Al vele jaren wordt er campagne gevoerd tegen het gebruik van vet en wordt vetarme voeding als gezond beschouwd. Vet roept nog steeds bij de doorsnee consument een zekere aversie op en wordt meteen vereenzelvigd met slecht en ongezond. Het grote probleem is dat men geen onderscheid maakt tussen goede en slechte vetten. De consument leeft in de overtuiging dat alle vetten slecht en ongezond zijn. Uiteraard leveren alle vetten veel calorieën en leidt een overconsumptie tot overgewicht. We moeten een onderscheid maken tussen goede en slechte vetten. De slechte vetten zal men zoveel mogelijk vermijden door minder dierlijk voedsel te gebruiken. De goede vetten horen thuis in een gezond voedingspatroon. Vandaar een herwaardering van voedingsmiddelen die rijk zijn aan plantaardig vet en het gebruik van gezonde plantaardige olie. Om een ingewikkeld probleem eenvoudig voor te stellen, maken we een onderscheid tussen harde, zachte en vloeibare vetten. De consument heeft immers inzicht nodig in deze materie.

 

Dierlijke vetten (harde vetten)

Eet minder vlees en vis waardoor u minder dierlijke vetten binnenkrijgt. De dierlijke vetconsumptie is afhankelijk van het dierlijk voedsel dat men gebruikt. De Hoge Gezondheidsraad in België beveelt maximaal 500 gram vlees per week aan, maar is voorstander om deze hoeveelheid te reduceren tot maximaal 300 gram per week of gemiddeld 40 gram per dag met als doel het aantal dikkedarmkankers terug te dringen.

 

Melkvetten (zachte vetten)

Melkvetten zijn minder gevaarlijk omdat het zachte vetten zijn die op kamertemperatuur smelten. Het is aan te raden om matig te zijn, vooral kaas bevat sterk geconcentreerd eiwit en vet. Om 1 kg kaas te bereiden heeft men 10 liter melk nodig. Houd er rekening mee dat melkvetten cholesterol bevat.

 

Plantaardige vetten (vloeibaar vet)

Ieder mens heeft plantaardig of vloeibaar vet nodig omwille van de talrijke goede eigenschappen voor het hart, de vaten, de lever en de nieren en de in vet oplosbare vitaminen A, D, E en K. Plantaardig vet zorgt voor een betere darmwerking en een regelmatige ontlasting. Kies daarom voor gezonde vetten die we in overvloed vinden in noten, zaden, pitten, avocadovrucht en vooral in plantaardige olie. Gebruik regelmatig een oliesausje, vinaigrette of mayonaise bij uw voeding. Daardoor blijft uw voedsel langer in de maag en verteert het beter. Plantaardig vet is een goede compensatie voor de caloriearme voeding.

 

Blog in samenwerking met:

www.europeseacademie.be

www.natuurgeneeskundigen.be en

http://natuur-en-gezondheid.skynetblogs.be