‘Ik kreeg meer hoofdpijn door pijnstillers te slikken tegen hoofdpijn. Nu ben ik bevrijd van mijn hoofdpijn en medicijnverslaving ’

Genezen zonder medicijnen
Steeds meer mensen met hoofdpijn krijgen die net omdat ze pijnstillers slikken tegen hoofdpijn. Hoofdpijnspecialisten raden hun patiënten aan meteen te stoppen met medicatie en zeventig tot tachtig procent wordt er beter van. In de hoofdpijnkliniek in Hasselt komen ieder jaar driehonderd patiënten om hulp vragen. In plaats van meer pillen voor te schrijven, wordt hier resultaat geboekt door chronische hoofdpijnpatiënten net zo min mogelijk medicatie te geven. De voorkeur gaat ernaar uit om patiënten zonder medicijnen naar huis te sturen. Het aspect van verslaving speelt immers een grote rol. Patiënten denken dat ze niet zonder kunnen. Dit is vergelijkbaar met gewenning aan alcohol of nicotine. Er zijn vele soorten vormen van hoofdpijn zoals spanningshoofdpijn, migraine maar ook medicijnafhankelijke hoofdpijn. Deze laatste soort komt steeds meer voor omdat patiënten hun vervelende hoofdpijn op een onverantwoorde wijze met medicatie onderdrukken zonder de oorzaak aan te pakken.

Vicieuze cirkel
Hoofdpijn is vervelend, zeker in deze hectische wereld waar men heel de dag present moet zijn en niet de mogelijkheid heeft om het wat rustiger aan te doen. Een opkomende hoofdpijn wordt snel door een pijnstiller onderdrukt. Het gevolg is echter dat door het slikken van pijnstillers hoofdpijn wordt uitgelokt. Het lichaam heeft steeds meer behoefte aan pijnstillers omdat bepaalde stoffen voor een aangenaam gevoel in de hersenen zorgen. Het verslavingsgebied wordt er door geprikkeld. Pijnstillers zorgen voor een ander soort hoofdpijn, m.a.w. het probleem wordt er door vergroot.

Niet te geloven
Hoofdpijnpatiënten zijn verrast als ze te horen krijgen dat ze juist geen medicijnen moeten gebruiken om van hun hoofdpijn af te geraken. Bij 80% van de patiënten verdwijnt de hoofdpijn na het stoppen van de medicijnen. Niet iedereen is achteraf pijnvrij, maar het is een kleine groep en zij worden goed opgevolgd en behandelt met beperkte hoeveelheid medicijnen. De oorzaak moet worden aangepakt. Hoofdpijn is vaak een gevolg van stress, spanningen, negatieve emoties of een verkeerde levenswijze zonder stiltemomenten. Het is niet vreemd dat vooral jongeren vaak aan hoofdpijn lijden. Ze kunnen hun job, relatie of gezin niet meer aan, vinden geen rust in het drukke leven. Er wordt soms beweert dat Botox zou helpen bij hoofdpijn of migraine, maar dat is een fabeltje. Wetenschappelijk onderzoek heeft dit bevestigd.

Spanningshoofdpijn
Hoofdpijn is geen ziekte, maar een begeleidsymptoom van talrijke ziekten. Bij haast iedere aandoening kan hoofdpijn optreden. Spanningshoofdpijn wordt veroorzaakt door spierspanningen in nek- en schoudergebied, schedelrand en hoofdspieren. Dat kan door langdurig sporten, fysieke inspanningen of verkeerde houding tijdens het slapen of op het werk. De belangrijkste oorzaak is stress. Bij stress spannen de spieren zich op, maar we laten ze onvoldoende los. Door toenemende stress worden ze steeds harder en strammer en verliezen hun spierwerking. De haarvaatjes van het hoofd worden min of meer dicht geknepen en belemmeren de doorbloeding, wat hoofdpijn veroorzaakt. Massage, fysiotherapie, rek- en strekoefeningen en warmtebehandelingen helpen omdat daardoor de spieren soepel worden, de spanningen afnemen en de doorbloeding zich normaliseert.

Migraine
Migraine is een vasculaire hoofdpijn die meestal vroeg in de ochtend of in de loop van de dag met hevige krampen en pijn aan één zijde van het hoofd begint en zich verder geleidelijk uitbreidt. Misselijkheid en braken treden vaak op. Een migraineaanval kan kort tot vrij lang duren. Het is een van de meest bekende en gevreesde vormen van hoofdpijn. De precieze oorzaak is niet bekend. Te grote fysieke inspanningen, onderdrukken van spanningen die tijdens het weekeinde worden losgelaten zijn een veel voorkomende uitlokkende factor. Terecht spreekt men van een weekeinde-migraine.

Voeding die migraine uitlokt
Er zijn een groot aantal uitlokkende factoren bekend zoals stress, PMS, alcoholgebruik, honger, anticonceptiepil, rode wijn, zwarte chocolade en kaas. Kaas die tyramine bevat is een grote boosdoener zoals blauwe schimmelkaas, Parmezaanse kaas, Cheddarkaas, Brie, Feta, Stiltonkaas, en Gorgonzaalse kaas. Het voedingsadditief E621 Mononatriumglutamaat, ook bekend als vetsin dat vaak in Chinese gerechten zit verwerkt of vlees dat met nitraat is bewerkt lokken vaak migraine uit. Verder kunnen gefrituurd voedsel, koffie, zwarte en groente thee, frisdrank en zoetstoffen migraine uitlokken. Niet iedere migrainepatiënt heeft last van de hier vermelde voedingsmiddelen, vandaar dat uittesten nodig is.

Voeding die echt werkt
Onderzoekers gaan er vanuit dat voedingsmiddelen die veel magnesium bevatten migraine indirect gunstig kunnen beïnvloeden. Magnesium vinden we terug in talrijke voedingsmiddelen, maar we vermelden alleen deze met een hoog percentage zoals zonnebloempitten, sesamzaad, cashewnoten, amandel, paranoot, pistachenoot, hazelnoot, walnoot, maar ook gember, postelein, dadel, venkel, papaja, passievrucht, banaan, en in mindere mate loganbes en meloen. Bij migraine speelt een goed werkende dikke darm en lever een belangrijke rol alsook de vetstofwisseling vandaar dat het gebruik van olijfolie, zonnebloemolie, sesamolie, saffloerolie, walnootolie en raapzaadolie worden aangeraden. Voeding in combinatie met kruiden en relaxatie helpt echt. In mijn kruidenboek ‘Genezen met kruiden’ staan kruidenrecepten vermeld voor spanningshoofdpijn en migraine. Denk eraan dat hoofdpijn een belletje is dat rinkelt om te zeggen dat het zo niet verder kan. Verander uw voeding en levenswijze en u bent weer baas in uw eigen hoofd.