• Eeuwenlang heeft men kruiden in verband gebracht met fysieke klachten. De laatste jaren gaat steeds meer aandacht naar kruiden met een gunstige werking op de geest, als ondersteuning bij mentale problemen, psychische stoornissen en het geestelijk welzijn. Door hun specifieke inhoudsstoffen komen veel kruiden hiervoor in aanmerking. In een digitale samenleving met weinig emoties krijgen deze kruiden extra aandacht.

Kruidenmiddelen
Kruiden werken op basis van de specifieke samenstelling van de inhoudsstoffen. Deze kennis is sinds het begin van deze eeuw enorm toegenomen. We kunnen verklaren waarom bepaalde kruiden een positieve werking hebben op de hersenen en specifiek op het limbisch systeem. Dat is het deel van de hersenen waar onze gevoelens ontstaan en worden gestuurd. Door de milieuvervuiling, het massaal gebruik van E-nummers in voedingsproducten, de digitalisering en de versnelde communicatie via de smartphone en de sociale media is het levensritme enorm versneld. Een groot deel van de bevolking zit met een vol hoofd en kan het leven nog moeilijk aan. Een aantal jongeren proberen hun frustraties kwijt te geraken door geweld te plegen op politieagenten, hulpverleners, straatmeubilair, geparkeerde auto’s enz. Ze hebben geen normbesef meer en hollen door, sommigen zoeken hun heil in het gebruik van medicijnen, alcohol of drugs. Natuurlijk zijn er nog brave kinderen en zorgzame ouders, maar zij krijgen geen aandacht in de media. Politici en deskundigen zijn het roerend eens, hier worden rode lijnen overtreden. We leven in een wereld vol brutaliteit, stress, onzekerheid en angst. Met kruiden lossen we geen maatschappelijke problemen op, maar ze leveren wel een bijdrage aan het herstel van onze persoonlijke gemoedrust en de vele psychische stoornissen. De zussen Nicolette en Elaine Perry zijn onderzoekers verbonden aan de Dilston Physic Garden in Engeland waar planten worden onderzocht en gekweekt om geheugenverlies tegen te gaan. Ze hebben vanuit hun wetenschappelijke achtergrond en als onderzoekers een merkwaardig boek geschreven met als titel ‘Planten en Kruiden voor de geest’ waar we de nodige aandacht aan wensen te besteden. Ze hebben psychische stoornissen en emotionele problemen in acht werkterreinen ingedeeld met telkens de bijbehorende kruiden en nuttige adviezen.

Planten met kalmerende effecten
Planten om stress en angst te verlichten

Er zijn talrijke kruiden met een rustgevende werking. Ze beïnvloeden vaak het hersensignaal GABA dat een remmende neurotransmitter is en bepaalde hersensignalen remt of zelfs blokkeert. Daarmee heeft het een kalmerend effect op het zenuwstelsel. Deze kruiden brengen lichaam en geest weer in evenwicht. Er worden acht kruiden beschreven die deze eigenschappen bezitten o.a. passiebloem, bergamot, moederkruid, maar ook kava-kava en ashwagandha, kruiden die steeds meer belangstelling kennen. Ze helpen uitstekend bij stress of depressieve neigingen of andere emotionele problemen. Bij kruiden hoort altijd een omkadering, d.w.z. voeding, levenswijze en een positieve instelling.

Boosters voor betere absorptie van kennis
Planten om het geheugen en de concentratie te verbeteren.

Wie is niet op zoek naar kruiden die helpen om de concentratie te versterken, beter aandacht te kunnen schenken en om het geheugen te versterken. De achteruitgang van het geheugen komt niet alleen voor bij oudere mensen, ook veel jongeren hebben er al last van. In dit hoofdstuk worden planten besproken waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat ze het geheugen ondersteunen. Bij jongeren gaat het niet om slijtage van de hersenen, maar eerder vanuit de maatschappelijk druk, stress en emotionele problemen waardoor ze aan concentratieproblemen lijden. Nu de ziekte van Alzheimer sterk toeneemt, is het belangrijk om zich zo vroeg mogelijk te beschermen. Er worden voor dit doel een aantal kruiden besproken zoals salie, zwarte komijn, pepermunt, rozemarijn enz.

Bleusboosters
Planten om de geest te verbeteren, stemmingswisselingen in evenwicht te brengen en milde depressie te verlichten.

Wie aan depressie denkt, weet meteen dat Sint-Janskruid een aanbevolen kruid is, maar er zijn er nog meer zoals kurkuma, saffraan, zilverkaars, glidkruid, scharlei, roos e.a. Bekende kruiden krijgen nu bijzondere werkzaamheden toegeschreven waarover men vroeger nauwelijks iets wist. De zussen Perry openen met dit boek een nieuw werkterrein binnen de kruidengeneeskunde. Kruiden werken op het hele lichaam inclusief onze hersenen en zenuwstelsel en daardoor ook op onze emoties.

Slaapbevorderaars
Planten die slaap en aangename dromen brengen.

