• Er wordt tegenwoordig extra veel aandacht besteed aan de darmbacteriën, de bouwstenen van de darmflora, die tegenwoordig ‘microbioom’ wordt genoemd. Er worden steeds nieuwe verbanden ontdekt die aantonen dat onze gemoedstoestand er door bepaald wordt. Een stralende gezondheid is de weerkaatsing van een goedwerkende dikke darm wat het risico op darmkanker verkleint.


Meer dan een biljoen bacteriën leven in onze dikke darm waar zich het grootste deel van de darmflora bevindt. Ze zorgen ervoor dat voedingsresten nog verteerd worden zodat er geen gisting en rotting in de darmen plaatsvindt. De darmflora bepaalt voor een groot deel onze immuniteit en vernietigt schadelijke bacteriën. Een gezonde darmwerking verkleint het risico op suikerziekte type 2, overgewicht, reumatische aandoeningen, darmkanker, darmgassen, depressie en nog vele andere aandoeningen. Vooral overgewicht wordt gemakkelijk in verband gebracht met een verstoorde darmflora.

Lichaamsgewicht
Bij een gezonde darmflora scheidt de darm overtollig vet uit zodat het niet wordt opgenomen, maar door de spieren wordt verbrand en de lever ontlast. Door het uitblijven van vetafzetting ontstaan er minder ontstekingen. Mensen met een goed werkende darm hebben een gering risico op een darmlek en behouden een stabiel lichaamsgewicht.

Voorkomt astma en allergie
Er is een verband tussen astma en allergie en een niet goed werkende darm. Als u aanleg hebt voor astma of aan allergie lijdt, hebt u er alle belang bij om uw darm extra goed te verzorgen door voeding te gebruiken met voldoende ballaststoffen. Fruit is rijk aan ballaststoffen, vooral gedroogde pruimen, maar ook volle granen en zemelen die u extra aan soep of andere gerechten kunt toevoegen.

Geen angst voor bloedstolsels
Een goedwerkende dikke darm verdrijft het overtollige cholesterol en houdt de bloeddruk laag zodat er geen gevaar is voor bloedstolsels. Vooral suikerpatiënten type 2 en zij die overgewicht hebben, lopen een groter risico. Een goedwerkende darm voorkomt narigheden.

Chronische darmontsteking
Een goedwerkende darm voorkomt darmontsteking, maar ook andere ontstekingen omdat het microbioom juist zorgt voor een betere immuniteit. Gezonde mensen lijden nauwelijks aan infecties. Het versterken van de immuniteit is het beste wapen tegen corona.

Reumatisch aandoeningen
Een goedwerkende darm voorkomt darmontsteking, maar ook andere ontstekingen omdat het microbioom juist zorgt voor een betere immuniteit. Gezonde mensen lijden nauwelijks aan infecties. Het versterken van de immuniteit is het beste wapen tegen corona.

Suikerziekte type 2
Bij een goedwerkende darm is de kans op suikerziekte type 2 gering. Het darmslijmvlies blijft gaaf en reageert daardoor beter op insuline dat de bloedsuikerspiegel stabiel houdt. De sterke toename van suikerziekte heeft te maken met een slecht werkende darm en te hoge consumptie van toegevoegde suikers in de voeding en frisdrank. Aanleg is nooit uit te sluiten.

Helpt bij infecties
Een goedwerkende dikke darm verhoogt de immuniteit en sluit infecties uit of geneest ze sneller. Het slikken van antibioticum vernietigt de slechte bacteriën, dat kan zinvol zijn bij een ernstige ontsteking om risico’s te beperken. Langdurig gebruik van antibioticum beschadigt het microbioom. Het gebruik van natuuryoghurt tijdens een antibioticumkuur remt de beschadigingen af. Laat het zover niet komen en verzorg uw darm door gebruik van gezonde voeding.

Preventie darmkanker
Iedere dag krijgen 23 Belgen te horen dat ze darmkanker hebben, terwijl er ieder dag 10 aan deze ziekte overlijden. De leeftijd tussen 50 en 74 is kritisch, terwijl 15% jonger is dan 50. Medici stellen vast dat wereldwijd darmkanker meer voorkomt en op steeds jongere leeftijd uitbreekt. Anderzijds is darmkanker via stoelgangonderzoek goed op te sporen en is gezonde voeding met voldoende ballaststoffen de beste garantie in de strijd tegen deze oprukkende vorm van kanker. Aanleg, milieuvervuiling, residu’s van pesticiden,vleesvoeding, maar vermoedelijk ook voedingsadditieven verhogen het risico op darmkanker.

Een goed humeur
Wat veel mensen niet weten is dat een gezonde darm een gunstige invloed heeft op het humeur. Bij een goedwerkende darm worden er signaalstoffen gevormd zoals serotonine die het humeur verbeteren. Een slecht werkende darm produceert gifstoffen die via de bloedvaten door heel het lichaam worden verspreid. Ze prikkelen de zenuwuiteinden, maken ons stressgevoelig en dompelen ons onder in een negatieve sfeer. We kunnen de kwaliteit van een goedwerkende darm van iemand zijn gezicht en zijn houding aflezen.