• Artsen in ziekenhuizen stellen vast dat de aandoening herseninfarct in aantal stijgt en dat de leeftijd van de patiënt daalt. Tien procent is jonger dan vijftig. Na hartaanval is een herseninfarct de tweede belangrijkste doodsoorzaak. Volgens het WHO blijkt dat 80 procent van de herseninfarcten kunnen vermeden worden door voeding en levensstijl aan te passen. Denk eraan dat een gezonde levenswijze aangenaam is omdat u bewuster door het leven gaat, intenser leeft en veel meer geniet van ieder ogenblik van de dag.


Herseninfarct
Een herseninfarct is het afsterven van hersenweefsel door onvoldoende bloed- en zuurstoftoevoer naar de hersenen. Een herseninfarct treedt op als gevolg van een afsluiting van de slagaders die de hersenen van bloed voorzien, meestal in de vertakkingen van de halsslagaders. De afsluiting doet zich meestal voor wanneer een stukje bloedstolsel of een vettige afzetting als gevolg van atherosclerose loslaat en met de bloedstroom wordt mee gevoerd en vervolgens in een slagader naar de hersenen vastloopt. Bloed dat traag stroomt, stolt gemakkelijker. Een herseninfarct kan ook optreden als de bloedvaten naar de hersenen vernauwd raken door ontsteking of infectie. Bij jongeren onder de vijftig jaar is herseninfarct in enkele jaren tijd met 50% toegenomen. Dat is onder meer een gevolg van drugsgebruik, maar ook door stress, spanningen, negatieve emoties en het massaal gebruik van dierlijk voedsel zoals vlees, vis en kaas. Deze voedingsmiddelen hebben een hoog cholesterolgehalte en bevatten overwegend verzadigde vetzuren.

Symptomen
De meeste herseninfarcten ontstaan plotseling, ontwikkelen zich snel en veroorzaken binnen enkele minuten tot uren afsterving van hersenweefsel. Daarna worden de meeste herseninfarcten stabiel. Er kunnen verschillende symptomen optreden, afhankelijk van het gedeelte van de hersenen dat te weinig bloed en zuurstof heeft gekregen. Wanneer de slagaders die van de halsslagader aftakken zijn aangedaan, komen blindheid aan één oog of gevoelsstoornissen en zwakte in één arm of been aan één zijde van het lichaam het meest voor. Wanneer het de slagaders betreft die aftakken van de wervelslagaders achter in de hersenen, leidt dit vaker tot duizeligheid en vertigo (draaiduizeligheid), dubbelzien en algemene zwakte aan beide zijden van het lichaam, ook moeite met spreken en coördinatieverlies kunnen optreden. Een herseninfarct heeft een grote invloed op de persoonlijkheid en het gedrag o.a. omdat de gevolgen met zijn beperkingen een sterke invloed hebben op het dagelijkse leven. Omdat een snelle behandeling van een herseninfarct zinvol is, moet iedereen weten wat de meest voorkomende vroege symptomen zijn. We vermelden ze even: plotselinge spierzwakte of verlamming van een arm of been of aan één kant van het lichaam, wazig of helemaal niets zien, vooral aan één oog, plotselinge verwardheid, problemen met spreken en het begrijpen van de gesproken taal. Verlies van evenwicht en coördinatie, zodat men vaak valt. Plotselinge hevige hoofdpijn zonder duidelijke oorzaak. Een vreemd gevoel of gevoelsverlies in een arm of been of in één kant van het lichaam. Medische hulp is hoogdringend. Door middel van revalidatie kan de beweeglijkheid van de patiënt aanzienlijk verbeteren, maar de beperkingen blijven. De patiënt is verplicht om zijn leven te reorganiseren, wat bij jonge mensen bijzonder moeilijk is.

