• In dit extra zomerartikel blijven we stilstaan bij de vervuiling van ons leefmilieu. De Overheid trekt onder dwang van de EU aan de alarmbel voor het stikstofprobleem. Iedereen droomt van een schoon milieu, maar gedragsverandering is te veel gevraagd. Ons lichaam beschikt over een zelfreinigend mechanisme en we voeren via de uitscheidingsorganen een groot deel van deze gifstoffen af, terwijl de lever een deel neutraliseert. Als de toevoer groter is dan het zelfreinigend vermogen, zitten we met een gezondheidsprobleem dat zich uit in talrijke ziektes en ongemakken.

De vis en het water
Wie thuis een aquarium of een visvijver heeft, weet dat een vis alleen in schoon water overleeft. Water is voor de vis levensnoodzakelijk zoals het milieu voor ons bepalend is voor onze gezondheid en overlevingskansen. Honderd jaar industrialisatie en chemische landbouw laten zware sporen na. Ons milieu wordt een steeds grotere vuilnisbelt. Veel mensen tonen graag een gebalde vuist naar de vervuilde industrie, maar moeten ze die niet op zichzelf richten bij het aanschuiven aan een fastfoodketen? Er zijn jongeren die het goede voorbeeld geven en actief meewerken aan een schoon milieu door hun levenswijze aan te passen zoals vegetariërs en veganisten. Laten we consequent zijn, wij zijn de vervuilers. Het is de vervuilende levenswijze van de moderne consument die al deze bedrijven in standhoudt. De boeren komen in opspraak als de grote uitstoters van stikstof. Een aantal bedrijven is verplicht om te sluiten of in te krimpen en dat komt zwaar aan. Het is niet alleen de fout van de boeren, het zijn de financiële instellingen, de stallenbouwers, machineverkopers, de leveranciers van veevoeders en toeleveringsbedrijven die de grootschaligheid van de landbouw gestimuleerd en afgedwongen hebben. De meeste boeren leveren hun producten indirect aan de voedingsindustrie tegen een veel te lage eenheidsprijs. Om leefbaar te blijven is een grootschalige productie nodig. De boeren zijn slachtoffer geworden van een economisch systeem. Dat is helaas geen excuus voor de uitstoot van stikstof, ammoniak en fijnstof. De overheid heeft een vervuilend systeem te lang in standgehouden. Het heftig boerenprotest is niet vreemd, maar alleen met geweldloosheid komt men tot dialoog.

Stikstofprobleem
Het stikstofprobleem wordt verkeerd of te vaag voorgesteld. Veel denken dat de natuurgebieden moeten beschermd worden, maar het gaat veel verder, het gaat om onze overleving. Natuurgebieden zijn kleine groene eilandjes, reservaten genoemd, waar nog een beetje diversiteit aanwezig is. Het zijn de laatste ankerplaatsen die als referentiepunten dienen. Ons milieu moet een groot natuurreservaat worden waarin steden, woongebieden en bedrijventerreinen geïntegreerd worden met de nodige bufferzones er omheen. Landschapsarchitecten planten bomen rond historische sites en tonen dat door vergroening de steden weer leefbaar worden. De klimaatopwarming is een feit, een te warme lente, een te natte zomer, een te vroege herfst en een winter die geen winter is. Extreme temperatuurschommelingen doen de aarde uitdrogen en maken mensen ziek terwijl aanhoudende regenval de teeltaarde van akkers doet wegspoelen. Men zoekt te veel naar technische oplossingen, daar is niets op tegen, maar de oorzaak moet aangepakt worden en dat is de vervuilende levenswijze. Iedereen weet dat vlees eten de grootste boosdoener is van stikstof en toch wordt daar niet over gesproken. De slogan: ‘Eet minder vlees, goed voor uw gezondheid, het milieu en de dierenrechten!’ is het beste wapen tegen stikstof. Waarom voert de overheid geen stikstofheffing in op vlees, vleesproducten en vleesgerechten in de restaurants? Waarom blijft men dweilen met de kraan open? Het zou goed zijn om tv-koks te herscholen zodat ze een verband kunnen leggen tussen voeding, gezondheid, milieu en dierenrechten. Waarom geen stikstofvrije gerechten presenteren, die heerlijk smaken, gezond en betaalbaar zijn. We moeten van de illusie af dat de mens vlees nodig heeft. Vlees moet niet vervangen worden, dus geen saaie, droge vleesvervangers, maar verse gezonde en vooral zelfbereide gerechten. Een te veel aan dierlijk eiwit en vetten ligt aan de basis van talrijke ziektes, o.a. hart- en vaatziekten en darmkanker. Minder vlees eten zorgt voor een betere vertering, meer vitaliteit en een schoon milieu. De openbare omroep wordt met het geld van de belastingbetaler gefinancierd. Het is haar taak en plicht om objectieve en betrouwbare informatie verstrekken, ook over het vervuilde milieu en de gevolgen ervan op onze gezondheid. De overheid moet zich bewust worden van zijn educatieve taak. Het mag geen indoctrinatie worden zoals tijdens de Sovjet-Unie. Politici moeten zich bewust zijn van hun verantwoordelijkheid, want zij zijn een deel van het probleem, maar ook van de oplossing.

