• Veel mensen stellen zich kruiden voor als kleine planten of bloemen die in bermen of in de velden groeien, maar soms zijn het grote bomen, met bijzondere eigenschappen en een krachtige genezende werking. Eeuwenlang plantten onze verre voorouders bomen rond boerderijen om genezende kruiden dicht bij huis te hebben. Ze werden bij de meest uiteenlopende ziektes toegepast. Interessant om hier dieper op in te gaan.

Berk
We kennen de berk als een zachte boom met zijn opvallende witte schors die we vaak op de heide ontmoeten. Hij straalt soberheid, stilte en een tikkeltje eenzaamheid uit. De berk groeit vooral in het noordelijk halfrond, Europa, Azië en Noord-Amerika en houdt van droge grond, heidegebieden of open bossen. De winter deert hem niet wat op een zekere taaiheid wijst. Het zijn de jonge blaadjes die in de kruidengeneeskunde worden toegepast, maar ook het sterk reinigende sap dat in de lente vakkundig wordt afgetapt. Het berkenblad werkt gunstig op de nieren en is vochtafdrijvend, vooral bij vocht in de benen en enkels. Berkenblad werkt preventief bij nier- en blaasstenen of gruis, voorkomt blaasontsteking, zeker bij mensen die daar vatbaar voor zijn. Door zijn vochtafdrijvende werking is het een geliefd kruid bij overgewicht. Vooral mensen die aankomen terwijl ze bewust omgaan met hun voeding houden meestal vocht vast. Berkenblad is aangewezen bij jicht, artrose, artritis en bij huidaandoeningen. Het is een geliefd kruid bij een reinigingskuur, zowel in de lente als heel het jaar door.

Berkenblad heeft een gunstige invloed op het gevoelsleven en dat is niet vreemd. Terecht worden de nieren als emotionele organen omschreven. Stress of negatieve spanningen zetten zich vast op de nieren, zorgen voor vochtophoping waardoor gifstoffen opgelost worden en voor een verhoogde prikkelbaarheid zorgen omdat ze onvoldoende worden afgevoerd. Dat lokt negatieve emoties uit die door het berkenblad snel en efficiënt worden verdreven. Het berkenblad heeft een emotionele reinigende werking waardoor de psychische instelling versterkt wordt en zwarte gedachten verdwijnen. Het berkenblad zorgt voor een lentegevoel.

Oranjebloesem
De sinaasappelboom levert in de lente bloesems met een sterk genezende werking op bij zowel fysieke klachten als bij psychische stoornissen. De bloesems zijn eetlustopwekkend en worden vaak gebruikt bij het behandelen van anorexia nervosa omwille van de dubbele werking, enerzijds op het verteringsstelsel en anderzijds op het gevoelsleven. Heeft een rustgevende werking, aanbevolen bij slaapproblemen, nerveuze hartkloppingen, maar ook bij problemen met de eierstokken. De emotionele werking is vooral gericht op de maag, een bekend gevoelsorgaan. We kennen de uitdrukking: ‘Wat ligt er op uw maag?’. Een aanbevolen kruid voor emotioneel kwetsbare mensen die niet opgewassen zijn tegen de hardheid van het leven of een gebrek hebben aan stabiliteit. Het zijn vaak introverte mensen die zich niet kunnen openstellen en een gebrek hebben aan doorzettingsvermogen. Ze zijn vaak op zoek naar waardering en erkenning en veronderstellen gemakkelijk te weinig aandacht te krijgen. Oranjebloesem wordt niet gebruikt tijdens de zwangerschap of bij zweren aan het maagdarmkanaal.

Vlier
De vlierboom met zijn heerlijke witte bloesems in de vroege lente en zijn indringende geur behoort tot de beste kruiden die we kennen. Is inheems in bijna heel Europa. Het is eerder een kleine boom die 3 meter hoog wordt, maar oudere vlierbomen worden soms 10 meter hoog. De bloesems worden geoogst van mei tot eind juni. De vlierbessen worden gebruikt voor de bereiding van de bekende ‘vlierbessensiroop’ tegen verkoudheid. We beperken ons tot de bloesem omwille van zijn veelzijdigheid. Vlierbloesem heeft een stimulerende werking op de zweetklieren en dat wijst op een reinigende en ontgiftende werking. Wordt daarom gebruikt bij verkoudheid, hoest, griep en koorts. Werkt eveneens gunstig bij keelpijn, bronchitis en amandelontsteking en is een uitgesproken kruid bij winterkwalen door zijn immuniserende werking. Vlierbloesem stimuleert de nieren en wordt gebruikt bij reumatische aandoeningen.

