• Men blijft er niet bij stilstaan, maar voeding heeft wel degelijk een genezende werking die vergelijkbaar is met die van kruiden. Voeding stilt niet alleen de honger, maar levert ook de energie die we nodig hebben om actief te zijn en om ons organisme in stand te houden. Voedingsmiddelen bevatten naast de macro- en nutriënten ook fytonutriënten. Dit zijn stoffen met een specifieke genezende werking. Wetenschappers hebben een groot aantal voedingsmiddelen ontdekt die wel degelijk gunstig inwerken op ziektebeelden, op talrijke ziektes, niet alleen op kanker.

Een mooi gedekte tafel
Genezen met voeding betekent dat u aan een mooi gedekte tafel zit en geniet van de heerlijke gerechten, terwijl u daardoor uw gezondheid in stand houdt, verbetert en bij ziekte het genezingsproces gunstig beïnvloedt. Voedingstherapie is een aangename therapie, die bovendien deel uitmaakt van het dagelijkse leven. Toch zult u merken dat niet alles wat ‘voeding’ wordt genoemd een genezende werking heeft, integendeel, veel voedsel is ziekmakend. Het is daarom nodig dat we een onderscheid maken tussen gezonde voedingsmiddelen en vaak ongezonde voedingsproducten. De genezende werking vinden we in verse voedingsmiddelen die we rauw eten of zelf in de keuken bereiden. Door industriële bereidingsprocessen worden de fytonutriënten, maar ook de waardevolle natuurlijke smaak- en kleurstoffen en aroma’s vernietigd en vervangen door E-nummers die niet altijd zonder gevaar zijn. Als we gezond eten stimuleren we spontaan onze gezondheid en verlagen we de kans op ziekte. Anderzijds kunnen we bij ziekte of om een ziekte te voorkomen specifieke voedingsmiddelen inschakelen net zoals we dat doen met genezende kruiden.

Eenvoudige voorstelling
Vertering en stofwisseling zijn twee begrippen die niet altijd goed begrepen worden. Vertering wil zeggen dat we via het verteringsstelsel eiwit, vet, koolhydraat (suiker), vitaminen, mineralen, ballaststoffen en water uit ons voedsel halen die via de bloedbanen in onze cellen terechtkomen. Een goed verteringsrendement betekent dat we veel nutriënten uit ons voedsel halen en die benutten voor onze gezondheid, o.a. voor de opbouw en het standhouden van de immuniteit. Stofwisseling betekent dat de vrijgekomen nutriënten worden omgezet in bruikbare energie en in lichaamseigen stoffen. Plantaardig eiwit of vet wordt omgezet in menselijk eiwit en vet terwijl koolhydraten omgezet worden in bruikbare energie. Vitaminen, mineralen, spoorelementen, ballaststoffen en water zijn hulpmiddelen om biochemische processen in het lichaam mogelijk te maken. Het is een grote fout voeding ingewikkeld voor te stellen en door in te gaan op details. Men heeft het dan over aminozuren als bouwstenen van eiwit of over bepaalde stoffen waaruit vetzuren zijn opgebouwd enz. Voor vakmensen is dat boeiend, maar als consument houdt men het beter eenvoudig en overzichtelijk. Producenten van voedingssupplementen houden het bewust ingewikkeld om de angst voor een tekort aan bepaalde stoffen te vergroten. Ze worden immers massaal aangeboden en houden het idee in leven dat we gezien de achteruitgang van het modern voedsel alle ontbrekende stoffen in tabletvorm kunnen aanbieden. Dat is uiteraard een illusie. Opgelet, er zijn waardevolle kruidenmiddelen die als voedingssupplement worden verkocht omdat de overheid dit zo heeft vastgelegd. Als we ons gezond voeden, krijgen we alle stoffen binnen die we nodig hebben want gezonde voedingsmiddelen bevatten meer dan duizend verschillende stoffen. Dieren in de vrije natuur weten precies wat ze nodig hebben en wat voor hen niet geschikt is blijven ze van af. Alleen de mens weet het niet meer doordat men verloren loopt in de onduidelijke en commerciële informatie.

We eten ons ziek
De media hebben de neiging om een schitterend beeld over de volksgezondheid te schetsen en wijzen dan op het stijgend aantal honderdjarigen. Het aantal honderdjarigen is de laatste jaren toegenomen en dat geldt ook voor negentigers, maar het blijft een kleine groep die niet relevant is voor de hele bevolking. In de overlijdensberichten in de kranten komen erg veel mensen van middelbare leeftijd voor. Het is helemaal niet goed gesteld met de volksgezondheid. Ziekenhuizen breiden voortdurend uit en worden steeds groter omdat daar behoefte aan is. Het aantal artsen en verzorgende groeit sterk aan. Hetzelfde fenomeen stellen we vast bij het medicijngebruik. Ontzettend veel mensen hebben een slechte gezondheid, lijden aan vermoeidheid en sterven vroegtijdig. Het wordt steeds duidelijker dat het vervuilde milieu, stress, maatschappelijke druk en een minderwaardige voeding aan de basis liggen. We hoeven maar eens door een supermarkt te lopen om ons een idee te vormen hoe de doorsnee mens zich voedt. Het komt allemaal uit blikjes, potjes, pakjes, flesjes enz. en bestaat haast uitsluitend uit opgewarmde kost, aangevuld met ongezonde frisdrankjes en versnaperingen. Het is dramatisch dat de overheid en voedingsinstituten onverschillig blijven. Om gezond te blijven en te genezen met voeding hebben we voedingsmiddelen nodig en beperken we het gebruik van voedingsproducten. Het is veelbelovend dat de afdeling van verse voedingsmiddelen in de supermarkt steeds groter wordt en meer aandacht wordt besteed aan fruit, bessen, watervruchten, verse groenten, paddenstoelen, noten en zaden. De coronacrisis en de klimaatverandering zorgen ervoor dat andere wegen worden bewandeld.

