• De digitalisering heeft het leven schijnbaar vergemakkelijkt en voor onbegrensde mogelijkheden gezorgd, toch wordt de wereld waarin we leven steeds ingewikkelder. Het lijkt wel of we van de ene crisis in de andere terechtkomen. We zien de bomen niet meer door het digitale bos en dat heeft een grote invloed op het leven van jong en oud. Een deel van de bevolking is op zoek naar een eenvoudig, maar vooral een écht leven, ontdaan van alle schijn.

 Vluchten kan niet meer
Een grote groep mensen streeft bewust naar een eenvoudig leven, met minder stress en rompslomp en meer tijd voor zichzelf, het gezin en duurzame sociale contacten. Het is geen verre, maar een realiseerbare droom. We zien bij hoogopgeleiden vreemde dingen gebeuren zoals een advocate die haar toga aan de haak hangt en bouwvakker wordt, een afgestudeerde juriste beslist na vijf jaren zware studies een café te openen, een vrouw met een hoge functie in het bedrijfsleven kiest ervoor om voor de klas te staan of een arts ruilt het ziekenhuis voor een B&B in Spanje. Voor deze mensen is het een vlucht uit een goed betaalde job omdat ze door te veel stress en onzekerheid de verantwoordelijkheid niet langer kunnen dragen. Daarnaast missen ze vooral voeldoening. Alle bruggen opblazen is geen goede oplossing omdat de echte oorzaak niet wordt aangepakt en die ligt bij henzelf. Men is vermoeid en uitgeput, het beroepsleven kan men niet meer aan, maar ook de relatie, het gezin en de sociale contacten drukken op hun leven. Het is gemakkelijker om de ogen te sluiten en te vluchten in plaats van aan zichzelf te werken. Wie zich terugtrekt in een hutje op de heide in een ongerept landschap ontmoet er de stilte wat zorgt voor een tijdelijk herstel, maar daardoor geraken de echte problemen niet opgelost. Niet het beroepsleven is het probleem, maar wel het niet meer aankunnen ervan door gebrek aan energie en een dominerende vermoeidheid. Een vlucht naar een nieuw bestaan door veranderen van beroep of leefsituatie zorgt slechts voor een tijdelijke euforie. Vrij snel tekenen zich dezelfde symptomen af. De echte oplossing ligt in het besef dat het probleem bij zichzelf ligt. Niet het symptoom, maar de oorzaak zal men aanpakken. Wie weet dat vluchten niet meer kan, zal naar een duurzame oplossing zoeken, bewandelt nieuwe wegen en creëert een duurzame toekomst. Te lang werd men meegesleurd in een kunstmatig levenspatroon dat eigen is aan dit hectisch tijdperk met zijn ontregeld levensritme.

Eenvoud
Eenvoud mag niet verwisseld worden met soberheid, maar met een overvloed aan echtheid. Wie ooit in zijn jeugd een trektocht met een rugzak heeft gemaakt met de hoogstnoodzakelijkste spullen erin, weet hoe weinig men echt nodig heeft om te leven. Binnen een gezin zijn er andere behoeftes, maar toch sleuren we allemaal een te grote ballast mee van overbodige dingen. We zijn opgegroeid in een wereld die onze hebzucht heeft versterkt door voortdurend spullen aan te bieden die er aantrekkelijk uitzien, maar die we niet echt nodig hebben. Ze worden als noodzakelijk voorgesteld omdat ze zogezegd een bijdrage leveren aan het menselijk geluk, terwijl het in feite niets anders is dan een illusie die bijna altijd voor een ontgoocheling zorgt. De consumptiemaatschappij, die steunt op verspilling, ligt aan de basis van de huidige milieuproblemen en de opwarming van de aarde. Nu alles duurder wordt en men bewuster met geld moet omgaan, voelen veel mensen zich ongelukkig omdat het consumptiegenot voor hen ingeperkt wordt. We hoeven niet alles overboord te werpen, maar met minder ballast versterken we de levenswaarden en besteden we meer aandacht aan de echtheid van het leven. Terwijl het grote deel van de bevolking kampt met een luxeprobleem, zijn er heel wat mensen die het noodzakelijke moeten missen. Armoede is helaas nog steeds een realiteit. Veel gepensioneerden kampen met financiële problemen en dan denken we vooral aan de vele kleine zelfstandigen met een klein pensioentje. Zij voelen zich uitgesloten in deze samenleving omdat ze vaak het levensnoodzakelijke moeten missen. Veel alleenstaande vrouwen met kinderen hebben het vaak zwaar te verduren. Het zijn schaduwvlekken in een wereld van overvloed.

