hebben we veel, soms heel veel druppels nodig. Op relatief langere termijn treden wel degelijk fysieke verbeteringen op die door de arts kunnen worden vastgesteld. In een groene omgeving is er geen of minder lawaai, luchtvervuiling, lichtpollutie en is het langdurig gebruik van schermstralen via tv, smartphone, tablet of gsm afwezig. We moeten met deze digitale instrumenten anders leren omgaan in plaats van eraan verslaafd te zijn.
Groenblauwe elementen
Groen vertegenwoordigt alles wat groeit en bloeit, de levende natuur en blauw wijst op de lucht die ons zuurstof levert. Schone lucht zoals zee- of berglucht hebben grote invloed op onze gezondheid. Het effect op onze gezondheid is waarneembaar en kan gemeten worden door een daling van het cortisolgehalte in lichaam. Als reactie op stress maken de bijnieren het cortisolhormoon aan. De bijnieren ontvangen het signaal voor een verhoging van de cortisolproductie van een hormoon dat in de hypofyse wordt aangemaakt. Men noemt dit het ACTH of corticotropine en geeft de bijnierschors het signaal om meer cortisol te produceren. De hypofyse ontvangt op zijn beurt hormoonsignalen vanuit de hypothalamus die een onderdeel vormt van het limbisch systeem in de hersenen en instaat voor de vorming en het uiten van onze emoties, genotsbeleving, het geheugen en motivatie.
Onze zintuigen
Als we door een bos wandelen doen we dat met al onze zintuigen. We worden er volledig bij betrokken. Met de ogen merken we de vele mooie kleuren en kleurschakeringen, de prachtige vormen van de schors van de bomen, begroeit met korstmos wat de zuiverheid van de lucht bevestigt. We zien vaak de grillige vorm van bomen of de verfijnde vorm van de grassen. We horen vogelgeluiden, krakende bomen of de zachte wind waarbij halmen zich nederig buigen. We ruiken de geuren van het bos die in ieder seizoen anders zijn. De geurhersenen bevinden zich bovenaan in de neus ter hoogte van de ogen. De harsen van de dennenbomen vallen het meest op en werken als een natuurlijke vorm van aromatherapie. Geuren hebben een sterk genezende werking die ons gratis wordt aangeboden. We kunnen in het bos diep in- en uitademen, maar een spontane ademhaling werkt al voldoende. Veel wandelaars hebben spontaan de neiging om struiken, bomen of grassen aan te raken. Een blote voetenpad wordt vaker aangelegd in drukbezochte bosgebieden. Met de blote voeten maken we direct contact met de aarde wat soms nuttig is voor mensen die te weinig geaard zijn. Het heeft allemaal invloed op ons zenuwstelsel en op ons brein zodat we er alleen maar beter van worden.
Groene vingers maken gezond
Tuinieren is direct contact met de natuur maken. Er is internationaal onderzoek uitgevoerd op het gezondheidseffect bij tuinieren. Bij ouderen werd vastgesteld dat men langer actief blijft, het geheugen, planning en aandacht erdoor versterkt wordt. Vaak leidt tuinieren tot beter sociale contact door de verbondenheid met andere tuinders. Aan de ene kant doet men fysieke inspanningen en aan de andere kan vergeet men stress en zorgen. Tuinieren is een vorm van beleving en verbondenheid, maar versterkt ook het levensritme doordat er rekening wordt gehouden met de seizoenen en de natuurelementen.
Ontharding
Steden en dorpen doen aan ontharding. De tijd dat alles werd vol gelegd met klinkers of tegels is voorbij. Ontharding is meer dan een modewoord, het houdt vergroening in en levert een belangrijke bijdrage aan een beter milieu. In Genk (L) heeft men het marktplein omgebouwd tot een stadsbos met een speelplein voor kinderen, met banken om even tot rust te komen, om gezonde te ademen en te genieten van het mooie groen binnen in een druk centrum. Parijs wil eveneens rond de Notre Dame een dergelijk bos planten en doet beroep op dezelfde landschapsarchitect. Klinkers en tegels zorgen voor netheid dacht men vroeger, maar ze verdrijven de natuur uit de stad, maar ook dicht bij huis. Er is op korte tijd een totale ommekeer ontstaan in het denken over omgeving en milieuaspecten. De mens is zelf een stukje natuur en is er mee verbonden zoals een vis in een aquarium, beek of vijver verbonden is met het water, dat zijn bestaansgrond is. Ook de mens is verbonden met de natuur en maakt er als natuurlijke wezen deel van uit. De laatste tijd praat men meer over biodiversiteit op wereldvlak, maar ook binnen onze directe omgeving is er behoefte aan biodiversiteit. Het vervuild milieu maakt ons ziek, maar de natuur maakt ons weer gezond.