Tijdens de slaap herstellen de hersenen zich en worden homotoxines uit het lichaam gedreven. Een goede slaap bepaalt onze gezondheid. De mechanismen in de hersenen die betrokken zijn bij slapen en dromen zijn complex. Melatonine is de bekendste signaalstof die de slaap bevordert. Er worden wereldwijd ontzettend veel slaaptabletten geslikt die verslavend werken en het slaapmechanisme aantasten. De nadelen zijn algemeen gekend. Moeilijk kunnen slapen is meestal een teken dat men de actieve dag niet kan afsluiten. Er zijn talrijke kruiden die daar geschikt voor zijn. Valeriaan en Slaapmutsje zijn de twee bekendste, maar er zijn er meer. Zo worden ijzerhard, hop en kamille tot de kruiden gerekend bij slaapproblemen. In dit hoofdstuk wordt er gewezen op kruiden die het dromen kunnen beïnvloeden. We dromen niet alleen om de spanningen van de dag te verwerken, maar ook om narigheden uit ons onderbewustzijn op te ruimen.

Pijnstillers
Planten die pijn verlichten

Pijnstillers en kruiden zijn altijd een moeilijk discussiepunt geweest. Men mag kruiden niet vergelijken met chemische pijnstillers. In dit kruidenboek wordt het begrip pijn in een veel ruimer perspectief geplaatst. Pijn wordt gekoppeld aan zijn oorzaak. Zo kan pijn die veroorzaakt wordt door ontsteking goed worden aangepakt met kruiden die ontstekingen afremmen. Het kruid Arnica is een ontstekingsremmend kruid en werkt als een pijnbalsem. In de kruidengeneeskunde neemt men de oorzaak weg, waardoor de pijn verdwijnt, verzacht of draaglijk wordt. Dat is een totaal andere benadering dan het slikken van een chemische pijnstiller.

Extra energieboosters
Planten om mentale vermoeidheid tegen te gaan en vitaliteit te herstellen.

Omdat we in een onrustige wereld leven met veel stress, spanningen en uitdagingen verbruiken we te grote hoeveelheden energie op te korte tijd. Er zijn immers te veel energierovers aanwezig. In dit hoofdstuk focussen de auteurs zich op zenuwtonicums die de strijd aanbinden tegen mentale vermoeidheid en mentale helderheid stimuleren. Ginkgo is een heel bijzonder kruid, dat niet als kruidenthee maar als kruidenmiddel gebruikt wordt. Een ander overbekend kruid voor dit doel is knoflook, een veel gebruikt keukenkruid met een sterk ontstekingsremmende werking. Ook de brandnetel en gember komen in aanmerking.

Geestverruimende planten
Planten die onze bewuste ervaring op een positieve manier veranderen.

Eeuwenlang heeft de mens geëxperimenteerd met geestverruimende planten. Ze staan meestal op de zwarte lijst van de verboden planten. In dit boek wordt aandacht besteed aan kruiden die de creativiteit versterken en die zonder enig gevaar kunnen gebruikt worden zoals wierook, citrusvruchten, bijvoet, alsem, kattenkruid e.a. Het is een delicaat terrein, maar het verruimt het inzicht om het onderscheid te maken tussen gezonde keukenkruiden en specerijen. Nootmuskaat is een specerij dat recreatief gebruikt en misbruikt wordt om high te worden.

Planten als wondermiddel
Weldadige alleskunners

Lavendel, ginseng en rozenwortel zijn de koplopers op het gebied van heilzame planten voor de geest. Lavendel is een zeer begeerd kruid dat iedereen kent en waardeert. Het bevordert de slaap, verlicht pijn en verbetert het geheugen terwijl rozenwortel angst, een slecht humeur en vermoeidheid tempert. Er wordt veel aandacht besteed aan citroenmelisse, een kruid dat de laatste jaren veel aandacht heeft gekregen. Het kruid werkt rustgevend, is goed voor het geheugen, bevordert de slaap en werkt pijnstillend.

Fytotherapeuten en Herboristen weten dat veel kruiden een breed werkingsgebied hebben, dit betekent dat één kruid naast zijn specifieke werking, het hele organisme ondersteunt. Het boek eindigt met een perspectief op de toekomst. Steeds meer mensen gebruiken kruiden, volgen een opleiding tot Herborist of Fytotherapeut. Al duizenden jaren gebruikt de mens kruiden, gedurende laatste decennia domineerde het geloof in de medicijnen. Soms zijn medicijnen nodig en werken ze levensreddend. Kruiden helpen ons om weer gezond te worden zodat we ziekten op afstand houden en dat is het doel van de kruidengeneeskunde.

Titel: Planten en kruiden voor de geest
Auteur: Nicolette en Elaine Perry
Formaat: 17 x 24 cm.
Aantal pagina’s: 240.
Prijs: 24,95 euro.
ISBN: 978 90 5615 878 1
NUR: 428
Verkrijgbaar: in de boekhandel of te bestellen bij de uitgever: www.sterckendevreese.nl

Tijdens de opleiding Fytotherapeut wordt extra ingegaan op kruiden voor de geest en het behandelen van psychische stoornissen en emotionele problemen. Deze opleiding start op 18 maart 2023 en gaat altijd door op zaterdag op de leslocatie in Genk. Vraag vrijblijvend de uitgebreide infofolder aan. E-mailadres: europeseacademie@skynet.be