• Iedereen heeft het steeds over een te hoge bloeddruk, maar veel mensen lijden juist aan een te lage bloeddruk (hypotonie). Een aanhoudende hoge bloeddruk is gevaarlijk voor het hart en de bloedvaten. Een lage bloeddruk houdt minder risico’s in, maar is erg vervelend. Natuurlijke middelen kunnen ons helpen.

Men spreekt over een lage bloeddruk indien bij een bloeddrukmeting in een rustige toestand de waarden 110/60 bij mannen en 100/60 bij vrouwen bedraagt of eventueel lager. Bij een lage bloeddruk zetten de bloedvaten zich uit zodat de druk afneemt. Er wordt te weinig bloed vanuit het hart door de bloedvaten gepompt. Men spreekt men van een essentiële lage bloeddruk als de oorzaak onbekend is. Kan eveneens veroorzaakt worden door een ziekte of door het gebruik van bepaalde medicamenten zoals antidepressiva. De symptomen van lage bloeddruk herkent men vooral in de ochtend bij het opstaan.

  • Duizeligheid bij het opstaan.
  • Zwart worden voor de ogen.
  • Moeilijk op gang komen.
  • Vermoeidheid, hoewel men voldoende heeft geslapen.
  • Koude handen en voeten.
  • Moeilijk ademhalen.
  • Gebrek aan concentratie.
  • Flauwvallen indien de bloeddruk echt te laag wordt.

Bij lage bloeddruk zal men niet plots, maar geleidelijk aan uit bed stappen. Het gevaar bestaat dat men zijn evenwicht verliest en kan vallen. Indien onderzoek geen directe oorzaak heeft vastgesteld, kan men zelf veel doen. Aangepaste ochtendgymnastiek kan helpen, een borstelmassage door de huid goed te borstelen en daarna afwisselend een koude en warme douche nemen. Dit bevorderend de doorbloeding en helpt bij te lage bloeddruk. Regelmatig naar de sauna gaan wordt vaak aangeraden. Voldoende drinken en bewegen zijn nuttige aanbevelingen.

KRUIDEN
Rozemarijn is een zeldzaam kruid dat echt helpt bij een te lage bloeddruk. Dit kruid zorgt voor het stimuleren van de bloedsomloop, versterkt de hartcontractie en zorgt voor een betere doorbloeding van de kransslagaders en verhoogt de bloeddruk. Wordt daarom niet aanbevolen bij een te hoge bloeddruk. Rozemarijn heeft verder een gunstige invloed op de maagwerking, ondersteunt de lever en de gal en wordt gebruikt bij het bereiden van vetrijke gerechten. Het is een geliefd keukenkruid dat een zuiderse sfeer oproept. Er worden nog andere kruiden aanbevolen zoals de meidoorn, een kruid dat een gunstige werking heeft op het hart of knoflook met zijn ontstekingsremmende en hartversterkende werking. Pepermunt is een stimulerend kruid, maar al deze kruiden hebben een ondersteunende werking. Ik geef hier een recept uit mijn boek ‘Genezen met kruiden’.

60 g Rozemarijn-blad
20 g Salie-blad
20 g Pepermunt-blad
100 g.

Laat dit mengsel samenstellen in een kruidenwinkel, bij de apotheker of stel het zelf samen. Neem van dit mengsel een koffielepeltje per kopje, overgieten met kokend water en 10 minuten laten trekken. Laat de kruidenthee afkoelen tot minder dan 40° C. Drink hiervan 3 à 4 kopjes per dag, los van de maaltijd.

Rozemarijn heeft als taak de bloeddruk te verhogen. Salie heeft een breed werkingsspectrum, d.w.z. werkt in op verschillende organen en systemen en stimuleert de bloedcirculatie. Pepermunt is een stimulerend kruid en activeert het organisme. Deze drie kruiden ondersteunen elkaar, hebben een synergetische werking. Kruidenmiddelen op basis van rozemarijn zijn eveneens aan te raden. Rozemarijn is eveneens verkrijgbaar als etherische olie. Men gebruikt 3 druppeltjes opgelost in wat water of sap driemaal per dag. Verstuiven in de ruimte kan evenzeer een gunstige invloed hebben.

VOEDING
Lage bloeddruk kan met bepaalde voedingsmiddelen ondersteund worden. Lage bloeddruk ontstaat als de waterhuishouding verstoord is. Een goede verhouding tussen natrium en kalium zorgt hier voor. Natrium houdt vocht vast en kalium drijft het uit. Bij een te lage bloeddruk is er een probleem met het verwerken van de natrium. Daarom bevelen sommige artsen patiënten met lage bloeddruk aan om meer zout te gebruiken. Dat werkt niet echt en zorgt weer voor andere problemen. Natriumrijke voeding herstelt de waterhuishouding en heeft een stimulerende werking op lage bloeddruk. Rode kool bevat 200 mg /100 g natrium, venkel 105 mg, snijbiet 90 mg, knolselder 77 mg, rode biet 62 mg, witte raap 58 mg, andijvie 53 mg, artisjok 47 mg en groene kool 44 mg. We maken een onderscheid tussen natuurlijke natrium, eigen aan een voedingsmiddel en toegevoegd natrium in de vorm van keukenzout. Eet zo gezond mogelijk en voeg dagelijks extra natriumrijke voedingsmiddelen aan uw voeding toe. Om krachtig te worden is het gebruik van noten, zaden en pitten aan te bevelen. Ze worden omschreven als krachtvoer.

BEWEGEN
Bij lage bloeddruk is bewegen of sporten een goede remedie. Uiteraard past men zich aan in welke mate men dit aankan. Bouw de beweging geleidelijk aan op en overdrijf nooit. De bloedcirculatie wordt er door verhoogd, de hartslag neemt toe, stress neemt sterk af en de bloeddruk zal stijgen, zeker tijdens en na het sporten. Door dit gedurende een langere periode toe te passen, is de kans groot dat de bloeddruk zich stabiliseert en dat een vervelend probleem is opgelost.

ANGST IS EEN SLECHTE RAADGEVER
In coronatijd hebben we geen andere keuze dan uiterst voorzichtig te zijn en alle regels strikt te respecteren. We doen dat niet alleen om onszelf te beschermen, maar ook voor de medemens. In crisistijd is solidariteit de stuwkracht om te overleven. Voorzichtig zijn mag niet ontsporen in angst. Al tijdens de eerste golf hebben psychologen erop gewezen dat de psychische en emotionele gevolgen van de coronacrisis ontzettend groot waren en dat is nu niet anders.

GENEZEN MET KRUIDEN
Er zijn nog enkele exemplaren beschikbaar van het succesvolle kruidenboek van Jan Dries. Prijs 27 euro. Kan rechtstreeks besteld worden bij de uitgever: www.sterckendevreese.nl

IMMUNITEIT, het wapen tegen corona
Na tweede maanden was dit boek uitverkocht. De tweede druk ligt al in de boekhandel, prijs 13,50 euro. Kan eventueel ook rechtstreeks bij de uitgever: www.sterckendevreese.nl besteld worden.

Zopas verschenen!

GENEZEN MET VOEDING
Voedingsadviezen bij meer dan 150 ziekten
door Jan Dries

Een prachtig boek, 300 pagina’s voedingsadviezen, gemakkelijk te raadplegen per ziekte.
Prijs: 24,95 euro
Verkrijgbaar in de boekenwinkel of online te bestellen bij: www@sterckendevreese.nl