PFAS
Tot de groep van PFAS behoren PFOS, PFOA en vele andere niet-afbreekbare chemicaliën. Ze worden verwerkt in talloze producten zoals papier, textiel, tapijt en brandblusschuim. Ze leveren voor bedrijven fortuinen op, maar ze vergiftigen de hele omgeving, stapelen zich op in de bodem, de mens, dier en plant. Deze chemicaliën worden gezien als de belangrijkste hormonale vervuilers, zijn verantwoordelijk voor misvormingen van de genitaliën bij jongens, hormonaal gerelateerde kankers, onvruchtbaarheid en genderproblemen die bij jongeren sterk toenemen en vermoedelijk ook seksueel afwijkend gedrag. In Amerika hebben de Indianen, die erg vertrouwd zijn met het water, rivieren en visvangst, de alarmklok geluid. In België wordt gewezen naar de fabriek van 3M in Zwijndrecht bij Antwerpen, waar al decennialang PFAS wordt geproduceerd omdat deze stof water-, vuil- en vetafstotend is. Ook in Nederland, net over de grens met Zwijndrecht, is het water vervuild. Men heeft de beroepsvissers beperkingen opgelegd en het eten van vis en garnalen sterk afgeraden.

PFAS zit overal
PFAS-vervuiling is helaas een wereldwijd milieuprobleem. PFAS zit overal, ook in België, Nederland en andere landen. Palingen, baars, tong en wijting zijn aangetast en overschrijden de toelaatbare normen voor menselijke consumptie. Verder bevat vis door het vervuild water hoge concentraties van zware metalen en andere giftige stoffen. De overheid raadt het eten van zelf gevangen vis af, maar in feite zou vis verboden moeten worden. Er leeft nog altijd het misverstand dat vis beter is dan vlees, maar dat is niet zo. Vis bederft sneller en bevat net als vlees cholesterol en verzadigde vetzuren. Vroeger heeft men een tijdlang beweerd dat het eten van vette vis gezond zou zijn, dat is niet zo. Langdurige en veelvuldige blootstelling aan PFAS verhoogt het risico op kanker, schildklierproblemen, verlaging van de immuniteit terwijl het lichaam minder goed reageert op vaccins. Er zijn plaatsen waar het risico op PFAS opmerkelijk aanwezig is zoals brandweerkazernes, militaire oefenvelden, vliegvelden, waterzuiveringsinstallaties, stortplaatsen, industriële sites, zelfs in pinguïneieren op Antarctica hebben onderzoekers PFAS vastgesteld. Pannen met een antiaanbaklaag, voedselverpakking, cosmetica, flosdraad enz. bevatten allemaal PFAS. We worden er niet direct ziek van, maar onderzoekers noemen het zorgwekkend.