Vlierbloesem heeft door zijn zachtheid een gunstige werking bij emotionele problemen. Vooral zijn rustgevende en kalmerende werking maakt veel goed bij stress, spanningen en verdriet en verdrijft depressie en melancholie. Deze zachte, witte bloesems maken mensen weer vrolijk en blij en maken het leven in moeilijke dagen weer draaglijk. Stimuleert innerlijke groei en verdrijft schuchterheid en eenzaamheid, maar ook kleinhartigheid en sentimenteel gedrag. Vlierbloesem is een kruid om te omarmen en te koesteren in zijn zachte, witte kleur en grote bloementrossen die uit kleine subtiele bloemetjes zijn opgebouwd.

Ginkgo
Ginkgo (Ginkgo biloba) is een geheimzinnige boom die men niet zomaar tegenkomt. Meestal wordt hij aangeplant in een park of rond een kasteel, niet zozeer voor zijn genezende werking, maar eerder voor zijn curiositeit. De boom wordt 35 à 40 meter hoog. Het is een van de oudste boomsoorten op aarde. De bladeren worden verwerkt tot kruidenmiddelen, maar niet als kruidenthee. De bladeren bevatten een grote hoeveel genezende inhoudsstoffen die vooral de doorbloeding van hersenen activeren. Wordt gebruikt bij alle aandoeningen die gerelateerd zijn aan de hersenen en bloedvaten en activeert de doorbloeding, herstelt beschadigde bloedvaten, goed tegen pijnlijke vaatkrampen en zelfs gehoorproblemen van het cervicaal syndroom. Wordt aanbevolen bij slaapproblemen en ouderdomsklachten. Op mentaal en emotioneel vlak verhoogt het de concentratie, voorkomt of geneest depressie, maar ook manische depressie (bipolaire stoornis). Zorgt voor meer stabiliteit in het leven. Er treden zelden bijwerkingen op.

Wilg
De wilg (Salix alba L) is een bekende inheemse boom en erg vertrouwd in het landschap, vooral in velden, grachten en weiden. Van deze boom wordt de bast gebruikt van jonge bomen van 2 à 3 jaar. De bladeren worden soms gebruikt, maar zijn minder krachtig. Zijn geneeskrachtige werking wordt toegeschreven aan salicine, naast talrijke andere inhoudsstoffen. De wilg is zweet bevorderend, pijnstillend, ontstekingsremmend, beschermt het kraakbeen en heeft een samentrekkende werking door de aanwezigheid van looistoffen. Wordt aanbevolen bij jicht, reumatische aandoeningen, koorts, voor hen die moeilijk kunnen zweten, vocht vasthouden of aan overgewicht lijden. De wilg heeft een pijnstillende werking. Op emotioneel vlak verdrijft de wilg angst en slapeloosheid en brengt rust in een gespannen gemoedstoestand.

Platte buik, in enkele weken
Dit is een succesvol boek van Jan Dries, dat kan niet anders gezien zoveel mensen rondlopen met een opgezette buik vol darmgassen. Niet wat u eet, maar hoe u eet is belangrijk. Door het toepassen van enkele voedingsregels krijgt u inderdaad een platte buik in enkele weken.

Titel: Platte buik
Auteur: Jan Dries
Prijs: 19,90 euro
ISBN: 978 90 5615 753 1
Uitgever: Sterck & De Vreese
Verkrijgbaar: in de boekhandel
Te bestellen: www.sterckendevreese.nl

Driejarige dagopleiding Natuurgeneeskundig therapeut
Op dinsdag 10 januari 2023 start de dagopleiding Natuurgeneeskundig therapeut volgens een compleet nieuw concept gericht op het therapeutisch handelen. U maakt kennis met de natuurgeneeskundige principes zoals ‘Behandel de zieke in plaats van de ziekte’ of ‘Genezen is ontgiften’. Natuurgeneeskunde vertrekt vanuit het principe dat ieder mens beschikt over een zelfgenezend, zelfreinigend en zelfherstellend mechanisme. Deze drie mechanismen worden op natuurlijke wijze, middelen of therapieën, ondersteund. Er gaat veel aandacht naar de persoonlijkheidsanalyse, gezonde voeding, kruiden, relaxatietherapie, aromatherapie, acetotherapie, apitherapie en andere, maar ook naar manuele therapieën zoals DSR en PSR. De opleiding is praktijkgericht, d.w.z. dat alles gericht is op het aanleren en beoefenen van natuurgeneeskundige therapieën. Er zijn ook oefenmomenten ingebouwd. Voor meer informatie verwijzen we naar www.europeseacademie.be

