Gezondheid is kostbaar, maar niet noodzakelijk kostbaar of duur. Het streven naar een goede gezondheid hoeft niet gepaard te gaan met peperdure fitnessabonnementen, dure lichaamsverzorgingsproducten, nutteloze supplementen of medicijnen. Gezondheid is inherent aan het leven. We weten allemaal dat de moderne levenswijze en het vervuilde milieu een bedreiging inhouden voor onze gezondheid. Daarom kent gezondheid zoveel aandacht. Gezondheid is niet te koop, maar ligt voor een groot deel in onze eigen handen. Hippocrates, grondlegger van de natuurgeneeskunde, heeft 2.500 jaar geleden daar al op gewezen. Ondanks familiale en genetische belasting, blijven we voor een groot deel zelf verantwoordelijk voor onze gezondheid, was zijn standpunt. Hier volgen een aantal tips om goedkoop gezond te worden en het te blijven.

 

1. Ontbijt

Begin de dag met een fruitontbijt. Niets is zo eenvoudig en zo heerlijk. Aanvankelijk krijgt u het gevoel niet verzadigd te geraken, maar dat valt best mee. Als u traag eet en goed kauwt komen de suikers van het fruit in uw bloed terecht en stijgt de bloedsuikerspiegel. Dat zorgt voor een verzadigingsgevoel. Omdat fruit veel ballaststoffen bevat is er een lage glycemische index (GI), d.w.z. dat de suikers traag worden vrijgegeven wat gunstig is. Het kan wel gebeuren dat u in de ochtend geeuwt van de honger, maar dat is een aanpassing die spontaan verdwijnt. Een fruitontbijt bestaat uit één tot maximaal drie soorten fruit, al dan niet in combinatie met yoghurt of slagroom. Voeg er geen noten of graanvlokken aan toe (muesli) want dat bemoeilijkt de vertering (zie goede voedselcombinaties).

 

2. Tanden poetsen

Poetsen houdt niet alleen de tanden gezond, maar voorkomt tandvleesontsteking (parodontitis). Onze tanden zijn zo sterk dat men er grote gewichten mee kan opheffen. Eenmaal aangevreten gaan ze snel kapot. Een slecht gebit is schadelijk voor heel het organisme. Cardiologen hechten enorm veel belang aan een goed verzorgd gebit. Veel voorkomende klachten als hartinfarct, longontsteking, suikerziekte, vroeggeboorte, hersenbloeding, ontsteking aan kunsthartkleppen of een kunstheup kunnen er door veroorzaakt worden.

 

3. Wees matig met het slikken van middelen

Gebruik alleen medicijnen die de arts u aanbeveelt bij een uitgesproken ziekte. Neem geen nutteloze voedingssupplementen waarvan het effect niet bewezen is. Vitaminen en mineralen vinden we in overvloed in vers fruit, rauwe groenten, noten, zaden en pitten. Onze voedingsmiddelen leveren alles wat we nodig hebben en kunnen niet door tabletjes of capsules vervangen worden.

 

4. Goede fysieke houding

Neem een goede fysieke houding aan zowel thuis, op het werk als in de auto. Blijf niet te lang in dezelfde houding zitten, strek regelmatig uw benen, armen, beweeg schouders en hoofd. Doe dit spontaan en onopvallend.

 

5. Lachen is gezond

Lachen is een uiting van positieve gevoelens en is een goede stressontlader. Wie hartelijk kan lachen is gezond. Lachen doet alles vergeten en versterkt de immuniteit. Lachen doet men nooit alleen, het zorgt voor sociaal contact.

 

6. Hersengymnastiek

Hersenen takelen steeds sneller af en dat zorgt voor dementie, vooral Alzheimer is een gevreesde ziekte. Om dit te voorkomen is het goed om mentaal actief te blijven. Het volgen van cursussen, kijken naar documentaires, deelnemen aan lezingen en workshops, de actualiteit volgen, ingaan op maatschappelijke discussies. Dit zijn allemaal goede vormen van hersengymnastiek. Alzheimer ontstaat gemakkelijk door langdurige mentale belasting. Mensen denken zich ziek omdat ze verkeerd omgaan met hun mentale mogelijkheden zoals té veel piekeren, studeren onder druk, beroepshalve teveel bezig zijn zonder onderbreking. Oefen u in gezond denken, maar probeer het denken op tijd en stond uit te schakelen om de hersenen tot rust te brengen. Gedachteloosheid is de kracht van de ontspanning.

 

7. Positieve instelling

Positieve instelling heeft een geweldige invloed op de gezondheid, de immuniteit en de levensverwachtingen. Positief denken berust op de mogelijkheid om te relativeren. Het mag geen vlucht zijn, geen ontwijking van problemen, geen zelfbedrog, maar wel problemen juist aanpakken en ze oplossen. Positief denken is een mentaliteit die men zich moet aankweken. Controleer iedere dag op uw negatieve instelling en uw pessimisme.

 

8. Gezonde slaap

De levenskwaliteit wordt door de slaap bepaald. Voldoende slaap is onontbeerlijk voor een goede gezondheid. Een regelmatig slaappatroon met 7 à 8 uren diepe slaap verlengt het leven. Tijdens de slaap worden afvalstoffen uit het hele organisme opgeruimd en uitgescheiden via het nachtelijk zweet, stoelgang, urine en ademhaling. Bij een gezonde slaap behoren dromen om de spanningen van de voorbije dag te verwerken.

