Het is al eerder geweten dat boslucht gezond is, zeker voor mensen die kampen met ademhalingsproblemen. Japans onderzoek toont aan dat wandelen of vertoeven in een bos een gunstige invloed heeft op talrijke aandoeningen, maar vooral op stress en een negatieve gemoedstoestand. De Japanners spreken over ‘bosbaden’ en bedoelen daarmee baden in een zee van wonderlijke, genezende geuren.

Mens en natuur
Ondanks zijn culturele evolutie blijft de mens verbonden met de natuur. Zijn biologisch bestaan is ervan afhankelijk. De natuur kan zonder de mens, maar de mens niet zonder de natuur. Door de digitalisering zijn we ver van de natuur afgeweken en de toepassing van artificiële intelligentie zal ons nog verder verwijderen van onze eigen natuur die in onze genen is vastgelegd. Er is geen bezwaar tegen vooruitgang zolang deze het menselijk leven niet onderdrukt. We zijn geen onheilsprofeten, maar realisten en zien in dat onze huidige samenleving op de rand staat van zijn eigen moreel faillissement. Op nauwelijks vijftig jaar is alles zodanig veranderd dat het leven haast onleefbaar is geworden. De samenleving is bijzonder hard en brutaal, leefregels worden niet mee gerespecteerd, men toont weinig of geen begrip als er iets fout loopt, maar men zet meteen een grote mond op en eist zijn rechten op. Egoïsme en egocentrisme zijn overal aanwezig, net als brutaliteit en geweld. Deze symptomen horen bij een overlevingsmodus en blijkbaar zitten veel mensen daarin. Toch zijn er ook positieve ontwikkelingen vast te stellen zoals een bewuste terugkeer naar de natuur, een eenvoudige levenswijze, gezonde voeding, vegetarisme, belangstelling voor kruiden en natuurgeneeskunde. Op technisch vlak volstrekt zich een groene revolutie met herbruikbare energie. We zitten op het goede spoor, maar we laten een zwaar en vernietigend erfenis achter met soms onherstelbare schade.

Bosbaden
Na grondig wetenschappelijk onderzoek spreken de Japanners sinds 1990 over ‘bosbaden’. Hun onderzoek toont aan dat ons lichaam het bos nog steeds ervaart als zijn natuurlijke omgeving. Als fructivoor of vruchteneters leefden we in een ver verleden in de kruinen van de bomen. Kinderen zijn nog bijzonder lenig in de klimrekken van een speeltuin en voelen zich goed als ze in bomen kunnen klimmen. Door nieuwe onderzoekstechnieken werd het mogelijk om de activiteiten in de hersenen en het autonome zenuwstelsel te meten en beschikken onderzoekers over goede indicatoren om het stressniveau te bepalen. Stress gerelateerde ziekten worden overal in de geïndustrialiseerde wereld als sociale problemen omschreven. Ongemerkt krijgen we te veel prikkels en geraken we gestrest door de wereld die we zelf gecreëerd hebben. Bosbaden is een efficiënt gezondheidsconcept dat door wetenschappers, medici en psychologen werd ontwikkeld en gratis in dienst staat van de mens. In Japan staan er ruim zestig dergelijke therapieroutes ter beschikking. Bosbaden kan in ieder bos in uw directe omgeving of in bosrijke gebieden. Naast de voordelen van de beweging is vooral het opsnuiven en het inademen van boslucht van groot belang. Boslucht is rijk aan genezende aromatische stoffen en is een natuurlijke vorm van aromatherapie. In het verleden werden in bosrijke gebieden vakantiehuizen en dispensaria opgericht waar verzwakte of zieke kinderen de kans kregen om aan te sterken. Nu nog altijd worden er bosklassen georganiseerd om kinderen in contact te brengen met de fascinatie van het bos en om te genieten van de vele voordelen die het bos heeft te bieden. Ook al doorbreken luidruchtige kinderen de stilte van het bos, ze maken kennis met een bijzondere wereld.

