Koortslippen is een veel voorkomende en vervelende infectie, het ziet er niet mooi uit, het doet pijn en iedereen is vies van je om een kus te geven uit vrees voor besmetting. Eenmaal aangestoken, vermeerdert zich het virus in de cellen van de slijmvliezen en woekert zich een weg naar de zenuwbanen tot een dieperliggende plaats in de hersenstam of ruggenmerg. Het Herpes-simplex-virus verlaat nooit meer het lichaam. Men gaat ervan uit dat 80 à 90% van de betroffen personen besmet is, maar bij slechts 20 à 30% uit zich dit via blaasjes. Er zijn een aantal uitlokkende factoren die dit bepalen zoals koorts, te veel zonlicht, stress, emotionele aandoeningen en menstruatie.

Herpes-simplex-virus
Het Herpes-simplex-virus veroorzaakt een infectie in de mond, met terugkerende blaasjes en zweren wat ‘koortsuitslag’ of ‘koortslip’ wordt genoemd. Er vormen zich een of meerdere groepjes kleine met vocht gevulde blaasjes op de huid, lippen of mond. De eerste uitbraak in de mond wordt ‘primaire herpes’ genoemd. Al in de kinderjaren wordt deze infectie opgelopen. Een primaire herpesontsteking is meestal licht van aard, maar kan ook ernstige vorm aannemen. In dat geval geraken grote gebieden in de mond ontstoken, alsook het tandvlees. Elk volgend uitbreken van de blaasjes wordt ‘secundaire herpes’ genoemd. Men maakt een onderscheid tussen type 1 en 2 waarvan het type 2 doorgaans ernstiger is. Meestal geraakt een kind besmet door contact met een volwassene met koortsuitslag. Het is echter zelden dat een volwassene erdoor besmet geraakt. Een besmetting gebeurt altijd door contact. De besmetting kan worden verspreid vanaf het moment waarop het tintelend gevoel, als voorbode van de blaasjes, wordt waargenomen.

Symptomen
Als een kind voor het eerst besmet geraakt met een herpes-simplex-virus uit zich dit door pijn in de mond en ontsteking van het tandvlees. Vaak gaat dit samen met koorts, gezwollen lymfeklieren in de hals en een gevoel van onbehagen. Meestal is het ziektebeeld mild en wordt het niet eens opgemerkt. In ernstige gevallen ontstaan er kleine blaasjes in de mond van het kind die meestal niet worden opgemerkt omdat ze na een dag of twee doorbreken en zweren vormen. Ze ontstaan overal in de mond alsook op het tandvlees. Na 7 à 10 dagen is alles weer genezen, maar het virus geraakt men nooit meer kwijt. Hoewel men bijna altijd als kind besmet geraakt, herinnert men zich dit zelden. Als een volwassene het virus oploopt, doen zich dezelfde symptomen in ernstiger vorm voor.

Uitlokkende factoren
Er zijn een aantal factoren die een opflakkering uitlokken zoals zonnebrand op de lippen, verkoudheid, koorts, angst, stress, emotionele spanningen enz. Met uitzondering van zonnebrand gaat het hier om verzwakking van de immuniteit, vandaar dat mensen met een sterke immuniteit ondanks dat zij drager zijn van het virus er zelden of nooit last van hebben. Bij een koortslip is het nuttig zich af te vragen wat de uitlokkende factor kan zijn of, m.a.w. waarom de immuniteit zo zwaar is verzwakt zodat men zijn gezondheid kan bijsturen.

Behandeling
Hoewel een herpes-simplex-infectie niet kan genezen, is een symptomatische behandeling toch belangrijk. Deze is gericht op het verlichten van de pijn zodat men beter kan eten, drinken en slapen. Om iedere vorm van ontsteking te voorkomen en dus ook van een koortslip is het nodig om de immuniteit te verhogen. Dat doen we door er voor te zorgen dat we minder stress hebben en angst en emotionele spanningen onder controle te houden. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitaminen van het B-complex en magnesium werken zenuwversterkend. Banaan is een uitstekende vrucht om het zenuwstelsel en de hersenen te voeden en om depressie, stress en emotionele aandoeningen te voorkomen. Amandelen en andere soorten van noten, honing, stuifmeel en vooral tarwekiemen (vlokjes) zijn uitstekend voor dit doel.

Darmflora
De darmflora is het geheel van bacteriën die zich hoofdzakelijk in de dikke darm bevinden. Ze zorgen voor een goede darmwerking, een regelmatige ontlasting en vooral voor een goede darmwerking. De darmflora krijgt de laatste jaren veel aandacht omdat onderzoekers tot de vaststelling zijn gekomen dat er een nauw verband is tussen de dikke darm en de hersenen wat de darm-hersenen as wordt genoemd. Een gezonde darmflora heeft een dubbel doel, ze versterkt de immuniteit en zorgt dat we beter bestand zijn tegen stress, spanningen en emotionele aandoeningen. De darmflora heeft een gunstige invloed op het voorkomen of verzachten van een koortslip of andere herpes-simplex-infecties.

Fruit en groenten
Voor een gezonde darmflora hebben we ballaststoffen of ruwe vezels nodig en die vinden we voornamelijk in fruit en groenten. Een recent onderzoek aan de universiteit van Leeds op 50.000 Britten heeft aangetoond dat fruit en groenten een gunstige invloed hebben op het psychisch welbevinden zodat men beter bestand is tegen stress, depressie en ontstekingen. Dit resultaat is te verklaren door de aanwezigheid van voldoende ballaststoffen en een rijkdom aan antioxidanten, vitaminen, mineralen en fytonutriënten. De aardbei, abrikoos, appel, avocado, banaan, rode en zwarte bes, framboos, granaatappel, kers, kiwi, sinaasappel, vijg. De groenten die voldoende ballaststoffen leveren zijn: aardappel, artisjok, bleekselderie, bloemkool, broccoli, groene kool, koolraap, mierikswortel, paprika, pastinaak, peterselieblad, rode biet, rode en witte kool, schorseneer, tuinkers, venkel, witte raap, wortel en zuurkool. Volle granen zijn bijzonder rijk aan ballaststoffen, vooral zemelen. Voor een goede darmwerking is er voldoende plantaardig vet nodig en uiteraard beweging. Om de darmflora te activeren is natuuryoghurt en zuurkool aan te bevelen.

Gezonde voeding en positieve instelling
Wie zich gezond voedt, positief instelt en voldoende beweegt heeft minder kans last te hebben van een koortslip en als men ze toch heeft, verdwijnen de symptomen sneller. Wie er regelmatig last van heeft, stelt zich best een aantal vragen in verband met stress, zorgen en spanningen. Ons lichaam spreekt via symptomen en een koortslip betekent dat er iets mis met ons is. Zo kunnen we onszelf bijsturen in plaats van meteen een medicijn te slikken dat meestal minder efficiënt werkt, bijwerkingen veroorzaakt en afvalstoffen in het lichaam achter laat. In de natuurvoedingswinkel vindt u crèmes en gels, vaak op basis van melisse of andere rustgevende en silicium voor een verzachtende behandeling.