Praktijkvoorbeeld
Ans kreeg een herseninfarct op haar 47ste. Zij is arts en is door het oog van de naald gekropen na een herseninfarct. Ze zegt: ‘Ik wil mensen ervan bewust maken dat iedereen kan getroffen worden door een beroerte.’ En verder zegt ze: ‘Ik was een gezonde veertiger met een blanco medische voorgeschiedenis en toch is mij dit overkomen.’ Als we even dieper op haar levensverhaal ingaan, stellen we vast dat zij een erg druk leven heeft geleid. Zij was aanvankelijk apotheker, werkzaam in Congo en Cambodja, ging geneeskunde studeren en begon in volle coronatijd als arts infectiebestrijding. De factor beroepsstress is duidelijk bij haar aanwezig. Hersenweefsel dat is afgestorven als gevolg van een herseninfarct is definitief verloren. Het kan wel dat omliggend hersenweefsel die functies van het verloren hersenweefsel gedeeltelijk of volledig gaan overnemen. In dat geval is een volledig herstel mogelijk, maar dat komt maar zelden voor. Een goed revalidatietraject is belangrijk omdat er niet alleen fysieke ongemakken en beperkingen zijn, maar ook een sterke invloed heeft op het gedrag en de persoonlijkheid. Mensen met een herseninfarct veranderen, vaak ook in positieve zin omdat ze dankbaar zijn de zieke te hebben overleefd en dat ze nog het beste van hun leven maken.

Preventie
Een goede raad die we overal horen is: ‘Beter voorkomen dan genezen.’ Als artsen in een plaatselijk ziekenhuis aangeven dat herseninfarct in vijf jaar tijd zich heeft verdubbeld en dat 10% van de patiënten jonger is dan vijftig jaar, is dat verontrustend. Een beperkt aantal patiënten is familiaal belast wat afgeleid wordt uit het feit dat meerdere familieleden al eerder door deze ziekte werden getroffen. Deze mensen weten dat ze extra voorzichtig moeten zijn, maar dat geldt voor iedereen. We zetten de meest voorkomende risicofactoren op een rij.

Stress
Stress is een levensreddend mechanisme dat ons beschermt tegen gevaren uit de directe omgeving. Wie niet reageert op een snelle, aankomende auto wordt omvergereden. Bij iedere bedreiging brengt het stressmechanisme ons in staat van paraatheid en staan we voor de keuze vluchten of ons verdedigen. Tegenover het stressmechanisme staat het ontspanningsmechanisme die elkaar in normale omstandigheden in evenwicht houden. Aan stress lijden betekent dat men voortdurend onder spanning staat zonder dat men voldoende herstelt. Deze spanningen zetten zich ook op de bloedsomloop, verhogen de bloeddruk en het cholesterol. Stress kan de aders dicht knijpen o.a. door spierspanningen.

Negatieve emoties
Onze emoties ontstaan in een dieperliggend hersengebied dat bekend staat als het limbisch systeem. Bij negatieve emoties komt dit gebied in de hersenen onderdruk te staan terwijl de gebieden die instaan voor mentale activiteiten eveneens belast geraken. Er zijn mensen met een extraverte instelling die hun negatieve emoties meteen uiten. Dat is niet altijd prettig voor wie ze incasseert, maar bij hen blijven geen spanningen hangen. Wie zijn gevoelens moeilijk kan uiten door een introverte instelling, belast zijn hersenen meer en heeft daardoor een groter risico op een hartinfarct. Het opkroppen van negatieve emoties houdt risico’s in. Door sociale contacten te leggen, een sociaal leven uit te bouwen en afleiding te zoeken worden negatieve emoties in positieve zin omgezet.

Maatschappelijke druk
We leven in een dolgedraaide samenleving. Door de digitalisering is het levensritme verstoord geraakt. Alles gebeurt te snel en te oppervlakkig en de toestroom van informatie krijgen we niet meer verwerkt. We zijn vervreemd van mensen van vlees en bloed omdat we in een virtuele wereld leven die steeds verder afdwaalt van de realiteit. De digitalisering heeft veel voordelen gebracht en is voor een deel onmisbaar geworden omdat haast alles in de samenleving hierdoor functioneert, toch moeten we er anders mee leren omgaan.

