• Ons immuunsysteem beschermt ons tegen haast alle infectieziektes, dus ook tegen Covid-19. Bovendien speelt de immuniteit een belangrijke rol in onze hele gezondheid. Het is niet zo moeilijk om ons immuunsysteem met natuurlijke middelen te versterken. Er zijn talrijke infectieziektes van een gewone verkoudheid tot een banale of ernstige ontstekingsziekte. Een goedwerkende darm is belangrijk want dat is de plaats waar de immuniteit wordt gevormd.

Aangeboren
De immuniteit of afweersysteem is een mechanisme dat zich al tijdens de zwangerschap ontwikkeld. We worden geboren met een sterk, minder sterk of een zwakke immuniteit. Mensen die zelden of nooit een verkoudheid of griep krijgen en als ze toch besmet geraken er spontaan van genezen, weten dat ze een sterke immuniteit hebben. Meestal vindt men dit terug bij een van de ouders of grootouders. Ook een snelle wondgenezing wijst op een goede immuniteit. Wetenschappers zijn het er mee eens dat een verzwakt en niet goed functionerend afweersysteem aan de basis ligt van corona en vele andere infectieziektes. Kinderen en jongeren hebben een sterke immuniteit, maken snel koorts en herstellen vlug bij ziekte. Toch zien we dat velen onder hen toch met het coronavirus besmet geraken en soms ernstig ziek worden. Dat wijst erop dat een deel van de jongeren verzwakt is. Dat heeft te maken met erfelijke factoren, maar ook met hun voeding- en leefwijze. Door de milieuvervuiling wordt de gezondheid al zeer vroeg zwaar belast en daar houdt men te weinig rekening mee. In heel het coronaverhaal hebben virologen en immunologen nauwelijks of geen aandacht besteed aan het versterken en het verbeteren van de immuniteit. In de reguliere gezondheidszorg is het gebruikelijk dat men zich blindelings overgeeft aan de artsen en hun therapeutische mogelijkheden. Bovendien pakt men niet de oorzaak aan, maar slechts de symptomen. Het wordt stilaan duidelijk dat we zelf een bijdrage moet leveren aan onze gezondheid.

Rauwe voeding
In de gezondheidstijdschriften meent men de immuniteit te kunnen verhogen door het slikken van allerlei voedingssupplementen. Dat is logisch want de artikels worden meestal geschreven in functie van de adverteerders. Het is jammer dat zelfs gezondheidsadviezen gecommercialiseerd zijn waardoor de objectiviteit en betrouwbaarheid terecht in twijfel worden getrokken. Het klinkt misschien vreemd, maar de waarheid is dat we de immuniteit alleen kunnen versterken door rauwe voeding. Wetenschappers hebben al in de vorige eeuw vastgesteld dat bij het eten van gekookt voedsel er een immuniteitsreactie optreedt door een plotse stijging van de aanmaak van witte bloedcellen. Voor het lichaam komt gekookt voedsel als lichaamsvreemd over en ontstaat er een immuunreactie. Ons verteringsstelsel werkt op basis van enzymen en die kunnen niet tegen warmte die hoger ligt dan de lichaamstemperatuur. Sinds de oertijd maakt de mens al gedeeltelijk gebruik van gekookt voedsel en sinds de ontwikkeling van de landbouw staat de graanvoeding nog altijd centraal. Het probleem is dat een groot deel van de moderne mens zich uitsluitend voedt met gekookt voedsel. Vooral voedingsproducten die in de fabriek al met warmte zijn behandeld en nadien nog eens worden opgewarmd, verzwakken de immuniteit. Zoals we al eerder hebben aangeraden, beperk het gebruik van voedingsproducten en geef voorkeur aan verse voedingsmiddelen die u in uw eigen keuken verwerkt tot maaltijden.

Immuniserende voeding
Fruit wordt hoofdzakelijk rauw gegeten en dat geldt ook voor noten, zaden en pitjes. Ze kunnen gans het jaar door gegeten worden en hebben een gunstige invloed op de immuniteit. Vers geperste sappen hebben eveneens een sterk immuniserende werking. Er wordt minder brood gegeten en de broodmaaltijden van vroeger zijn echt voorbij. Brood is een delicatesse geworden, iets dat men er bij eet. Wortel- en knolgewassen kan men raspen of schaven en met een gepaste oliesaus, vinaigrette of mayonaise als een gezonde salade gebruiken. Vet houdt het voedsel langer in de maag wat goed is voor de vertering. Bladgroenten zijn minder goed verteerbaar omdat we er moeilijk op kunnen kauwen. Daarom is het aan te raden om bladgroenten op het bord fijn te snijden en samen met zetmeelrijk voedsel te gebruiken. Het is een goede gewoonte om gekookt voedsel vooraf te laten gaan door een verse salade of om samen te gebruiken.