Persoonlijkheidsanalyse
Persoonlijkheidsanalyse is een methode waarbij u aan de hand van uiterlijke kenmerken, eigenschappen en structuren de aangeboren persoonlijkheid van uzelf of anderen kunt afleiden. De constitutie, de lichaamshouding, lichaamstaal, gelaatstructuren, smaak en kleurvoorkeur zijn gerelateerd aan uw persoonlijkheid. Persoonlijkheidsanalyse kunt u professioneel toepassen als u met mensen werkt of veel met hen in contact komt. Dit vak behoort tot de opleiding Natuurgeneeskundig therapeut, maar kan ook afzonderlijk worden gevolgd als dagopleiding in Genk en start op dinsdag 17 januari 2023. Zie www.europeseacademie.be

Lawaai, de stille moordenaar
Een op de vijf woont in een omgeving waar ongezond veel lawaai is. Zij maken meer kans op hart- en vaatziekten, slaapstoornissen, stress en andere aandoeningen. Het probleem in onze moderne samenleving is dat mensen bang zijn voor de stilte en vaak lawaai opzoeken. Binnen de natuurlijke gezondheidszorg hechten we veel belang aan stilteplekken, maar dat is voor velen iets te veel gevraagd. Daarom houden we het liever op rustplekken. Het probleem is de overschakeling van een druk en lawaaierig leven naar rustplekken waar het geluid van de ruisende bladeren, zingende vogels en kabbelend water voor zacht genieten zorgt. Door regelmatig rustplekken op te zoeken, ontlast u de hersenen. Het is niet normaal dat u een bos of natuurgebied moet opzoeken om tot rust te komen. Ons dagelijks leven moet gevuld zijn met stiltemomenten. Binnen het gezin kan het met tieners in huis wel erg lawaaierig worden, ook zij hebben recht om zich uit te leven en toch zijn ook daar stiltemomenten voor iedereen nodig. Het is de taak van de overheid om niet alleen straten en snelwegen aan te leggen, maar ook rekening te houden met de grote behoefte aan rust en stilte. Hier 6 tips om gezond met geluid om te gaan.

1. Relativeer de geluiden om u heen.
Probeer het geluid van een blaffende hond te negeren door er niet aan te denken en afleiding te zoeken. Op het ogenblik dat u er zich aan ergert, zal de impact van een dergelijk geluid nog groter zijn op uw brein.

2. Zorg voor een gezonde geest in een gezond lichaam.
Als u minder stress of spanningen hebt, is de invloed van het geluid op uw hersenen, zenuwen en hart minder. Gezonde voeding, een positieve instelling en voldoende beweging helpen om uw conditie te vergroten.

3. Zoek de natuur op.
Ga regelmatig naar buiten, naar een bos of de heide waar het stil is. Probeer in uw directe omgeving zoals in uw eigen tuin een groene zone te creëren. Vooral dicht struikgewas zoals coniferen of een beukenhaag houden geluid tegen.

4. Besteed voldoende aandacht aan uw slaapkwaliteit.
Zorg dat uw slaapkamer voldoende donker is en maak er een stilteplek van. Drink geen alcohol of koffie voor het slapen gaan, zorg dat de temperatuur in de kamer niet te hoog is. Bij een goede nachtrust hoort u geen geluiden.

5. Bewaak een goede werkomgeving.
Probeer geluidshinder zoveel mogelijk te beperken. Een kleine kantoorruimte biedt meer zekerheid dan de moderne landschapsbureaus. Thuiswerk kan voor extra stiltemoment zorgen, ten minste als de kinderen niet thuis zijn.

6. Roep een innerlijke stilte op.
Leer u diep ontspannen zodat u kunt wegzinken in een innerlijke stilte. Vroeger gingen de mensen naar de kerk, deden een gebed of zongen een lied. Veel religieuze praktijken waren verscholen stiltemomenten.

Als u het moeilijk hebt met deze 6 tips, wijst dit erop dat u erg gespannen bent of onder stress staat. Deze tips behoren tot een normaal gezond leven. Doe er iets aan om erger te voorkomen.

Bescherm u tegen dementie
Dementie is de grote bedreiging van de moderne samenleving. Het is de tol die we betalen voor super luxe dat door de huidige crisis even bedreigd wordt. Hoge energieprijzen dwingen ons bepaalde keuzes te maken. Soms is dat moeilijk, maar toch zeggen veel mensen dat ze al die luxe niet echt nodig hebben. Eenvoudiger gaat ook en biedt meer voldoening. 19° C is het nieuwe normaal, een dikke wollen trui en wat meer beweging en we houden onszelf warm. Dementie ontstaat niet door een weelderig leven, maar door de huidige samenleving met uitstoot van fijnstof, stikstof en vele andere vormen van pollutie, het massaal gebruik van pesticiden, wat nu plantenbeschermingsmiddelen wordt genoemd, het massaal gebruik van E-nummers in de voedingsindustrie, het gebruik van bepaalde medicijnen, de maatschappelijk druk enz. Veel factoren leveren ongetwijfeld een bijdrage aan de snelle toenamen van alzheimer en andere vormen van dementie. Onderzoekers zijn ervan overtuigd dat het massaal gebruik van toegevoegde suikers een belangrijke oorzaak van dementie is. Ze noemen alzheimer ‘suikerziekte type 3’. Als we mensen aanspreken over dementie zeggen ze nonchalant, dat is voor later. De preventie tegen dementie begint vanaf 30 jaar. Hoe jonger men kiest voor een goede gezondheid, des te groter is de kans geen dementie te krijgen, anderzijds is het nooit te laat om alzheimer te voorkomen. De krant lezen of kruiswoordraadsels invullen zijn onvoldoende, er moet meer gebeuren. Anders gaan leven is meestal een verrijking en een aangename manier van preventie.