Stress en stress gerelateerde ziekten
Stress is verdedigingsmechanisme tegen gevaren of bedreigingen van buitenaf waarbij het stressmechanisme in staat van paraatheid wordt gebracht. Stress is niet het probleem, maar wel het onvermogen om na stress tot rust te keren. Stress vergt op korte tijd grote hoeveelheden energie en leidt tot uitputting en vermoeidheid omdat die niet direct wordt aangevuld zodat de energievoorraad uitgeput geraakt. Stress ligt aan de basis van een slechte gezondheid en veroorzaakt talrijke ziekten. Regelmatig wandelen in een bos, alleen of met het gezin, is een efficiënt middel om stressbestendig te worden. Niet alleen het bos bevordert ons welzijn, maar nog andere natuurlijke stimuli, zoals parken, vijvers, heidegebieden, een eigen tuin of bloemen of planten in huis hebben een gelijkaardig effect. Het basisconcept van bosbaden is gericht op het kalmerend effect van de boslucht en zorgt voor ontspanning en het beleven van positieve emoties wat zich vertaalt in het versterken van de immuniteit. Het Japans onderzoek toont aan dat het verlagen of normaliseren van de bloeddruk een eerste positief effect is. Mensen met hoge bloeddruk doen er goed aan om boswandelingen te maken. Vermindering van de cholesterol in het bloed, verbetering van de doorbloeding en versterking van het hart werd eveneens vastgesteld. Japanners die regelmatig gebruikt maakten van bosbaden stelden vast dat ze geen last meer hadden van steeds terugkerende verkoudheden, rug-, nek- en schouderklachten, prikkelbaar darmsyndroom verdween, de slaapkwaliteit verbeterde, depressie werd overwonnen, maagzweer en andere maagklachten verdwenen relatief snel. Men stelde vast dat het risico op kanker verminderde, maar dat is moeilijk vast te stellen. Wetenschappers uit de VS stellen eveneens vast dat het genezingsproces beter verloopt bij patiënten die regelmatig in contact staan met de natuur. Een van de Japanse onderzoekers zegt: ‘In mijn ogen is welzijn een situatie waarin ritmes van de mens en de natuur synchroon lopen.’

Genezende geuren
De genezende kracht van het bos vinden we terug in verschillende elementen zoals de stilte, het natuurlijk ritme, de inval van het licht, maar vooral in de geuren. Het bos vormt een verzameling van talrijke geuren van bomen, struiken, bloemen, paddenstoelen enz. en vormen samen een geursensatie. Een van de Japanse onderzoekers zegt: ‘Ruik alle geuren van de natuur om je heen, voel hoe de aarde in de lente ontwaakt en hoe in de herfst de bladeren naar de aarde terugkeren. Ervaar de knisperende geur van de frisse winterdag of de zware geuren van rijpe bessen op een warme nazomernamiddag. Luister naar de geluiden van de natuur, de vogels, de takken, het ritselen van de bladeren onder je voeten.’ Bosbaden is een intense vorm van natuurbeleving. Stel u langzaam open voor de weldoende werking van de natuur. Ga ervanuit dat u van heel ver komt en dat bosbaden geen vlucht is uit de hectische wereld, maar een beleving is waar u langzaam naar toegroeit. Zet daarom kleine stapjes en vergaloppeer u niet.

Ceder
De ceder is in Japan een erg gewaarde boom en de etherische olie die deze boom levert wordt erg gewaardeerd. De warme houtgeur kalmeert lichaam en geest, zorgt voor een heerlijke ontspanning en legt de basis van een weldadig gevoel van vitaliteit en tevredenheid. Etherische olie van ceder versterkt de aders, activeert het lymfevatenstelsel en de doorbloeding, voorkomt vochtophoping en blauwe plekken, helpt bij cellulitis, vette huid of haar, goed bij het behandelen van acne of om luizen te verdrijven. Goed tegen vermoeidheid, burn-out, stress, rusteloosheid, bronchitis, chronische luchtwegeninfectie, hooikoorts, blaasontsteking, gewrichtspijnen, artrose en spierpijnen. De kracht van aromatherapie ligt in de hoge concentratie van de etherische oliën en de directe invloed via de neus op de geurhersenen en het limbisch systeem. Dit is het deel van de hersenen waar de emoties ontstaan en uitgevoerd worden. Enkele druppels etherische olie hebben een gelijkwaardig effect als bosbaden omdat de geur geconcentreerd ligt opgesloten in de etherische olie.