Ui en knoflook
Ui en knoflook zijn sterk immuniserende kruiden en worden rauw verwerkt in gerechten en sauzen. De sterk immuniserende werking is toe te schrijven aan de aanwezigheid van quercitine, een polyfenool dat ook in appel, bessen en druiven voorkomt. Quercitine onderdrukt ontstekingsbevorderende cytokinen en reguleert de algehele cytokinerespons van het immuunsysteem. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C hebben eveneens een sterk immuniserende werking. Vitamine C komt rijkelijk voor in broccoli, bloemkool, asperges, groene kool, koolrabi, mierikswortel, paprika, peterselieblad, radijs, rammenas, rode kool, savooikool, spruiten, tuinkers, venkel en waterkers. De meeste fruitsoorten bevatten veel vitaminen C zoals aardbei, abrikozen, ananas, appel, avocado, zwarte bes (cassis), witte bes, braambes, bosbes, citroen, framboos, grapefruit, honingmeloen, kiwi, mandarijn, mango, meloen, papaja, passievrucht, sinaasappel, stekelbes enz.

Combinatie rauw en gekookt
Laat gekookt voedsel altijd vooraf gaan met rauwkostvoeding, het volstaat om een kleine salade te combineren met deegwaren, rijst, aardappelen of groentegerechten. Let erop dat we niet alle groenten rauw kunnen eten. Peulvruchten zijn rauw giftig, aubergine of artisjok kan men niet rauw eten. Dunne asperges kan men goed rauw eten of fijn snijden en onder salade of andere gerechten mengen. Broccoli kan men rauw eten, maar de smaak is nogal krachtig. Gefermenteerd voedsel zoals yoghurt of zuurkool is eveneens rauw voedsel. Het is niet zo moeilijk om in de wereld van het gekookt voedsel een beperkt deel rauw te gebruiken. Verse voedingsmiddelen die u in de keuken zelf verwerkt zijn minder belastend dan voedingsproducten die in de fabriek zijn verwerkt en die voor het gebruik nog eens extra worden opgewarmd. Vuur is de vijand van ons voedsel. Binnen onze bestaande voedselcultuur is het goed mogelijk om een deel van ons voedsel rauw te eten. Rauwkostvoeding wordt ook ‘levend voedsel’ genoemd. De voedingsstoffen zijn ongerept en tijdens de vertering worden kostbare stoffen er gemakkelijk uitgehaald. U ontdekt ook de heerlijke smaken van vers en ongerept voedsel. U merkt dat u minder voedsel nodig hebt omdat u er veel meer uithaalt.

Verteringsproblemen
Mensen met een zwak verteringsstelsel of darmproblemen kunnen niet zo maar op rauwkost overschakelen. Het probleem ligt niet bij de rauwkost, maar bij het verzwakt en ziek verteringsstelsel. Het zieke maag- en darmstelsel is niet in staat om rauw voeding te verkleinen en te verteren. Het moeilijk verteerbaar voedsel blijft te lang in de maag en zorgt voor een onaangenaam en misselijk gevoel, vaak met een opgezette maag. Onverteerde voedselresten gisten of rotten in de darmen en zorgen voor een opgezette buik vol darmgassen. Als u over een gezond maag- en darmstelsel beschikt, maar u eet zelden of nooit rauw, schakel dan traag over met kleine hoeveelheden. Eet vooral traag en kauw uiterst goed en snij alles fijn op het bord. Als het verteringsstelsel gunstig reageert, weet u dat u bent aangepast zodat u geleidelijk aan de hoeveelheden kunt vergroten. Het zal u opvallen dat bij het eten van rauw voedsel er sneller verzadiging optreedt. Dat komt omdat de vertering optimaal verloopt omdat alle voedingsstoffen gaaf en ongerept zijn. U haalt veel meer uit uw voedsel. Vele jaren heb ik kankerpatiënten begeleid met een 100% rauwkostdieet. Toen het verteringsstelsel zich had aangepast gebruikten de patiënten slechts 30% van het voedsel in vergelijking met gekookt voedsel. Dat zorgt dat het verteringsstelsel voor 70% ontlast wordt en minder vervuild geraakt. Oncologen en hematologen stelden na drie weken rauwkostvoeding bij deze patiënten al een opvallende verbetering van de kwaliteit van het bloed vast. Doodziekte kankerpatiënten zonder enig vooruitzicht knapten op of werden tot verrassing van de oncologen als genezen verklaard. Het overschakelen op 100% rauwkostvoeding is een hele opgave. Onze voedselcultuur bestaat nu eenmaal uit gekookt en bewerkt voedsel en zit diep in onze gewoonten en mentaliteit. Daarom pleiten we om een kleine hoeveelheid rauwkost in de dagelijkse voeding in te schakelen en af en toe eens een rauwkostmaaltijd. Dat is echt niet moeilijk en maakt het voedsel veel gezonder.