Schadelijke pesticiden
Het is een feit dat er minder pesticiden worden gebruikt. Dat neemt niet weg dat alles wat niet uit biologische teelt afkomstig is, pesticiden bevat. Vandaar dat de consument liever iets meer uitgeeft voor biologisch voedsel. Een eigen tuin of kweken in bakken kent veel belangstelling. De woorden insecticiden (insecten), fungiciden (schimmels) en pesticiden (doden van bacteriën) worden vervangen door ‘plantenbeschermingsmiddelen’ klinkt minder gevaarlijk, maar dat is niet zo. In de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw werden pesticiden in poedervorm gebruikt. Vandaar dat veel mensen nog steeds de neiging hebben fruit te wassen voor het gebruik. Dat heeft weinig zin omdat de moderne insecticiden door de plant worden opgenomen en in het vruchtvlees zitten, wat veel erger is. Afwassen kan geen kwaad om stof, bacteriën en andere ongewenste stoffen te verwijderen. Er is een grondig verschil tussen voedsel van bio-kwaliteit en uit de chemische landbouw. Bij biologische teelt groeit de plant traag en zoekt zijn voedingsstoffen uit een gezonde bodem. In de chemische landbouw worden planten op dode grond geteeld. Kunstmest zorgt dat de plant sneller groeit en meer water opvangt en vasthoudt. Terecht spreekt men van ‘waterzakken’. Kunstmeststof doet ook het onkruid sneller groeien, vandaar de noodzaak van het gebruik van onkruidverdelgers (herbiciden). Het is onbegrijpelijk dat dat de moderne mens zover is afgeweken van echt voedsel en dan hebben we het nog niet over het massaal gebruik van E-nummers. De kwaliteit van gezonde voedingsmiddelen bepalen we zintuiglijk o.a. door zien, ruiken, proeven, tasten en horen. Kijk eens naar zuiderlingen van de eerste generatie die op dergelijke wijze hun watermeloen uitzoeken en andere voedingsmiddelen controleren. Aan een blikje of een bokaaltje kunt u niet ruiken. We hebben dringend een groene revolutie nodig.

Vervuild Europees fruit
We vermelden de top 10 van het Europees fruit met schadelijke pesticiden.
De laatste jaren wordt het eten van fruit terecht gepromoot. Fruit is immers het beste voedsel voor de mens gezien ons verteringsstelsel behoort tot dit van de fructivoren of vruchteneters. Fruit is bijzonder waterrijk waardoor de macro- en micronutriënten in oplossing zijn en voor een perfecte vertering zorgen. Fruit bevat bovendien relatief veel natuurlijke suikers en extra veel vitaminen en mineralen. Natuurlijke suiker is het voedsel voor de hersenen, de zenuwen en de spieren. Banaan (22%), gedroogde dadels (65%), gedroogde vijgen (54%), druiven (16%), passievrucht (14%), appel (12%) zijn rijk aan natuurlijke suikers. De meeste vruchten bevatten minstens 8 à 10% natuurlijke suikers. Fruit is rijk aan ballaststoffen, vitaminen en mineralen. Geef de voorkeur aan biologische kwaliteit. Als u niet biologisch fruit eet, hou er dan rekening mee dat fruit behandeld is met schadelijke pesticiden. We vermelden een lijst met het percentage aan schadelijke sproeimiddelen. De geteelde braambessen staan aan de top, maar de wilde braambes die u in de natuur plukt, is van hoge kwaliteit en uiteraard onbespoten.

  • Braambes: 51%
  • Perzik: 45%
  • Aardbei: 38%
  • Kers: 35%
  • Abrikoos: 35%
  • Peer: 33%
  • Druif: 33%
  • Framboos: 32%
  • Appel: 25%
  • Pruim: 24%

Banaan kent slechts 1%, watermeloen en ananas 2% pesticiden.

Er komt meer gif op uw bord dan u vermoedt. Daarom is kiezen voor biologische kwaliteit belangrijk. We moeten anders omgaan met voedsel en op een bewuste manier inkopen. Ga eens vaker langs bij de natuurvoedingswinkel, de bio-markt of doe uw inkopen op de bio-boerderij. Het is belangrijk dat we de milieugifstoffen die we via de voeding en de ademhaling binnenkrijgen zoveel mogelijk uitscheiden en dat kan door uw kalium-natrium verhouding te respecteren. Kalium heeft de eigenschap om vocht uit te scheiden en dus ook gifstoffen terwijl natrium (zout) water vasthoudt zodat we niet uitdrogen. We hebben veel kalium en weinig natrium nodig. Fruit en groenten zijn rijk aan kalium en arm aan natrium en dus ideaal om te reinigen. Voedingsproducten waar zout is aan toegevoegd als bewaringsmiddel verstoren de kalium-natrium verhouding zoals vlees, kaas, brood en haast alle voedingsproducten. Tarwebrood bevat 553 mg natrium door toegevoegd zout en slechts 177 mg kalium. Tomaat heeft slechts 6 mg natrium en 297 mg kalium. Als we voldoende fruit en groenten eten, scheiden we het overtollige natrium samen met de gifstoffen uit. In een gezond voedingspatroon compenseren we het goede met het minder goede. We maken even de opmerking dat mensen met zieke of zwakke nieren voorzichtig moeten zijn met een te veel aan kalium omdat hun nieren deze grote hoeveelheden vocht onvoldoende kunnen uitscheiden.

