Niets is zo betoverend als een lavendelveld onder een azuurblauwe hemel met een krachtige zuiderse zon. Dit kruid draagt de kracht van het zuiden in zich. De kleur van lavendel is zo uniek dat men spreekt over ‘lavendelblauw’. Dit kruid is inheems in het middengebergte van het westelijk Middellandse Zeegebied, Italië en de Balkan maar wordt wereldwijd op grote schaal gekweekt als geneeskrachtig kruid of omwille van zijn heerlijke etherische olie voor de parfumindustrie. Het gebruik ervan gaat terug tot het oude Egypte waar ze er parfums en andere welriekende middeltjes van maakten. Alle grote kruidenkenners zoals Dioscorides (40-90 na Chr.), Plinius (23-79 na Chr.), Hildegard van Bingen (1089-1179), Dodoens (1517-1585) en vele anderen hebben lavendel gebruikt om er de meest uiteenlopende klachten mee te behandelen. Zelfs tijdens Wereldoorlog 1 werden wonden met lavendelolie behandeld. Heel de geschiedenis door heeft lavendel in het brandpunt van de belangstelling gestaan en werd in verband gebracht met het behandelen van angst en andere negatieve emoties, het stimuleren van romantische dromen of in verband gebracht met de liefde.
Volgens onze huidige kennis en baserend op de inhoudsstoffen wordt dit kruid zowel inwendig als uitwendig toegepast. Uitwendig wordt vooral de etherische olie gebruikt omwille van zijn ontsmettende werking die eveneens bacteriedodend, schimmelwerend, insectenwerend, ontstekingsremmend, pijnstillend en wondhelend is. De olie wordt vaak in kruidenmiddelen verwerkt om spierspanningen of spierpijnen mee te behandelen. Shampoo op basis van lavendelolie wordt met succes toegepast bij het behandelen van hoofdluis of tegen vet haar en schilfers. Voor mondhygiëne of bij mondslijmvlies- of tandvleesontsteking wordt lavendel gebruikt om te gorgelen. Lavendelolie wordt verder nog gebruikt als luchtverversing door verstuiving, om insecten te verdrijven, bij het behandelen van keelpijn, amandelontsteking enz. De uitwendige toepassingen zijn haast onbegrensd.
Inwendig wordt lavendel als kruidenthee gebruikt, maar ook als tinctuur, alcoholatuur, hydrolaat of in de vorm van aromatherapie. Wij beperken ons hier tot de toepassing van een kruidenthee. Van de lavendelplant wordt de bloem gebruikt. De werking is rustgevend, harmoniserend, zenuwversterkend, met een gunstige invloed op het verteringsstelsel, verbetert de slaapkwaliteit, zowel bij het inslapen als tijdens de totale slaapduur. Er zijn ontzettend veel indicaties of klachten die er mee behandeld worden zoals: ADHD, angst, baarmoederproblemen, depressieve neigingen, gebrek aan eetlust, eierstokproblemen, hormonale stoornissen, maag- en darmklachten, maagzweer, nerveuze hartkloppingen, nervositeit, onrust, pijn, slaapstoornissen, spanningshoofdpijn, stress, verteringsproblemen en vrouwenklachten. Er zijn geen contra-indicaties bekend alsook geen bijwerkingen. Als interactie wordt vermeld dat het effect van slaappillen erdoor kan verbeteren.
Voor het bereiden van een kruidenthee neemt u 1 koffielepeltje gedroogde kruiden op een kopje, overgieten met kokend water, 10 minuten laten trekken, laten afkoelen tot 40° C of lager, eventueel zoeten met honing. Het toevoegen van honing versterkt de werking van het kruid. Drink 3 à 4 kopjes per dag verspreid over de dag, los van de maaltijden.
Blog in samenwerking met:
www.europeseacademie.be
www.natuurgeneeskundigen.be en
natuur-en-gezondheid.skynetblogs.be