Gezondheid komt niet uit een potje!
Door de enorme publiciteit rond voedingssupplementen ontstaat het idee dat we met vitaminetabletjes C en D onze immuniteit kunnen versterken. Dat is helaas een illusie. Er is een hemelsbreed verschil tussen een vitaminetablet die in een laboratorium uit chemische stoffen is samengesteld en een ‘voedingsvitamine’ die deel uit maakt van een levend voedingsmiddel. De vitamines C en D hebben een gunstige invloed op onze immuniteit, echter op voorwaarde dat ze via ons voedsel worden geleverd. Bij een voedingsmiddel maakt de vitamine deel uit van een levend organisme in combinatie van tientallen andere stoffen waardoor er een synergetische werking ontstaat. Slikt u vitamine C tabletjes die vijftigmaal meer vitamine C bevatten dan een hele sinaasappel, dan plast u die gewoon uit. Uw lichaam heeft daar niets aan. Als u een sinaasappel eet, krijgt u niet alleen echte vitamine C binnen maar gelijkertijd vitaminen van het B-complex, vitamine E en A en de mineralen magnesium, calcium, fosfor, ijzer, fluor, zink, koper, magnesium, chroom, seleen en een weinig jodium. Bovendien is een sinaasappel een levend geheel en bevat grote hoeveelheden licht onder de vorm van biofotonen. Vitamine D halen we gratis uit het zonlicht tijdens een wandeling of fietstocht. Het grootste deel van de vitamine D die we binnenkrijgen en dan met name de bioactieve vorm van vitamine D3 wordt aangemaakt als uv-stralen uit zonlicht in contact komen met onze huid. Het volstaat om per dag een half uur in contact te komen met zonlicht. Vooral in de zomer halen we veel vitamine D binnen. Volgens Noorse onderzoekers levert een half uur zon evenveel vitamine D op als tabletjes van 250 à 500 microgram, die helaas niet werken. Waarom slikken mensen deze dure spullen terwijl de natuur ze ons gratis en voldoende hoeveelheden levert? Er zijn ook enkele voedingsmiddelen die vitamine D leveren zoals melk, kaas, eieren en paddenstoelen. Het feit dat er weinig voedingsmiddelen zijn die vitamine D bevatten toont aan dat zonlicht de belangrijkste en waarschijnlijk de enige leverancier is. Indien artsen bij een groot aantal patiënten vaststellen dat ze een tekort hebben aan vitamine D dan heeft dat een andere oorzaak en die moet men opsporen. Immuniteit bouwen we enkel op met verse, rauwe voeding en niet met tabletjes uit de fabriek. Logisch denken is belangrijker dan blindelings in reclameboodschappen geloven. Opgelet, er zijn ook goede voedingssupplementen op basis van kruiden en andere natuurlijke substanties, maar vitaminen en mineralen halen we niet uit tabletjes, daarvoor hebben we voedsel nodig.

Gezonde darmen
Onze immuniteit wordt voornamelijk in de dikke darm door de darmflora gevormd, wat nu microbioom wordt genoemd. De wetenschappelijke belangstelling rond de dikke darm is de laatste tien jaar enorm toegenomen. Meer dan een biljoen bacteriën leven in onze dikke darm waar zich het grootste deel van onze darmflora bevindt. Ze zorgen er voor dat voedingsresten verteerd worden zodat er geen gisting of rotting in de darm ontstaat en dus geen opgezette buik. De darmflora bepaalt voor een groot deel onze immuniteit en vernietigt schadelijke bacteriën die ziektes veroorzaken. Een gezonde darmwerking verkleint het risico op suikerziekte type 2, overgewicht, reumatische aandoeningen, darmkanker, darmgassen, depressie, negatieve gemoedstoestand en nog vele andere aandoeningen. Een gezonde darm verkrijgen we door darmbelastend voedsel te vermijden zoals vlees, vis, hard gekookte eitjes en vooral voedsel met weinig of geen ballaststoffen zoals wit brood en vele voedingsproducten. Fabrieksvoeding wordt fijn gemaakt zodat men het snel kan bereiden en niet hoeft te kauwen. Ballastarme voeding geeft weinig verzadiging zodat we er grote hoeveelheden van moeten eten. Om tot een betere darmwerking te komen, gebruikt u ballaststofrijke voedingsmiddelen, gefermenteerd voedsel, vooral natuuryoghurt en zuurkool en voldoende vet in de vorm van plantaardige olie. Een belangrijke voorwaarde voor een goede darmwerking is voldoende beweging.