Natuur op doktersvoorschrift
Dit is de titel van een boek waarin de genezende werking van de natuur mooi en heel begrijpelijk wordt beschreven. Dit boek is een aanrader voor iedereen die meer aandacht wenst te besteden aan gezondheid en het buitenleven. De auteurs spreken over het groene medicijn, het boek is rond veertien thema’s uitgewerkt en besteedt ruime aandacht aan de positieve invloed van de natuur op het hart, de mentale gezondheid, dementie, maar ook op de zwangerschap en de ontwikkeling van kinderen enz.
Titel: Natuur op doktersvoorschrift
Auteurs: Dirk Avonts, Hans Keune en Roy Remmen
Uitgever: Lannoo Campus
ISBN/NUR: 978 94 014 90122 – NUR 410
Aantal pagina’s: 256.
Verkrijgbaar: in de boekhandel
Karakters en Temperamenten
Dit is een erg handig boek om uw persoonlijkheid te achterhalen zodat u zichzelf beter leert kennen, gemakkelijk gesprekken kunt voeren met anderen en conflicten kunt voorkomen. Het is door Ivo Vandeninden geschreven, hij was vele jaren docent Persoonlijkheidsanalyse aan de Europese Academie en heeft een rijke ervaring in deze discipline. Op een eenvoudige wijze brengt hij deze kennis over met concrete voorbeelden, maar hij wijst ook op mogelijke valkuilen en gevaarlijke situaties. Een erg handig boek dat we iedereen graag aanbevelen. U kunt eveneens een open cursus Persoonlijkheidsanalyse volgen aan een van de vier scholen van de Europese Academie, zie website www.europeseacademie.be
Titel: Karakters en Temperamenten
Auteurs: Ivo Vandeninden
Uitgever: Stokstaart
ISBN: 978 9083440613
Aantal pagina’s: 118
Meer informatie: typologie@telenet.be
Cursus Genezend voedsel
Voedingsmiddelen zijn niet alleen voedzaam en leveren de nodige energie, maar ze hebben ook een genezende werking. Ze bevatten net als kruiden genezende inhoudsstoffen die fytonutriënten worden genoemd. Voedingstherapie is een krachtige therapie die snel en doeltreffend werkt. Kankerpatiënten die naast chemotherapie of bestraling als aanvulling voedingstherapie volgen, genezen sneller en houden nauwelijks bijwerkingen over. Reumapatiënten ondervinden vrij snel de voordelen van voedingstherapie en dat geldt nog meer voor maag- en darmproblemen. Het is erg handig als u weet welke voedingsmiddelen u extra moet eten om pijn en andere klachten te verminderen of sneller te doen genezen. Een echte aanrader. Deze cursus gaat telkens op zaterdag in Genk (L) door en start op 30 november en kan zowel gevolgd worden uit persoonlijke interesse als voor hen die als hulpverlener werkzaam zijn. Er zijn 9 leseenheden, het lesgeld bedraagt 216 euro. Inschrijven kan online. Voor meer informatie: www.europeseacademie.be
Gif in uw voeding
Dit is de titel van het succesvolle boek van Jan Dries over de bijwerkingen van de 385 E-nummers die aan voedingsproducten worden toegevoegd. Men blijft er niet bij stilstaan dat deze stoffen overal, zelfs aan verse fruitsalade worden toegevoegd om er lang mooi en fris uit te zien. Deze E-nummers zijn niet zo onschuldig. Op een enkele uitzondering na zoals citroenzuur of bietenrood gaat het om chemische stoffen met behoorlijk wat bijwerkingen. Sommige E-nummers worden in verband gebracht met ADHD, andere met allergie, maag- en darmproblemen, een verhoogd risico op de ziekte van Alzheimer, kanker en andere aandoeningen. Er zijn landen die een aantal E-nummers in voeding hebben verboden, maar bij ons worden ze nog gretig toegevoegd. Ze horen niet thuis in een gezonde voeding.
Titel: Gif in uw voeding
Auteur: Jan Dries
Uitgever: Sterck & De Vreese.
Verkrijgbaar: in de boekhandel
Kan besteld worden bij de uitgever: www.sterckendevreese.nl