Zichzelf bevrijden
Veel mensen worden geleefd en hebben veel schijnverplichtingen. Het is goed hierin te snoeien en zich te beperken tot een zinvolle tijdsbesteding en het leggen van duurzame contacten. We moeten beseffen dat we niet aan alles hoeven deel te nemen. Een selectief leven zorgt voor duurzaamheid, is aandacht hebben voor het milieu en de schoonheid van de natuur. Wie een gezin heeft, doet er goed aan om de kinderen erbij te betrekken. Een eenvoudige levenswijze in harmonie met zichzelf en de natuur is waardevol. We moeten niet als kluizenaar leven, maar anders omgaan met overvloed. Daardoor verdwijnt de existentiële angst voor een onzeker bestaan. We hebben het niet over noodzakelijke fundamentele bezittingen die ons een eerlijk gevoel van zekerheid geven. Het leven is een bron die overvloedig vloeit en ons alles geeft wat we nodig hebben om in eenvoud te leven. Onder invloed van de consumptiemaatschappij hebben we het contact met de natuur en met onze eigen biologische aspecten verloren. Ondanks onze culturele evolutie zijn we natuurlijke wezens gebleven en dat is in onze genen vastgelegd. Het is niet altijd gemakkelijk om cultuur en natuur in harmonie te brengen.

 Contact met de natuur
Gezond en gelukkig leven is enkel mogelijk in harmonie met de natuur. De laatste honderd jaar werd er ontzettend veel natuur vernietigd en nu pas trekt men aan de alarmbel. De invloed van een schoon milieu op de gezondheid werd te lang verwaarloosd. Veel ziekten zoals ademhalingsproblemen of een longziekte door gebrek aan schone lucht of een te veel aan fijnstof zijn hiervan een direct gevolg. In de grond voelt iedereen zich aangetrokken door de natuur, door bosrijke gebieden of een open heidevlakte. Wandelen door het landschap heeft een positieve invloed op onze gezondheid omdat complementaire krachten elkaar versterken. Bewegen versterkt de spieren, gewrichten, de ademhaling en de beweeglijkheid van de darm. Tijdens een wandeling schakelen we spontaan ons denken uit omdat fysieke en mentale inspanningen niet gelijktijdig samengaan. Wandelen in de natuur heeft een meditatief karakter en brengt stilte en innerlijke rust. Boslucht is rijkelijk gevuld met aromaten of genezende geurstoffen die we via de neus en de geurhersenen opvangen en doorgeven aan de hersenen. Wandelen met het hele gezin of vrienden versterkt de saamhorigheid en de sociale cohesie. Joggen of fietsen kan ook en heeft een gelijkaardig effect. De natuur is meer dan een groene vlek, ze is een verzameling van ontelbare levende wezens die samen een harmonieus geheel vormen. Het ontdekken van de aspecten van het landschap is een ware beleving en versterkt het bewustzijn dat mens en natuur samen horen.

Plezier in wat we doen
We leven meerdere levens tegelijk, onze relatie, ons gezin, onze baan, onze vrienden, onze hobby’s enz. Sociologen spreken van verschillende ‘levensrollen’. Verschillende van deze rollen kunnen met elkaar in conflict komen, maar kunnen elkaar ook aanvullen en versterken. Wie zijn job goed aankan en graag doet, houdt stress en burn-out op afstand en voelt zich gelukkig en dat heeft een positieve invloed op het hele gezin. Een avondje met vrienden kan veel beslommeringen doen vergeten en versterkt het stressmechanisme. Het gaat niet om het aantal rollen dat u vervult, maar hoe goed ze in evenwicht zijn. Doen wat we graag doen is doorslaggevend, maar ook dat doen waarvan anderen gelukkig worden, is belangrijk. De mens is immers een sociaal wezen en leeft niet voor zichzelf. Eenvoudig leven is niet zozeer minder doen, maar doen wat we graag doen. Het leven vereenvoudigen begint bij weten wat uw echte verlangens zijn en juist dat is zo moeilijk. Ieder mens is beïnvloedbaar en de consumptiemaatschappij dwingt ons haast spullen te kopen die we niet echt nodig hebben. Soms kijken mensen er verlangend naar uit of sparen ze extra geld om iets aan te kopen, zeker als er in de media veel aandacht aan wordt besteed. Als men iets heeft aangekocht, lijkt het achteraf toch eerder een illusie. Nergens wordt zo sterk ingespeeld op emoties als in de reclamewereld. Om anders te leren leven, moeten we ons koopgedrag aanpassen aan onze reële behoeften en leren relativeren. Een eenvoudig leven is goedkoop en biedt een grote voldoening.

