Het einde van de coronacrisis is nog lang niet in zicht. Nu we afstevenen op een tweede opstoot groeit de angst en de onzekerheid. Er is nog steeds geen vaccin en alleen de veiligheidsmaatregels helpen ons om de besmetting te voorkomen. Onze immuniteit is een krachtig wapen tegen corona dat we zelf kunnen versterken. In dit boek beschrijf ik vanuit mijn ervaring als voedingstherapeut op een adviserende wijze in negen hoofdstukken een groot aantal immuniserende middelen van voeding tot beweging die iedereen gemakkelijk kan toepassen.

De coronapandemie is ingrijpend
Binnen de EU zijn er overal nieuwe opstoten met steeds hogere pieken. Wereldwijd grijpt de pandemie ongenadig in met 250.000 besmettingen per dag. De angst is diep geworteld en dat vergroot het probleem. Het is de Chinese viroloog Shi Zhengli die het virus op 30 december 2019 heeft ontdekt. Gedurende zestien jaar deed zij onderzoek op virussen bij de hoefijzerneusvleesmuizen en wist meteen het virus te omschrijven. Enkele maanden later was de wereld in shock. Virologen en epidemiologen manen ons aan om extra voorzichtig te zijn. Voorzichtig zijn is goed, maar het is onvoldoende. We moeten met dit virus leren leven door onze immuniteit te versterken. Een aantal natuurlijke middelen kan ons daarbij helpen.

Een arts geraakte besmet terwijl zijn vrouw, die eveneens arts is en in dezelfde praktijk werkt, negatief testte. Door haar sterke immuniteit geraakte zij niet besmet, zo verklaarde de viroloog. Talrijke verpleegkundigen geraakten eveneens besmet, maar hadden geen symptomen. Dit betekent dat zij binnen twee à drie dagen het virus hebben overwonnen zodat er zich geen ziektebeeld heeft gevormd en de symptomen zijn uitgebleven. Ze kunnen tijdens deze enkele dagen wel anderen besmetten.

Versterk uw immuniteit
Dit boek werd door de media uitzonderlijk goed onthaald omdat de coronacrisis in een veel ruimer perspectief wordt geplaatst. Het thema werd uit zijn enge medische benadering gehaald en begrijpelijk voorgesteld. Vooral dat we zelf iets kunnen ondernemen, wordt erg gewaardeerd. De immuniteit is het afweersysteem tegen ziekten, vooral tegen infecties. De kwaliteit van de immuniteit is voor een deel genetisch bepaald terwijl we dit zelf kunnen verhogen. Kinderen hebben een sterke immuniteit waardoor ze minder vatbaar zijn voor het coronavirus. Allerlei negatieve omgevingsfactoren zoals ongezonde voeding, levenswijze, instelling, leeftijd enz. verzwakken de immuniteit. Er zijn hoogbejaarde patiënten die besmet zijn geraakt en door hun goede immuniteit toch zijn genezen. Veel ouderen uit de woon- en zorgcentra zijn overleden omwille van hun zwakke immuniteit, vaak in combinatie met onderliggende klachten. Op het ogenblik dat het virus ons treft, komt het hele organisme in opstand om dit te vernietigen. Het zelfgenezend mechanisme wordt hierdoor extra gestimuleerd.

Dit boek is opgebouwd uit negen hoofdstukken. In de drie eerste hoofdstukken worden uw inzichten verruimd en in de zes andere hoofdstukken vind u talrijke mogelijkheden om uw immuniteit te versterken.

  1. De coronacrisis, een terugblik
  2. De immuniteit, het wapen tegen corona
  3. De dikke darm, de centrale plaats van de immuniteit
  4. Gezonde voeding maakt ons weerbaar
  5. Kruiden helpen ons echt
  6. Aromatherapie, genezende geuren
  7. Acetotherapie, zure remedies
  8. Apitherapie, de kracht van bijenproducten
  9. Relaxatie- en bewegingstherapie

Adviezen
Ieder hoofdstuk of deel van een hoofdstuk wordt afgesloten met bruikbare adviezen en tips. Zo weet u precies wat u nodig hebt om uw immuniteit te versterken. U hebt een ruime keuze van natuurlijke middelen zonder bijwerking en waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat ze de immuniteit versterken en uw gezondheid verbeteren. De meeste afweercellen bevinden zich in de dikke darm. Daarom wordt in dit boek extra aandacht besteed aan de darm en aangetoond hoe belangrijk een ballaststofrijke voeding is. Er zijn nog andere natuurlijke middelen die de werking van de darm en de immuniteit verbeteren. Eet regelmatig deze voedingsmiddelen in de strijd tegen het coronavirus. Er zijn verschillende immuniserende kruiden. Vooral het verstuiven van etherische olie heeft een sterk ontsmettende en antivirale werking. Talrijke zure middelen zoals yoghurt, citroensap, melkwei, kombucha, brooddrank, natuurazijn enz. werken ontsmettend. Ze genezen corona niet, maar leveren een bijdrage aan het versterken van de immuniteit. Honing en bijenproducten hebben een sterke antivirale werking. Relaxatie, stressbeheersing, beweging, een positieve instelling en voldoende gemoedsrust helpen eveneens. We kunnen ontzettend veel zelf doen. Het lezen van dit boek zorgt voor meer zekerheid, geeft u een veilig gevoel en neemt vooral de angst weg en dat is belangrijk.

Geruststelling
Wie zich gezond voelt, geen ademhalingsproblemen of koorts heeft, geen extreme vermoeidheid kent, zijn smaak en geurvermogen behoudt, is niet besmet en kan anderen niet besmetten. Wie nog twijfelt kan zich laten testen. Het dragen van een mondmasker op elke plaats waar mensen samenkomen is verplicht zoals in Duitsland en andere landen. Dat is zinvol, maar roept tegelijkertijd een sfeer van angst, onzekerheid en vertwijfeling op. Angst is een slechte raadgever. Wij beschermen onszelf tegen mensen die vermoedelijk besmet kunnen zijn, daardoor nemen we geen nodeloze risico’s. We vermijden plaatsen met een hoge concentratie aan mensen. Dit boek helpt iedereen om op een verstandige manier met dit virus om te gaan. Dit kan door onze immuniteit te versterken en onze angst te overwinnen. Een echte aanrader.

Formaat:15 x 23 cm
ISBN: 978 90 5615 6534 4
Uitgever: Sterck & De Vreese
Prijs: 13,50 euro
Verkrijgbaar: in de boekhandel of bij de uitgeverij www.sterckendevreese.nl