ks76040pr25811u17411289

 

Om de vijf jaar wordt er een gezondheidsenquête gehouden om de gezondheidstoestand van de bevolking vast te stellen. De resultaten zijn niet zo schitterend, bovendien kan men zich de vraag stellen of een dergelijke enquête een objectief beeld weergeeft van de werkelijkheid. Toch zijn deze cijfers interessant omdat er een tendens door wordt aangegeven. Positief is misschien wel dat 19% geheelonthouder is, terwijl 7% een drankprobleem heeft. Wie had ooit gedacht dat in dit land van bier en wijn zoveel geheelonthouders zijn! 10% lijdt aan depressie, 6% heeft angststoornissen en 20% kampt met slaapproblemen. 52% van de bevolking, dus meer dan de helft lijdt aan minstens één chronische ziekte en 29% lijdt aan meer dan één chronische aandoening. 14% lijdt aan allergie en maar liefst 44% van de Belgen lijdt aan overgewicht. Dat is niet verwonderlijk want 46% doet te weinig aan beweging. Een gezin geeft maandelijks 110 euro uit aan gezondheidszorg terwijl 29% het moeilijk heeft om de gezondheidsfactuur te betalen.

 

De enquête laat zien dat mensen met een lage opleidingsgraad en dus minder verdienen, over een slechtere gezondheid beschikken. Dat is eenvoudig te verklaren door het feit dat rijke mensen gemakkelijker naar de huisarts stappen of in de mogelijkheid zijn om dure onderzoeken te laten uitvoeren of dure medicijnen te kopen. Ze zijn bovendien beter geïnformeerd over de gezondheidzorg. De eenoudergezinnen is een nieuwe kwetsbare groep die met de dag toeneemt. Men vreest dat ook daar, wegens te kort aan de nodige financiële middelen, bespaard wordt op gezondheid. Toch is het gevaarlijk gezondheid te koppelen aan het niveau van de opleiding die iemand genoten heeft. Het is trouwens onrechtvaardig dat wie geld heeft zich een betere gezondheid kan veroorloven dan zij die met moeite de eindjes aan elkaar proberen te knopen.

 

Gezondheid is nooit afhankelijk van de grootte van de geldbeurs. Rijke mensen kunnen zich veel meer ongezonde dingen permitteren. Gezondheid is een levenskwaliteit die we voor een groot deel zelf kunnen bereiken of verbeteren. Een gezonde voedingswijze is helemaal niet duur. De dure voedingsproducten zijn over het algemeen niet zo gezond. Een glas helder water is gezonder dan een glas wijn. Een gezonde levenswijze kost nauwelijks geld. Wie zich ongezond voedt, het levensritme niet respecteert, zich volgiet met frisdrank en veel snoept, verzwakt zijn gezondheid. Het is de peperdure reguliere gezondheidszorg die dan moet zorgen om er weer bovenop te geraken. Het is inderdaad juist dat zij die veel geld hebben deze waanzinnige consumptiemaatschappij gemakkelijker zullen overleven. Wie zich onafhankelijker van de moderne samenleving weet op te stellen, het heft in eigen hand neemt en kiest voor een natuurlijke levenswijze zal met weinig geld zijn gezondheid op een hoog niveau brengen, los van het niveau van zijn opleiding. Iedereen, ook die minder gezond is geboren, erfelijk is belast of in minder gunstige omstandigheden leeft, kan zijn gezondheid verbeteren. Wees kritisch tegenover de bewering dat het niveau van de opleiding bepalend is voor de kwaliteit van uw gezondheid.