Met gezonde voeding, ontspanning en aangepaste spieroefeningen kan men migraine voorkomen en/of verlichten. Migraine is een kloppende tot hevige hoofdpijn, meestal aan één kant van het hoofd, die verergert door fysieke inspanningen, licht, geluid of geur en die gepaard gaat met misselijkheid en braken. Migraine is een alarmsignaal waarbij het lichaam zegt: stop, het kan zo niet verder gaan. Migraine kan op iedere leeftijd uitbreken, maar meestal tussen 10 en 40 jaar. Migraine op latere leeftijd is opvallend minder hevig en kan volledig verdwijnen. Migraine komt driemaal meer voor bij vrouwen dan bij mannen.

Er is hoop
Hoewel de oorzaak van migraine nog steeds onbekend is, krijgt men beter inzicht in de uitlokkende factoren. Dat is hoopgevend omdat het nu gemakkelijker wordt om migraine te voorkomen. Er zijn uitlokkende factoren die met grote zekerheid tot een aanval leiden. Oestrogenen, het belangrijkste vrouwelijk hormoon, lokt gemakkelijk een aanval uit, waardoor driemaal meer vrouwen dan mannen hieraan lijden. Het is logisch dat migraine vaak voor het eerst optreedt tijdens de puberteit. Verder vermoedt men dat er mogelijke afwijkende genen aanwezig zijn waardoor deze aandoening in bepaalde families veel voorkomt. Sommige vrouwen hebben gemakkelijk een migraineaanval voor, tijdens en net na de menstruatie. De aanvallen worden meestal heviger als de menopauze nadert. Het gebruik van de anticonceptiepil kan eveneens een uitlokkende factor zijn.

Stress
Stress is een belangrijke uitlokkende factor, maar alleen bij mensen die aan migraine lijden. Vermijd stresstoestanden of zorg voor een betere stressbeheersing. Het is niet altijd gemakkelijk om in deze drukke samenleving stressvrij te leven. Gebrek aan slaap of een slapeloze nacht verhoogt de stressgevoeligheid en is daarmee een veel voorkomende uitlokkende factor.

Voeding
Een aanval treedt gemakkelijk op als men grote honger heeft door een maaltijd uit te stellen omdat dan de bloedsuikerspiegel laag is. Na het eten van kaas en chocolade of bij het drinken van rode wijn is de kans op een aanval groot. Heel wat migrainepatiënten zijn gevoelig voor conserveermiddelen, kleur-, smaak- en geurstoffen (E-nummers). Toegevoegde suikers spelen bij sommigen eveneens een rol. Een gezonde voeding die hoofdzakelijk uit verse voedingsmiddelen is samengesteld en in de eigen keuken wordt bereid, verlaagt het risico op een aanval opvallend. Migrainepatiënten die zich uitsluitend met fabrieksvoeding voeden lopen een groter risico.

Mineraalarm water
Sommige onderzoekers wijzen op het belang van water met een lage reststof. Flessenwater wordt in het laboratorium tot 180° C verwarmd zodat alleen de reststoffen overblijven. Het gaat voornamelijk om inactieve mineralen, ze belasten de nieren en kunnen een aanval uitlokken. Op het etiket staat de reststof/180° C vermeld. Hoe lager deze waarde, des te beter. Bij Spa ligt deze reststofwaarde tussen 19 en 50 mg volgens de soort (rood, blauw, groen), Bru 160 mg/L, Perrier 456 mg/L en Vittel 1.084 mg/L. Wees voorzichtig met goedkoop flessenwater omdat de reststof met opzet niet wordt vermeld.

 Kruiden
Kruiden en kruidenmiddelen zijn aan te raden om migraine te voorkomen of om de nawerking te verzachten. Een aantal kruiden hebben hun werkzaamheid bewezen. Ze worden gebruikt als enkelvoudig of samengesteld infuus (kruidenthee), maar ook als tinctuur ter voorkoming van migraine. Het zijn de bekende rustgevende kruiden zoals citroenmelisse, valeriaan, rozemarijn, lavendel, eucalyptus en pepermunt omwille van hun pijnstillende, opwekkende en activerende werking. Aan een infuus wordt meestal honing toegevoegd voor de zoete smaak, maar daardoor wordt de rustgevende werking ook versterkt.

Ginkgo
Ginkgo is een heel bijzonder kruid dat alleen als tinctuur wordt gebruikt. Dit kruid heeft de bijzondere eigenschap de doorbloeding in de hersenen te verhogen. Omdat migraine omschreven wordt als een overgevoeligheid bij het verwerken van prikkels in de hersenen, denkt men dat dit kruid migraine kan voorkomen of verzachten. Ginkgo wordt eveneens aanbevolen om Alzheimer af te remmen.

Pepermuntolie
Pepermuntolie heeft door de aanwezigheid van menthol een pijnstillende werking en wordt daarom aanbevolen om tijdens een aanval de pijn te verzachten. Men brengt enkele druppeltjes aan op de slapen en dit zorgt voor een verfrissend en afkoelend effect.

Goede voedselcombinaties
Mensen die gevoelig zijn voor migraine doen er goed aan om alleen goede voedselcombinaties toe te passen. Daardoor krijgt men een optimale vertering en sluit men mogelijke uitlokkende factoren uit. Slechte voedselcombinaties zoals brood met kaas, vlees met aardappelen, granen of deegwaren, zoet broodbeleg, aardappelen met zure saus, gebak (zetmeel, suiker en vet) enz. zal men uitsluiten.

De nek is een belangrijke scharnierpunt
Er zijn migrainepatiënten die ondanks het toepassen van al deze nuttige adviezen toch last blijven houden. Te lang heeft men de nek als belangrijk scharnierpunt verwaarloosd. Met de nek bewegen we het hoofd, maar door stress of een verkeerde houding geraken de nekspieren gespannen en veroorzaken ze bijna altijd spanningshoofdpijn. Het is te begrijpen dat bij migrainepatiënten deze spanningshoofdpijn zich omzet in migraine. We adviseren migrainepatiënten extra te letten op spanningen in het schoudergebied, bovenarmen en nek. Door eenvoudige bewegingen kan men deze spieren soepel houden. Bij het douchen zal men dit gebied eerst met warm en daarna met koud water besproeien. Dit kan ook therapeutisch behandeld worden.

Goede houding
Zorg steeds voor een goede en ontspannen houding door u helemaal los te schudden. Draaibewegingen met het hoofd zijn aan te bevelen. Als dit moeilijk en pijnlijk verloopt wijst dit op spierspanningen en wordt de doorbloeding naar het hoofd toe afgeremd. Ook op kantoor voor de computer is een goede houding noodzakelijk. Stress is de grote vijand van de spieren omdat tijdens een stresstoestand de spieren opspannen. Door het ontbreken van ontspanning blijven deze gespannen.