Fytonutriënten
Fytonutriënten zijn genezende stoffen in voedingsmiddelen die ook in kruiden voorkomen. Al eeuwenlang werd voedsel bij ziekten gebruikt om een genezingsproces te ondersteunen. Onze voorouders baseerden zich op ervaring en intuïtie. Bij diarree gebruikt men sinds mensengeheugen bosbessen of bosbessensap. Bij talrijke ziekten werden voedingsmiddelen succesvol gebruikt wat nu door wetenschappelijk onderzoek bevestigd wordt. Fytonutriënten zijn stoffen die de plant aanmaakt om zich tegen stress en insecten te beschermen. Planten zitten met hun wortels vast in de aarde en kunnen niet vluchten, vandaar dat ze zich tegen stress en andere gevaren verweren door speciale stoffen aan te maken o.a. tegen insecten, bacteriën, schimmels en andere ziekteverwekkers. Deze stoffen hebben voor de mens eveneens een beschermende en genezende werking. Fytonutriënten zijn kwetsbare stoffen en komen hoofdzakelijk in voldoende hoeveelheden voor in voedingsmiddelen van biologische kwaliteit. Landbouwproducten zijn er arm aan, alsook verwerkte voedingsproducten omdat ze, zoals vitaminen niet goed tegen bereidingswarmte kunnen. Fytonutriënten vinden we in overvloed in rijp fruit, bessen, watervruchten, noten, zaden, pitten, wortel- en knolgewassen, maar ook in ui, knoflook, peterselie en andere keukenkruiden. Rauwkostvoeding is bijzonder rijk aan deze genezende stoffen alsook aan alle natuurlijke kleur- en smaakstoffen.

 Drie mechanismen
Ieder mens beschikt over een zelfgenezend, zelfreinigend en zelfherstellend mechanisme. Gezonde voeding stimuleert deze drie mechanismen waardoor het lichaam zelf actie onderneemt. Het volstaat om via gezonde voeding en levenswijze deze drie mechanismen te stimuleren. Door naar ons lichaam te luisteren, merken we wanneer er blokkades zijn die de energiedoorstroming afremmen en een ziekte doen ontstaan. Als we ons goed voelen zegt ons lichaam dat de genezende kracht goed in ons lichaam aanwezig is. Er zijn vijf grote groepen van fytonutriënten die in talrijke voedingsmiddelen terug te vinden zijn. De kleuren, zoals de donkerblauwe kleur van de druif, de rode kleur van de tomaat, de blauwe kleur van bessen, de oranje en gele kleur van fruit en groenten, de groene en zelfs de witte kleur hebben een genezende werking, normaliseren een te hoog cholesterolgehalte of ze hebben een antibacteriële werking zoals knoflook, ui, witlof enz. Fytonutriënten hebben een gunstige invloed op de hersenen. Sommige moleculen in ons eten en drinken prikkelen zenuwuiteinden in de wangen, die vervolgens signalen aan de hersenen doorgeven. Het is ongelooflijk hoe voedingsmiddelen een diepgaande werking hebben en een bijdrage leveren aan een genezingsproces en een betere gezondheid.

Voedingsmiddelenregister
Een voedingsmiddelenregister is opgebouwd uit voedingsmiddelen met hun inhoudsstoffen en in het bijzonder de fytonutriënten. Het is eenvoudig om een voedingsmiddelenregister te raadplegen en telkens het voedingsmiddel in verband te brengen met de bijbehorende ziekten of omgekeerd, de ziekte op te sporen om na te gaan welke voedingsmiddelen daar een gunstig werking op hebben. In mijn boek ‘Genezen met voeding’ heb ik een gedetailleerd voedingsmiddelenregister uitgewerkt van de meest voorkomende voedingsmiddelen met telkens vermelding van de nutriënten en in het bijzonder van de fytonutriënten met telkens de specifieke werking. De werking van bijvoorbeeld de aalbes is gericht op het vernietigen van virussen en bacteriën, werkt ontstekingsremmend, heeft een gunstige invloed op diabetes, kent een gunstige invloed bij het behandelen van kanker in het algemeen. Helpt bij diarree, darmkolieken en darmgassen. Zwarte bessen zijn goed voor het oog en hebben een genezende werking bij glaucoom. De aalbes werkt gunstig bij reumatische aandoeningen, lever, pancreas, milt, nieren en bij astma. Op deze manier bespreek ik 150 verschillende ziekten met telkens de bijbehorende voedingsmiddelen. Het is een praktisch boek dat in ieder gezin thuishoort en waar iedereen veel aan heeft. Het is een gigantisch werk geweest om al deze voedingsmiddelen op hun geneeskrachtige werking te analyseren. Dit boek steunt op mijn dertig jaren ervaring als voedingstherapeut. Vaak hebben artsen in de ziekenhuizen me gebeld omdat ze verbaasd waren over de snelle verbetering bij ernstige zieke patiënten. De bloedwaarden verbeterden al na drie weken en dat wijst op verbetering en verhoogt de kans of een duurzame genezing. Voeding doet wonderen, dat hebben talrijke patiënten, artsen en therapeuten vastgesteld. Op dit boek ben ik erg trots en beveel ik iedereen graag aan.