Ongezonde voeding
De prijs van voeding is de laatste tijd abnormaal gestegen terwijl de kwaliteit steeds slechter wordt. Voedingsmiddelen, die in de keuken zelf bereid worden, zijn gezonder dan voedingsproducten uit de fabriek. Door de industriële bereidingen zijn talrijke kostbare voedingsstoffen vernietigd die door E-nummers worden vervangen. Zij hebben talrijke bijwerkingen, ook op de bloedcirculatie en de hersenen. Dit soort voedsel heeft nauwelijks nog iets met voeding te maken. De kwaliteit van voedsel wordt gemeten aan zijn versheid en die vinden we niet in potjes, blikjes, pakjes, vlootjes enz. Toch zien we heel wat positieve ontwikkelingen. De afdeling van verse voedingsmiddelen wordt steeds groter en het aanbod is gevarieerd. Veel mensen hechten belang aan biologische kwaliteit. Vegetarische restaurants worden ook door vleesetende gasten bezocht omdat minder vlees eten de gezondheid versterkt. Er is veel aan het veranderen, maar nog steeds te weinig.

Cholesterol
Bij hart- en vaatziekten, en daar hoort ook een herseninfarct bij, speelt cholesterol een doorslaggevende rol. Cholesterol is een vetachtige substantie die het lichaam zelf aanmaakt en in dierlijk voedsel voorkomt zoals vlees, vis, boter, kaas en eigeel. Cholesterol is noodzakelijk voor een aantal fysiologische functies, maar sommige mensen produceren te veel cholesterol, voeren het onvoldoende af of eten te grote hoeveelheid cholesterolrijke voeding waardoor de aders dichtslippen. Een veganistische voeding is cholesterolvrij. Vroeger werd beweerd dat vis gezond was, maar dat werd al lang wetenschappelijk weerlegd. Vis bevat cholesterol en verzadigde vetzuren. Paling bevat 142 mg cholesterol per 100 g, forel 55 mg, haring 60 mg, kaviaar 300 mg, krab in blik 100 mg, sardienen in blik 120 mg, braadkip 75 mg, kalfsvlees 90 mg, varkensvlees 100 mg, gerookte ham 110 mg. Vleesvoeding levert dus grote hoeveelheden cholesterol en daar zijn vleeseters zich niet altijd van bewust. Kaas bevat eveneens cholesterol, Chester 100 mg, Emmentaler 92 mg, Gouda 114 mg, Brie 100 mg, geitenkaas 36 mg, Feta 45 mg, kwark 37 mg en een ei bevat 604 mg cholesterol enz. Binnen een gezond voedingspatroon met voldoende fruit, groenten, noten, zaden, pitten en tafelolie wordt het cholesterol voldoende afgevoerd. Maak een duidelijk onderscheid tussen plantaardig vet, dat cholesterolvrij is en dierlijke vetten met hun verzadigde vetzuren. Plantaardig vet zoals tafelolie heeft een gunstige werking op de darm en op talrijke fysiologische processen. Decennialang heeft men een strijd gevoerd tegen cholesterol en dierlijke vet zonder enige aandacht te besteden aan het belang van plantaardig vet. Een groot deel van de bevolking dacht dat zo weinig mogelijk vet gebruiken gezond was, zonder het onderscheid te malen tussen goede, plantaardige vetten en slechte vetten uit vlees en vis. Een vetarme voeding geeft aanleiding tot darmverstopping.

Genotsmiddelen
Frisdrank, zoetigheden, confituur en andere zoetigheden bevatten geen cholesterol, maar toegevoegde suiker of zoetstof. Natuurlijke suiker is het voedsel voor de hersenen, de zenuwen en de spieren en het is daarom logisch dat slechte suikers het risico op een herseninfarct vergroten. Alcohol heeft eveneens een negatieve invloed op de hersenen, zeker als de hoeveelheden aanzienlijk zijn. Volgens medici is het drugsgebruik een directe oorzaak dat jongeren al te kampen krijgen met een herseninfarct. De invloed van stress mag niet onderschat worden.

