901818u14725735

De voedingsindustrie promoot het enorme aanbod van commerciële ontbijtgranen door het accent te leggen op de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels, calcium, ijzer en andere stoffen. Bij cornflakes worden ze er aan toegevoegd zoals bij de productie van voedingssupplementen. Het gaat hier om geïsoleerde stoffen die uit hun verband worden gerukt. Alleen voedingsstoffen die vanuit een voedingsmiddel worden aangevoerd, kunnen door het menselijke lichaam benut worden. Niemand strooit landbouwkalk op zijn eten om meer calcium binnen te krijgen. Alleen calcium dat via de wortels van de plant in de vrucht is opgenomen, als een onderdeeltje van een organische verbinding, is bruikbaar voor de kalkstofwisseling en is een bouwsteen voor het bot.

 

Cornflakes zouden goed zijn voor de slanke lijn en voor de gezondheid. Onzin natuurlijk want cornflakes zijn gepoft en bevatten hoofdzakelijk lucht. Cornflakes zijn letterlijk gebakken lucht. Ze bevatten erg veel geraffineerde suikers en de inhoudstoffen zijn louter supplementair. Een tijd lang dacht men dat bruine ontbijtgranen gezonder was, maar dat is niet zo. Bovendien wordt bruine cornflakes met kleurstof zoals melasse gekleurd, alleen maar om een gezond elan te geven. Maar, dat zijn ze beslist niet. Veel kinderen beginnen de dag met een flink bord cornflakes in plaats van een eenvoudig en gezond fruitontbijt.

 

De muesli is geen alternatief voor een gezond ontbijt. Deze rauwe grof gemalen granen kunnen wij niet eens verteren. In melk opgelost vormen ze een slechte voedselcombinatie. Er is muesli met niet minder dan zes verkeerde voedselcombinaties. Het is vreemd dat blijkbaar niemand weet wat een echte muesli is. Muesli is Zwitsers en betekent ‘moes’, het gaat hier om een fruitmoes waar één eetlepel graanvlokken werd aan toegevoegd. Hier eet men meestal pure muesli met melk of water vermengd. Volle granen bevatten fytinezuur dat een verbinding aangaat met calcium, magnesium, ijzer en zink en bijgevolg een mineralenrover is. Wit brood verteert moeilijk en zorgt voor darmverstopping, volle granen bevatten zemelen die zich uitzetten en de darm stimuleert. Bij te grote hoeveelheden granen loopt u het risico dat de zemelen darmirriterend werken. Volle granen zijn uiteraard te verkiezen boven geraffineerde granen, maar u zult er matig mee zijn. Graanvoeding is niet onze basisvoeding, de mens is immers geen granivoor zoals de kip en andere hoenderachtige vogels.

 

Als u op tv reclame ziet over cornflakes, zult er nu anders over denken. Er wordt ontzettend veel verkeerde voedinginformatie verspreidt, helaas niet altijd uit onwetendheid, maar bewust commercieel geïnspireerd. Dat vind ik misdadig!