 

9. Beweging

Leven is beweging, stilstand is dood. Beweging, zonder te overdrijven, is absoluut nodig om gezond te zijn. Beweging stimuleert de bloeddoorstroming, versnelt de leverwerking, verhoogt de ademhaling, doet spieren en pezen samentrekken en ontspannen, prikkelt de darmbeweging en verbetert de ontlasting, legt het denken stil en brengt diepe en gezonde rust. Iedereen moet kiezen voor een geschikte vorm van beweging die bij hem past. Het moet aangenaam blijven en mag niet prestatiegericht zijn. Overdrijven kan levensgevaarlijk zijn.

 

10. Gezonde hygiëne

Regelmatig de handen wassen, zeker voor het eten en na toiletbezoek of als men in contact is geweest met chemicaliën of andere giftige stoffen, behoren tot de gezonde leefregels. Opgelet, het hygiënisch zijn mag men niet overdrijven. We leven in deze tijd iets te proper en wassen de goede en de slechte bacteriën weg, gebruiken teveel en te onverantwoord allerlei hygiënische middelen waar we echt niet beter van worden. Het onderdrukken van okselzweet is gevaarlijk. Luister liever naar al deze signalen die er op wijzen dat het van binnen niet zo netjes is. Sommige mensen hebben te veel okselklieren en zweten daardoor overdreven, maar dat zijn uitzonderingen.

 

11. Drink regelmatig, maar overdrijf niet

Naast zuurstof is vocht de belangrijkste substantie die ons lichaam nodig heeft. Het meeste vocht moeten we halen uit waterrijk voedsel en kan aangevuld worden met kruidenthee, bronwater of sap van fruit of groenten. Drink vooral als u dorst hebt, maar overdrijf niet. Veel mensen drinken dwangmatig 2 tot 3 liter water per dag en menen dat zij daar niet zonder kunnen. Voor hen is een flesje water het onmisbare attribuut dat men overal bij zich draagt. Bij ernstige lichamelijke vervuiling, bij het veelvuldig gebruik van zout, specerijen, medicijnen, koffie, alcohol of cola kan het zinvol zijn om grote hoeveelheden te drinken. Er moet immers veel worden doorgespoeld. Bij een gezonde voeding en levenswijze heeft het lichaam geen behoefte aan grote hoeveelheden extra water. Als men overdreven veel drinkt, belast men de nieren of loopt men het risico op watervergiftiging.

 

12. Open lucht

Als mens hebben we zuurstof, licht en warmte nodig. De moderne mens leeft teveel binnen, brengt teveel tijd door in de auto, op kantoor of voor tv. Verlucht regelmatig uw woning, maar kom zelf ook voldoende buiten. Als de weersomstandigheden het toelaten geniet dan van de buitenlucht. Beweeg liever in de openlucht dan in een fitnessruimte waar iedereen zijn gifstoffen uitzweet.

 

13. Hobby

Het beoefenen van een hobby heeft een gunstige invloed op de gezondheid. Dit is te verklaren door het feit dat u bij het beoefenen ervan gemakkelijk alle zorgen en beslommeringen vergeet. U gaat helemaal op in uw hobby en u leeft zich op een aangename manier uit. Het resultaat dat u bij het beoefenen van een hobby bereikt, geeft grote voldoening. Alles wat u graag doet en waarvoor u voldoende gedreven bent, kan als hobby beschouwd worden.

 

14. Gezonde voeding

Niet alleen het ontbijt, alle maaltijden moeten goed verzorgd worden. Neem rustig de tijd om te eten, kauw het eten goed en sta niet te snel op van tafel. Het spijsverteringsstelsel werkt alleen in rusttoestand. Doe geen zware inspanningen vlak na een maaltijd. Geef de voorkeur aan voedingsmiddelen die u vers aankoopt en zelf bereidt en beperk zoveel mogelijk voedingsproducten en kant-en-klare maaltijden. Voedingsmiddelen bevatten levenskracht terwijl de voedingsstoffen ongeschonden zijn. Voedingsproducten worden in de fabriek samengesteld en industrieel bereidt en bevatten altijd voedingsadditieven (E-nummers). Bij iedere bereiding, maar vooral bij industriële productie vermindert de kwaliteit van de voedingsstoffen. Voedingsproducten zijn minderwaardig.

 

15. Geestelijk voedsel

Gezondheid hangt nauw samen met onze geestelijke, morele en spirituele instelling. Onze huidige samenleving is zodanig materialistisch dat normen en waarden zo goed als verloren zijn gegaan. In deze ontspoorde wereld zijn velen op zoek naar een dieper gevoel van eenheid en verbondenheid. Dit is een individueel gevoel dat iedereen op zijn manier moet invullen. Dit geeft een meerwaarde aan het leven, neemt angst en onzekerheid weg en verhoogt de levensvreugde. Gezondheid is meer dan alleen een aantal tips uitvoeren. Gezond zijn is leven in harmonie met zichzelf en met zijn omgeving. Wie de eenheid tussen lichaam en geest heeft bereikt, is gezond.

 

16. Ecologische voetafdruk

Deze tips helpen u om goed en goedkoop gezond te leven, maar ze verkleinen tegelijkertijd uw ecologische voetafdruk. Door voorkeur te geven aan voedingsmiddelen, belast u veel minder het milieu. Denk alleen maar aan de verpakking van voedingsproducten die nu overbodig wordt. Door minder of geen vlees te eten bent u echt milieuvriendelijk bezig. De bio-industrie is een van de meest vervuilende sectoren. Men heeft gemiddeld 7 kg plantaardig eiwit nodig in de vorm van veevoeder om slechts 1 kg dierlijk eiwit over te houden. Door u gezond te voeden doet u niet mee aan voedselverkwisting, gaat u zuinig om met energie en toont u een veel groter respect tegenover de natuur.