Bewegen
‘Minstens vijfmaal in de week 30 minuten bewegen doet het hart beter kloppen, vooral in combinatie met een gezonde voeding.’ zegt prof. Dr. Gunter Eckert van de universiteit van Giessen (D). Rust roest is zijn uitgangspunt. Bewegen heeft invloed op de darmwerking, de vertering en stofwisseling, maar ook op de doorbloeding, de ademhaling en de spieren. Bewegen is het beste middel om homotoxines uit het lichaam te drijven. Iedere vorm van bewegen is een mini-reinigingskuur. Door te bewegen klopt het hart sneller en is daarom aan te raden op iedere leeftijd. Oudere mensen hebben een verhoogd risico op allerlei kleine ontstekingen door heel het lichaam. Ook al merkt men daar weinig van, ze zijn er en gebruiken extra energie. Gezonde voeding zoals fruit, bessen, watervruchten, noten, zaden en pitten leveren alles wat we nodig hebben. Het gebruik van gefermenteerd voedsel zoals zuurkool, yoghurt, augurken enz. versterkt de darmwerking en heeft daardoor een directe positieve invloed op de immuniteit. Helaas zijn er mensen waarbij bewegen pijn doet zoals bij reumapatiënten. Voor hen is zwemmen een ideale bewegingstherapie. Bij ontkalking zoals bij osteoporose of andere gewrichtsaandoeningen is het gebruik van amandelen aan te bevelen omdat ze calcium, fosfor en magnesium leveren, samen met de bijbehorende vitaminen. Het is voldoende om iedere dag 10 amandelen te eten, los van de maaltijd. Laat ze gedurende een nacht in water weken en verwijder het bruine vliesje. Ze smaken heerlijk als verse amandelen. Amandel is een noot met een bijzondere samenstelling, bevat 19% eiwit, 54% vet en 9% koolhydraat. Vooral het hoge vetgehalte en de aanwezigheid van 10 g ballaststoffen per 100 g verzekert een goede darmwerking.

Hoofdpijn
Haast iedereen heeft wel eens last van hoofdpijn. Grijp niet meteen naar een pijnstiller, het kan ook anders. Druk even met de toppen van uw vingers op uw nekspieren en die voelen bijna altijd pijnlijk aan. De meest voorkomende oorzaak van hoofdpijn is spierspanning, niet alleen als u de hele dag voor een computerscherm zit, ook bij stress spannen we de schouderspieren op. Enkele eenvoudige draaibewegingen met de armen en het hoofd helpen vrij snel. Een warme douche helpt eveneens. Maak een onderscheid tussen spanningshoofdpijn en migraine. Het helpt goed om een koude wikkel op het voorhoofd aan te brengen. Neem een zakdoek, een washandje en een katoenen doek, drenk deze in koud water, even uitwringen en op het voorhoofd in lighouding aanbrengen, afdekken met een droge doek. De hoofdpijn gaat snel over omdat door de koude prikkel de haarvaatjes zich snel weer openzetten. Hoofdpijn wordt veroorzaakt door het sluiten van deze haarvaatjes. Het bloed probeert er zich toch doorheen te drukken en dat veroorzaakt hoofdpijn. Het is het meest voorkomend symptoom en kan ook wijzen op een onderliggende ziekte. Dat merkt u als ondanks deze koude wikkel de hoofdpijn aanhoudt. Het is raadzaam om dan een arts te raadplegen.

Lijnzaadolie
Lang was vet de grote boosdoener in de voeding, maar dat is een misverstand dat nog stamt uit de tijd dat veel mensen overwegend dierlijke vetten gebruikten. De vleesconsumptie lag in de jaren vijftig uit de vorige eeuw erg hoog. Lijnzaad is een uitstekende tafelolie met 69% meervoudige onverzadigde vetzuren en bevat 5,2 mg vitamine E. Lijnzaad doet de cholesterolspiegel dalen en helpt de in vetoplosbare vitaminen beter opnemen en is rijk aan Omega-3 en 6 vetzuren. Lijnzaad zorgt voor meer elasticiteit van de celmembranen. Lijnzaadolie bevat smaak- en aromatische stoffen die een bijdrage leveren aan heerlijke en erg gewaardeerde gerechten. Vet behoort tot de drie macronutriënten en levert voldoende calorieën, dat is belangrijk omdat een gezonde voeding voor 80% uit caloriearm en voor 20% uit calorierijk voedsel bestaat zoals we dat kennen vanuit het zuur-base evenwicht.

Leren tevreden zijn
Leren tevreden zijn heeft vooral te maken met een goede gezondheid. De kwaliteit van onze gezondheid wordt voor een deel bepaald door onze genen en onze eigen inbreng. Gezonde voeding, voldoende bewegen, stress op afstand houden en een positieve instelling. Leren relativeren is wel het beste middel om gezond te blijven. Tijdens een interview met honderdjarigen stellen we telkens vast dat ze hieraan hun hoge leeftijd te danken hebben. Er zijn veel redenen om zich druk te maken, maar toch moeten we er anders mee leren omgaan.

INSCHRIJVINGEN
U kunt zich nog inschrijven voor de opleidingen Aromatherapeut en Herborist te Genk

Open cursussen.
Heel het jaar door worden er op de vier leslocaties van de Europese Academie (Antwerpen, Genk, Gent en Maastricht) open cursussen aangeboden. Een open cursus handelt over één bepaald onderwerp, het zijn meestal korte cursussen met een gunstig lesgeld. De Europese Academie is een vzw, vandaar dat we opleidingen en cursussen aanbieden tegen kostprijs. Verruim uw inzichten, verrijk uw kennis en breng uw gezondheid op een hoger niveau. Alle informatie vindt u op: www.europeseacademie.be