Gebrek aan beweging
Beweging activeert de doorbloeding en voorkomt een herseninfarct. We hoeven geen marathons te lopen om gezond te blijven, het is belangrijk om beweging in het dagelijkse leven te integreren. Gebruik liever de trap dan de lift, laat de auto regelmatig in de garage staan en gebruik de fiets of ga even te voet.

Kruiden
Het grote gevaar bij een herseninfarct is hoge bloeddruk. Fruit en groenten hebben een gunstige invloed op hoge bloeddruk door hun goede natrium-kalium verhouding. Natrium houdt vocht vast, kalium drijft het uit en zo blijft de waterhuishouding stabiel. Er is een verband tussen een te hoog cholesterolgehalte en hoge bloeddruk. We geven hier een kruidenrecept bij hoge bloeddruk met een ondersteunende werking om een herseninfarct te voorkomen.

30 g Meidoorn-bloesem met blad
25 g Rode klaver-bloem
25 g Linde-bloesem
20 g Sint-Janskruid-bloem met kruid.

Neem van dit kruidenmengsel een koffielepel per kopje. 10 minuten laten trekken in warm water.
Zeef de kruiden eruit, laten afkoelen tot lichaamstemperatuur en eventueel zoeten met honing. Drink hiervan 3 à 5 kopjes per dag, los van de maaltijd.

Biologische Dierenverzorger

Vanaf het nieuwe academiejaar 2023-2024 lanceren we in Genk en Maastricht een nieuwe opleiding van Biologische dierenverzorger. Huisdieren zijn heel geliefd en maken deel uit van het gezin. Toch zijn er veel verborgen problemen en onwetendheid. U kunt aan de vacht zien of uw huisdier gezond is, wat betekent gezonde voeding voor dieren, wanneer en hoe gebruiken we kruiden, tincturen, kruidenolie en welke mogelijkheden bieden aromatherapie in de dierenwereld, hoe kunt u uw huisdieren masseren? Stramme spieren, stress of gewoon een ‘zen-momentje’ ook uw hond kan af en toe een goede massage of een knuffelmoment gebruiken. Doe het op het juiste moment en zeker niet als hij nog te opgewonden is. Deze opleiding opent voor de dierenliefhebber een compleet nieuwe wereld. We werken momenteel met specialisten het leerprogramma uit. Zodra we daarmee klaar zijn, vindt u alle gegevens op onze website www.europeseacademie.be.

Gezonde voeding en levenswijze
De Europese Academie bestaat al 35 jaar, is een gezondheidsschool en een wettelijk beschermde vzw. (Vereniging Zonder Winstoogmerk) en steunt op idealisme. Onze opleidingen worden daarom aan kostprijs aangeboden. Via opleidingen of open cursussen maakt u niet alleen kennis met de natuurlijke gezondheidszorg, maar ontdekt u ook andere levenswaarden, u leert uzelf kennen en uw talenten ontdekken via de Persoonlijkheidsanalyse. Onder de leiding van ervaren docenten maakt u kennis met een gezonde veganistische of vegetarische voeding, gaat er aandacht naar relaxatie, coachtechnieken, natuurbescherming, dierenrechten en natuurfilosofie om slechts enkele vakken uit het grote aanbod te noemen. Geef meer zin aan uw leven en dat van uw gezin. Studeren aan de Europese Academie is een vorm van ontspanning, ook al wordt er flink gestudeerd, maar ook emotionaliteit, spiritualiteit en mentale groei zijn stille krachten.