Help het boek ‘Alzheimer. Hoe voorkomen of afremmen’ door Jan Dries te verspreiden. Het boek is niet geschreven voor mensen die aan deze vreselijke ziekte lijden, maar voor hen die binnen hun gezin, familie of kennissenkring ermee geconfronteerd worden en voor iedereen die zich inzet in de strijd tegen deze vreselijke ziekte.

Titel: Alzheimer. Hoe voorkomen of afremmen.
Auteur: Jan Dries
ISBN: 978 90 5615 741
Aantal pagina’s: 276
Prijs: 24,95 euro
Uitgever: Sterck & de Vreese
Verkrijgbaar: in de boekhandel of te bestellen bij www.sterckendevreese.nl

Waarom is vlees ongezond?
De mens eet al vanuit de oertijd als verzamelaar en jager vlees, maar waarom zou het eten van vlees dan ongezond zijn? Het antwoord is vrij eenvoudig en logisch. Ons gebit en ons verteringsstelsel zijn niet geschikt om vlees te eten. Vergelijk uw gebit met dit van uw hond of kat, beide zijn carnivoren of vleeseters. De mens heeft een lang en ingewikkeld verteringsstelsel waardoor vlees of vis te lang in het darmstelsel blijft. Bovendien bevat het geen ballaststoffen zodat de darmpassage erg traag verloopt. Vlees is dierlijk weefsel dat in ons lichaam bij 37° C snel overgaat in rotting. Bovendien beschikken we niet over bacteriën die dit rottingsproces ongedaan maken. Darmgassen met een scherpe, onaangename geur bevestigen dit. De kwaliteit van vlees is door de massaproductie sterk gedaald. Bovendien hebben we geen zicht op wat deze dieren op zo korte tijd gegeten hebben om snel in gewicht aan te komen. Kiezen voor biologische kwaliteit en de hoeveelheden beperken helpt wel, maar eet nooit vlees om gezond te zijn. Iedereen weet dat drinken van alcohol of koffie ongezond is en daarom gaat men er ook matig mee om. Dat geldt ook voor vlees en vis. Er leeft nog steeds het idee dat vlees tot de voeding behoort. Er wordt minder vlees gegeten, maar nog enorm veel. Vlees en vis bevatten dierlijk eiwit wat moeilijker afbreekbaar is, maar ook verzadigde vetzuren en erg veel cholesterol. Ze doen de bloedvaten dichtslibben en liggen aan de basis van hart- en vaatziektes, doodsoorzaak n° 1. Vlees is de belangrijkste oorzaak van darmkanker. Lang heeft men in de illusie geleefd dat vis beter is dan vlees, maar dat is niet zo. Vissen zwemmen in vervuilde zeeën, bevatten zware metalen en bederven vrij snel. Dat geldt voor alles wat uit de zee komt. Al decennialang bevelen de voedingsinstituten aan om maximaal eenmaal per week vis te eten. Vlees en vis horen thuis in onze voedingscultuur en het is erg moeilijk om dat idee eruit te krijgen. De overheid zou er goed aan doen om via de media gezonde voedingsprogramma’s zonder vlees aan te bieden. Vegetariërs tonen aan dat het gemakkelijk is om te leven zonder vlees. Vleesetende wetenschappers geven toe dat de mens geen vlees nodig heeft. Trouwens, het massaal gebruik van vlees is pas na 1950 begonnen. Talrijke restaurants bieden steeds meer vegetarische gerechten aan. Vlees hoeft men niet te vervangen door de zogenoemde ‘vleesvervangers’. Kies voor een gevarieerde vegetarische voeding. Een veganistische voeding bestaat uitsluitend uit plantaardige voeding en levert alles wat we nodig hebben met uitzondering van de vitamine B-12 die door de darm wordt geproduceerd. Het is zelden dat iemand een tekort heeft aan deze vitamine. Vegetarisme en veganisme leveren een belangrijke bijdrage aan de dierenrechten en aan het milieu.