Bosbaden en aromatherapie hebben veel overeenkomsten. Aromatherapie wordt de therapie van de toekomst genoemd omwille van zijn doeltreffende werking. De Japanse wetenschappers raden aan om enkele druppels etherische olie van eucalyptus toe te voegen aan het water om de keuken of badkamer mee schoon te maken. De belangstelling voor geuren en etherische olie neemt sterkt toe, ze hebben een genezende werking, bevorderen de gezondheid, helpen ons om te genieten en brengen ons terug naar de natuur. Ontdek het bosbaden in uw eigen omgeving en leer genieten van de geuren, want ze zijn verbonden met emoties en herinneringen.

Zachte Inflatie
De economen spreken van een zachte inflatie die de oververhitte economie moet afkoelen. De energieprijzen zijn aan het zakken, maar de supermarkten houden hun prijzen nog kunstmatig hoog. De consument heeft behoefte aan stabiliteit. Het ziet er naar uit dat we naar een rustige winter evolueren. De oorlog in Oekraïne werpt nog steeds een schaduw op het westen. Het is een oorlog zonder vooruitgang. Alleen aan de onderhandelingstafel is vrede bespreekbaar.

Opleiding Aromatherapeut
Wenst u uw kennis over genezende geuren te verruimen en therapeutisch toe te passen, volg dan een avondopleiding Aromatherapeut in Gent of op zaterdag in Genk (L). Alle informatie vindt u op de website www.europeseacademie.be. In Gent kunt u de opleiding Aromatherapeut en Fytotherapeut samen in één academiejaar volgen en heeft u vrijstelling van het vak farmacologie, terwijl op het lesgeld 170 euro in vermindering wordt gebracht. Als u in Genk (L) de opleiding Aromatherapeut volgt, heeft u eveneens deze vrijstelling indien u al eerder de opleiding Fytotherapeut in Gent of Genk (L) hebt gevolgd en geniet u van dezelfde korting.

Natuurgeneeskundig therapeut
De dagopleiding Natuurgeneeskundig therapeut in Genk (L) kent ruime belangstelling. Natuurgeneeskunde is een zachte geneeswijze die steunt op het principe dat het lichaam zichzelf geneest. Voeding, kruiden, aromatherapie en manuele therapieën zoals DSR en PSR activeren het zelfgenezend, het zelfreinigend en zelfherstellend mechanisme. Er zijn ontzettend veel ziekten die langs natuurlijke weg kunnen genezen of dat het genezingsproces met natuurlijke middelen ondersteund kan worden. Deze opleiding is bedoeld voor iedereen die dit mooi beroep wenst te beoefenen, maar deze opleiding kan ook vanuit persoonlijke interesse gevolgd worden om de eigen gezondheid of die van het gezin te verbeteren. Voor meer informatie: www.europeseacademie.be