Opleiding Herborist
De belangstelling voor de Herboristenopleiding blijft bijzonder groot. Het is een unieke opleiding die we dit jaar voor de 36ste keer in onze vier scholen aanbieden. U leert kruiden kennen, plukken, drogen, mengen, roeren en verwerken tot kruidenmiddelen voor de gezondheid, lichaamsverzorging, huishoudelijk gebruik en voor de keuken. Dagopleiding in Genk (L) op woensdag, avondopleidingen in Antwerpen, Gent en Maastricht. Voor meer informatie www.europeseacademie.be

Opleiding Natuurgeneeskundig therapeut
Tijdens de opendeurdagen viel het op dat de belangstelling voor de opleiding Natuurgeneeskundig therapeut bijzonder groot was. Het is een nieuw concept, een tweejarige praktijkgerichte opleiding in de natuurgeneeskunde waar het therapeutisch handelen centraal staat. Eerst neemt u een intakegesprek af vanuit de persoonlijkheidsanalyse, dan werkt u een therapieplan uit dat u uitvoert en de patiënt opvolgt, begeleidt en op een zachte wijze bijstuurt. Ieder mens bezit een zelfgenezend mechanisme dat met voedingstherapie, fytotherapie, aromatherapie, apitherapie, acetotherapie en manuele therapieën DSR en PSR geactiveerd wordt. Deze compacte opleiding biedt een compleet en origineel leerprogramma om patiënten op een zachte wijze weer gezond te maken. Dit beroep mag in de EU en in vele andere landen beoefend worden en behoort tot de complementaire gezondheidszorg. Er is geen vooropleiding nodig omdat we met de basis beginnen. Dagopleiding in Genk (L) op donderdag, www.europeseacademie.be

Het gevaar van genderneutrale opvoeding
Opvoeden van kinderen is en blijft voor veel ouders een moeilijke en verantwoordelijke taak. Regelmatig wordt er geëxperimenteerd met nieuwe opvoedingssystemen. Tegenwoordig bestaat er ook een genderneutrale opvoeding voor kinderen. Er wordt geen enkel onderscheid gemaakt tussen jongens en meisjes, noch in speelgoed, kleding of benadering. Alles moet gelijk zijn en ‘eigenheid’ is een onbekend begrip, maar dat is een groot probleem. Tot in de negentiende eeuw was er een sterke scheiding tussen man en vrouw en waren er jongens- en meisjesscholen. De vrouwenemancipatie heeft ervoor gezorgd dat er een gemengde samenleving is gekomen met gelijke rechten en plichten, ook al moet er hier en daar nog wat bijgestuurd worden. Er komt kritiek op de genderneutrale opvoeding omdat er geen rekening wordt gehouden met het feit dat ieder kind 50% de genen van zijn vader en 50% van zijn moeder in zich draagt en dus mannelijke en vrouwelijke kenmerken bezit. Er is een dominantie aanwezig die bepaalt of iemand tot het vrouwelijke of mannelijke gender behoort. Een pasgeboren baby voelt zich vanaf de geboorte aangetrokken tot de moeder, niet alleen voor de moedermelk, maar ook wegens de negen maanden intense verbondenheid. Op zeker moment ontdekt de baby dat er ook een vader is, maar ook broers en zusjes, neven en nichtjes, vriendjes en vriendinnetjes, grootvaders en grootmoeders, ooms en tantes. Het kind maakt kennis met de wereld die tweeledig is opgebouwd vanuit het contraria-principe of het principe van de tegenstelling. Een harmonie kan enkel tot stand komen doordat tegenstellingen in elkaar overgaan. Ook bij de dieren en in de plantenwereld treffen we het principe van de tegenstellingen aan. Alleen in de genderneutrale opvoedingsmethode wordt iedere binding met de realiteit van tafel geveegd en dwingt men ouders afstand te doen van essentiële levenswaarden. Kinderen moeten volgens een zelfbedacht systeem opgroeien dat geen rekening houdt met het levensprogramma dat genetisch is vastgelegd, noch met de realiteit. Door de digitalisering is onze samenleving al erg ver afgedreven van het echte leven. Laten we het niet erger maken, dan het al is. Iedereen mag een eigen mening hebben, maar als men die overbrengt op anderen en zeker op kinderen, is er ook verantwoordelijkheid nodig. Iedereen heeft het recht om gegronde kritiek te uiten, ook dat is een vorm van vrije meningsuiting.