We kunnen het milieu redden door ons onszelf te redden. Gezond leven is niet moeilijk, vraagt geen offers alleen een omschakeling in denken en een nieuwe mentaliteit aankweken en dat is aanvankelijk een beetje wennen. We moeten anders leren denken, om anders te handelen. Het menselijk gedrag is bepalend voor het milieu en voor onze gezondheid.‘De oorzaak van het milieuprobleem ligt in de vervuilende levenswijze van de mens en zolang daar niet wordt ingegrepen, zal er geen oplossing komen. Het is gemakkelijk zeggen dat de rijken de crisis moeten betalen, maar vergeet niet dat wij de rijken rijk maken door onze vervuilende levenswijze. Er moet een bereidheid zijn om er zelf wat aan te doen. We hebben trouwens geen andere keuze, er is geen andere weg.’

Jan Dries
Uit: ‘Milieu anders bekeken’ uit 1991

Ontgiftende kruiden en groenten
Er zijn een aantal kruiden met een sterk ontgiftende werking die u als kruidenthee, keukenkruid of kruidenmiddel kunt gebruiken. Er zijn kruiden die de gifstoffen oplossen en uitscheiden, andere activeren de uitscheidingsorganen zoals de darmen, nieren, lever, ademhaling en de zweetklieren. Berkenblad, Vlierbloesem, Brandnetel, Lindebloesem, Artisjok, Mariadistel en Moerasspirea zijn reinigende en ontgiftende kruiden. Er zijn ook heel wat voedingsmiddelen met een reinigende en ontgiftende werking zoals de aalbes, artisjok, avocado, citroen, appel, aardbeien, rode biet terwijl tarwekiemen en olijfolie de lever activeren. Bijna alle groenten hebben door de aanwezigheid van kalium een ontgiftende werking, vooral tomaat, aardappelen, alle slasoorten, rode biet, komkommers, meloen, broccoli, koolrabi, courgette, gember, pastinaak, peterselie, postelein enz. We herhalen nogmaals dat mensen met zwakke nieren of nierproblemen extra voorzichtig moeten zijn met kaliumrijke voeding omdat hun nieren vaak niet in staat zijn om de grote hoeveelheid vrijgekomen vocht uit te scheiden.

Opleidingen aan de Europese Academie
Antwerpen – Gent – Genk – Maastricht

  • Herborist
    Avondopleiding in Antwerpen, Gent en Maastricht en dagopleiding in Genk.
  • Voedingsconsulent
    Avondopleiding in Antwerpen, Gent en Maastricht en dagopleiding in Genk.
  • Fytotherapeut
    Avondopleiding in Gent en Maastricht
  • Aromatherapeut
    Avondopleiding in Gent en Maastricht
  • Relaxatietherapeut
    Avondopleiding in Antwerpen
  • Manuele Therapeut DSR-PSR
    Dagopleiding in Genk
  • Dierenverzorging met Kruiden
    Avondopleiding in Gent

Voor meer informatie: www.europeseacademie.be

Blaasontsteking
Vrouwen zijn gevoeliger voor blaasontsteking dan mannen. Om blaasontsteking te genezen of te voorkomen is belangrijk om ziekmakende bacteriën, maar ook schimmels en virussen te voorkomen. Er zijn voedingsmiddelen die goed werken en succesvol worden toegepast. We vermelden er enkele zoals knoflook, daslook, ui, gember, kappertjes, appel, cranberries, kruidnagel, ananas, papaja, gingo biloba, kaneel, granaatappel, honing, gember, kurkuma en shitakes. Te vermijden zijn zoetstof, E171, toegevoegde suiker, dierlijk eiwit en vet (vlees en vis) en chocolade. Vooral zwarte chocolade bevat 98 mg oxaalzuur per 100 g.