Beweging
Er wordt de laatste jaren veel belang gehecht aan het nut van beweging, dat is een positieve boodschap. Het is jammer dat bewegen commercieel wordt uitgebuit want bij ieder soort beweging behoort de gepaste outfit en alle mogelijke hulpmiddelen met zelfs krachtvoedsel in poeder vorm of allerlei apparaten die de medische en fysieke gegevens bijhouden. Het lijkt wel of bewegen is voorbehouden voor de betere klasse. Nochtans is bewegen een deel van ons leven, we hebben daar niets voor nodig dan ons eigen lichaam. Bewegen activeert onze ademhaling waardoor we meer zuurstof opnemen en gifstoffen uitademen. Het bloed ontvangt meer zuurstof wat een gunstig effect heeft op onze gezondheid. Bewegen doen we met onze spieren die dan extra gebruikt worden wat een gunstige invloed heeft op het verbranden van het overtollige lichaamsvet. Een andere goede eigenschap van bewegen is het stimuleren van de darmperistaltiek. De darmen werken beter en de ontlasting verloopt optimaal waardoor de darmflora en de immuniteit worden opgebouwd. Het is beter beweging in het dagelijkse leven te integreren in plaats van een zittend leven te compenseren met extreme vormen van bewegen en sporten.

Meer informatie
Wie meer wil weten over immuniteit, raad ik mijn boek aan ‘Immuniteit, het wapen tegen corona en andere virale infecties’ aan. Wenst u bepaalde ziektes met voeding te ondersteunen, raadpleeg dan mijn boek ‘ Genezen met voeding’. Wilt u zich wil verdiepen in een goede darmwerking dan is er mijn boek ‘Een platte buik’. Al deze boeken zijn verkrijgbaar in de boekhandel of kunnen rechtstreeks besteld worden bij de uitgever Sterck & De Vreese www.sterckendevreese.nl. We wensen u een prettige zomer toe en veel leesgenot.

 

Chronisch Covid-syndroom (CCS)
Deze benaming wordt gebruikt voor de verzamelde klachten als nasleep van de coronabesmetting aan te duiden. Er zijn enorm veel mensen besmet geraakt, velen van hen zijn overleden, anderen zijn na een intense behandeling of gewoon thuis genezen. Velen van hen blijven kampen met allerlei ongemakken. Het virus kan het weefsel op diverse manieren aantasten en vervelende symptomen veroorzaken. Sommige patiënten hebben last van ademhalingsproblemen, onvoldoende longfunctie, krijgen te weinig zuurstof in het bloed, voelen zich benauwd en zijn aanhoudend moe. Trombose komt vaak voor zoals verborgen stolsels in de aderen en slagaderen met een verhoogd risico op longembolie. Cardiovasculaire problemen komen eveneens vaak voor, zeker bij patiënten die daar aanleg voor hebben. Aanhoudende spierenpijnen is een veel gehoorde klacht, maar ook nieraandoeningen en verstoring van neurologische functies. Veel patiënten klagen over een verzwakt reuk- en smaakvermogen, verminderd geheugen, gebrek aan concentratie en lijden aan stemmingswisseling. Patiënten die op IC terecht zijn gekomen, hebben meer klachten dan zij die thuis werden behandeld. Dit wijst erop hoe ingrijpend corona is.
De coronacrisis is in heel Europa vrij goed aangepakt. Ook de vaccinatiecentra functioneren uitstekend, maar er is heel wat misgegaan. Vooral het gebrek aan communicatie en overleg heeft voor veel misverstand en protest gezorgd. De virologen hebben deze crisis eenzijdig en autoritair aangepakt. Bij de aanvang van de vakantie op 1 juli had iedereen gevaccineerd moeten zijn. Een grote groep jongeren heeft een enorm besmettingsgolf veroorzaakt. Het Delta-virus is erg besmettelijk. In een democratie weegt de persoonlijke vrijheid niet op tegen het algemeen belang. Er werd een flinke denkfout gemaakt. We gaan er vanuit dat alles weer snel onder controle komt. Het gedrag is doorslaggevend.