Sinds de bekende oncoloog Prof. Dr. Janssens in de jaren negentig van de vorige eeuw zijn oproep heeft gedaan om per dag minstens 5 stuks fruit te eten in de strijd tegen kanker, is fruit geherwaardeerd en wordt als een volwaardig voedingsmiddel gezien. Bewuste mensen hebben de ontbijtkoeken, de gezoete graanvlokken of de havermout al lang vervangen door het fruitontbijt. Eethuisjes bieden verse fruitsalades aan, ook om mee te nemen en in iedere stad zijn er kraampjes waar men uitsluitend vers geperst vruchtensap naar keuze kan drinken. Dit is een positieve ontwikkeling die we toejuichen. Al te ijverige koks menen nu fruit te moeten toevoegen aan een groentesalade, wat zeker niet wenselijk is. Fruit en groenten zijn twee totaal verschillende voedingsmiddelen met een specifieke eigen samenstelling en verteren beter als ze afzonderlijk worden gegeten.

Vruchten zijn relatief rijk aan enkelvoudige suikers en bevatten vrij veel water, tussen de 80 en de 85%, bij watermeloenen varieert dit tussen 90 en 91%. Er is een affiniteit tussen koolhydraat en water. De koolhydraten zwemmen haast letterlijk in het water, de enkelvoudige suikers worden meteen vrij gegeven, hebben geen vertering nodig en worden spontaan opgenomen. Bovendien zijn vruchten uitzonderlijk rijk aan vitaminen van het B-complex en vitamine C, bevatten mineralen en spoorelementen en worden erg gewaardeerd voor hun bijzondere genezende stoffen die bioactieve substanties of fytochemicaliën worden genoemd. De Canadese wetenschapper Prof. Dr. Béliveau is een vooraanstaand expert op het gebied van kankeronderzoek en professor in kankerpreventie aan de universiteit van Québec. Hij heeft samen met zijn collega Dr. Denis Gingras, als oncoloog verbonden aan het Laboratorium voor moleculaire geneeskunde en hemato-oncologie van het St. Justine ziekenhuis in Montreal grondig onderzoek uitgevoerd naar de werkzaamheid van fruit, bessen, citrusvruchten, groenten en andere voedingsmiddelen bij het behandelen van kanker. We citeren een korte uitspraak van beide specialisten.

‘Kleine bosvruchten staan voor luchtigheid en frisheid, ze verspreiden de meest delicate geuren, zijn getooid met de meest intense kleuren en hebben een uiterst geraffineerde smaak. Ze maken deel uit van een heel beperkte groep voedingsmiddelen die eerder in ons dagelijks menu zijn opgenomen vanwege de passie die hun geur en hun raffinement in ons oproepen dan vanwege hun voedingswaarde. En als u ook zo dol bent op die bessen, zal het u verbazen als we vertellen dat die verrukkelijke vruchten echte schatkamers van kankerremmende fytochemische stoffen zijn. Wat is het heerlijk dat iets wat zo lekker smaakt ook zo goed voor de gezondheid kan zijn.’

Om in te spelen op deze prachtige lovende woorden over de vruchten kunnen we samen met deze wetenschappers ons de vraag stellen: Waarom blijven de mensen zich vergiftigen met industriële suikers terwijl er zoveel smakelijke vruchten in overvloed zijn? Voor een groot deel is dit uit onverschilligheid en voor een deel uit gebrek aan inzicht en kennis in voeding en gezondheid. Te lang hebben voedingsdeskundigen vruchten omschreven als waardeloos omdat men ze beoordeelde vanuit het gehalte aan eiwit, vet en koolhydraten. Sinds het belang van de vitaminen en de minderalen werd ontdekt, werden ze in die functie nuttig bevonden en aanbevolen. Thans is iedereen het er mee eens dat vruchten belangrijke voedingsmiddelen zijn die deel uit moeten maken van de dagelijkse voeding. Critici wijzen er op dat vruchten zeer kwetsbaar zijn, snel overrijp geraken en voor praktische problemen zorgen. Zo laten vruchten zich moeilijk met andere voedingsmiddelen combineren en weinig geschikt om tot gerechten te bereiden. Dat kunnen we niet ontkennen. Vruchten worden veel uit het vuistje gegeten of in de vorm van een vruchtensalade, vruchtenmoes (fruitmoes) of vruchtensap. Juist door deze beperkte bereidingstechnieken behouden de vruchten hun grote voedingswaarden. Vruchten zijn de natuurlijke alternatieven in de strijd tegen het overmatig gebruik van industriesuiker. Wie zich even verdiept in de wereld van de vruchten, staat verstomt van het grote aanbod, de heerlijke natuurlijke kleuren, smaken en geuren.