Omgaan met kanker
Kanker blijft een vreselijke ziekte en slaat nog iedere dag toe op alle leeftijden. Kanker wordt vaak omschreven als een ‘heimelijke ziekte’ omdat ze geen symptomen kent en daardoor vaak te laat wordt ontdekt. Vroegtijdig opsporen biedt de grootste kans op een definitieve genezing. ‘Omgaan met kanker’ is een open cursus waarin u kennis maakt met deze vreselijke ziekte, maar vooral hoe u deze ziekte kunt voorkomen. Als kanker toeslaat, is men aangewezen op medische behandelingen. De factor tijd speelt immers een doorslaggevende rol. Anderzijds kan men zelf ontzettend veel doen om de oncologische behandeling te ondersteunen. De Europese Academie heeft een rijke ervaring in complementaire kankerbehandeling. Het is ongelofelijk hoe bepaalde voedingsmiddelen die rijk zijn aan kleur-, geur- en smaakstoffen een directe invloed hebben op het genezingsproces. Hematologen stelden vast dat al na twee weken overschakeling op een aangepaste voeding de bloedkwaliteit opmerkelijk verbeterde. Kruiden en etherische oliën hebben eveneens een gunstige invloed op het genezingsproces en vooral op de gemoedstoestand van de kankerpatiënt. De open cursus ‘Omgaan met kanker’ gaat door in Antwerpen en besteedt eveneens aandacht aan psychische problemen, omgaan met angst en onzekerheid, het begeleiden van gezinsleden of andere personen. Het volgen van deze opleiding geeft inzicht, maar ook meer zekerheid en paraatheid om zich vroegtijdig te beschermen. Mensen die ondanks een gezonde voeding en levenswijze toch kanker hebben gekregen, hebben een veel grotere kans om te genezen en hebben minder last van de bijwerkingen van chemotherapie of bestraling. Voor meer informatie: www.europeseacademie.be

Opleidingen
De Europese Academie voor natuurlijke gezondheidszorg biedt een groot aantal opleidingen en open cursussen aan. U vindt alle informatie op onze website www.europeseacademie.be

Herborist
Kruiden leren kennen, plukken, drogen en verwerken tot kruidenproducten. Nog steeds een topopleiding met veel belangstelling. Dagopleiding op woensdag in Genk (L) en avondopleiding in Antwerpen, Gent en Maastricht.

Voedingsconsulent
Onlangs werd de ‘supermarktvoeding’ vergeleken met cocaïne. Voedingsproducten werken verslavend terwijl ze een minimum aan voedzame bestanddelen leveren. De kwaliteit van een gezonde voeding wordt bepaald door zijn versheid. Ongezonde voeding leidt tot een gebrek aan energie, verhoogde vatbaarheid voor stress en psychische stoornissen. De opleiding Voedingsconsulent is compact, prakrijkgericht en direct bruikbaar. Gaat door in Genk (L), Antwerpen, Gent en Maastricht.

Fytotherapeut
U maakt kennis met de fascinerende wereld van de kruiden, zijn genezende inhoudsstoffen en de directe toepassingen op talrijke ziektebeelden. Een opleiding die voor iedereen openstaat. Kan zowel in hoofd- als bijberoep beoefend worden. Deze opleiding gaat alleen in de school van Gent door.

Aromatherapeut
In de aromatherapie werkt men met etherische oliën die uit aromatische kruiden zijn gedistilleerd. Ze zijn hoog geconcentreerd en vluchtig en hebben daardoor een directe werking op de hersenen en het hele lichaam. Aromatherapie wordt terecht de therapie van de toekomst genoemd. Deze opleiding gaat door in Gent en Genk (L).

Natuurgeneeskundig therapeut
Dit is een tweejarige dagopleiding in Genk (L) op donderdag waarin u kennis maakt met de natuurgeneeskundige basisprincipes en de vele praktische toepassingen. De belangstelling voor de natuurgeneeskunde is groot.

Natuurgeneeskundige therapieën
Avondopleiding in Gent. U maakt kennis met een groot aantal natuurlijke therapieën die men zowel professioneel als binnen het gezin kan toepassen. Jan Margodt is de docent van deze boeiende opleiding.

Biologische dierenverzorger
Huisdieren zijn erg begeerd, maar ze lijden vaak aan allerlei gezondheidsproblemen. Dierenartsen worden drukbezocht en toch kan het anders. Een compleet nieuw concept. Deze opleiding gaat door in Antwerpen. Gezien de grote belangstelling overwegen we deze ook op andere locaties te laten doorgaan.