• E-nummers leveren geen enkele bijdrage aan de kwaliteit van ons voedsel. Ze zijn ontwikkeld door de voedingsfabrikanten om hun producten langer verkoopbaar te houden. Sommige E-nummers zijn natuurlijke stoffen zoals rode biet (E162), paprika (E160) of citroenzuur (E330), maar de meeste zijn chemische stoffen. Er zijn E-nummers die allergie uitlokken, de lever belasten of het risico op kanker of de ziekte van Alzheimer vergroten. Het is belangrijk om hier dieper op in te gaan.


Voedingsproducten
Sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw worden voedingsproducten massaal aangeboden en worden door de consument als vanzelfsprekend aangenomen. Men blijft er niet bij stilstaan dat dit minderwaardig voedsel is dat al maanden tot soms een jaar of langer in de verpakking zit opgesloten en iedere vorm van versheid mist. Tijdens de mechanische en thermische behandeling door de voedingsindustrie verliest een voedingsmiddel zijn structuur, smaak-, kleur- en geurstoffen, maar ook zijn vitamines. Dat is nadelig want juist deze stoffen zijn extra gezond en hebben een genezende werking. Om industrieel bereid voedsel aantrekkelijk en houdbaar te maken zijn voedingsadditieven of E-nummers noodzakelijk. Op het etiket leest u dat er meestal meerdere E-nummers aanwezig zijn. Er zijn Europese richtlijnen die de toelaatbare hoeveelheden bepalen, maar over de invloed van de combinaties van meerdere E-nummers is weinig bekend. Controleer bij aankoop eerst het etiket en als er veel E-nummers vermeld worden, leg het dan terug in het rek.

E-nummers en allergie
Allergie komt erg veel voor en kent verschillende vormen en oorzaken. Toch weet men dat bepaalde E-nummers allergie en astma uitlokken. E-nummers die bekend staan om allergie uit te lokken zijn E102 en E210 en komen in zeer veel voedingsproducten voor, maar er zijn er meer zoals E104, E110, E120, E122, E123, E132 en nog vele andere.

E102 maakt kinderen hyperactief
E102 is een gele kleurstof die gevoelig is voor licht maar ook voor zink, tin, aluminium en koper dat in de blikjes van frisdrank kan zitten. Onderzoek heeft aangetoond dat E102 (tartrazine) in combinatie met parabenen en/of benzoaten (E210), een chemisch conserveermiddel is dat bij 79% van de kinderen hyperactief gedrag veroorzaakt, maar ook het inslapen bemoeilijkt. 20% van de astmapatiënten krijgt er een aanval van. De specifieke overgevoeligheden zijn netelroos, loopneus, allergische astma, puntbloedingen, eczeem, jeuk, verstopte neus, angio-oedeem, neuspoliepen, vertroebeling en aantasting van het gezichtsvermogen, migraine, maagdarmklachten enz. Er is een verhoogd risico voor kanker.

E102 komt voor in brandewijn, jenever, likeuren, advocaat, vla, custard, griesmeel, cakemeel, krentenbrood, vruchtenbrood, rode gelatine, jelly-poeder, milkshakes, vruchtenkwark, vruchtenyoghurt, vruchtengebak, vruchtensalade, vruchten op sap, vruchten in blik, frisdrank, ijs, fritesaus, mayonaise, slasaus, gele mosterd, opgelegde zoetzure uien, groenten, augurken, komkommerschijfjes enz. In vleessauzen, chips, borrelnoten, zoutjes, kroepoek, candybars, hoestbonbons, mentholsnoep, fruitsnoep, dropstaafjes, Engelse drop, chocolaatjes, bonbons, koekjes, gevulde speculaas, kauwgum, marsepein, vruchtenhagel, vermicelli, kaaskorst, pakjes soep, limonadepoeder, paneermeel, vissticks, gerookte kabeljauw, schelvis, zalm, makreel enz. en komt ook voor in oogschaduw. E210 komt eveneens in zeer veel voedingsproducten voor. E-nummers die eveneens allergie uitlokken zijn E104, E110, E120, E122, E123, E132 en nog vele andere.

E-nummers en Alzheimer
Het is een feit dat de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie sterk toenemen. De juiste oorzaak is onbekend, maar wetenschappers tonen aan dat er een sterk vermoeden bestaat dat bepaalde E-nummers het risico op deze ziekte sterk verhogen. E-nummers waarvan vermoed wordt dat ze een negatieve invloed hebben op dementie zijn E517dat neurotoxisch is, het bloed verzuurd en voor darmproblemen zorgt. E520 vertraagt de afbouw van deze stoffen in de lever en verhindert de opname van de vitamine B1, B2 en B6. E520 wordt gebruikt bij ui, augurken in glas en in kruidenazijn en bier. E554 is een vorm van anorganisch aluminium en hoopt zich op in het zenuwstelsel en de hersenen. Wordt afgeraden voor zwangere vrouwen omdat het schade aan de placenta kan veroorzaken. Komt voor in noedels, figuurvermicelli, poedersuiker, oploskoffie, keukenzout, tafelzout, melkpoeder, gedroogde eierdooiers en geïmporteerde rijst. E621 komt van nature voor in bruinwier en is het echte vetsin, maar wordt ook als voedingsadditief geproduceerd. Het is een neurotoxisch additief dat het vermogen heeft om de neuronen in de hersenen aan te tasten en leidt tot neurologische symptomen en gedragsstoornissen zoals hyperactiviteit. Het mag niet worden toegevoegd aan voedingsproducten voor baby’s jonger dan drie maanden. Komt in ontzettend veel voedingsproducten voor. E621 kent enorm veel bijwerkingen die omschreven worden als het ‘Chinees restaurant syndroom’. Dit additief wordt aan ontzettend veel voedingsproducten toegevoegd, te veel om op te noemen.

E-nummers en negatieve emoties
Het gebruik van E-nummers heeft invloed op het gedrag en de gemoedstoestand van veel mensen. Sommige mensen slagen erin om E-nummers snel af te breken en af te voeren, maar bij anderen stapelen zich deze E-nummers in het weefsel of organen op. Vooral zij die zich heel het jaar door voeden met voedingsproducten krijgen ontzettend veel lichaamsvreemde stoffen binnen. De agressiviteit neemt in de samenleving angstwekkend toe, voor een deel heeft dit te maken met het massaal gebruik van voedingsproducten waarin E-nummers verwerkt zitten. Ze hebben niet alleen invloed op het hyperactief gedrag van kinderen, maar ook op verhoogde prikkelbaarheid van volwassenen. Veel E-nummers hebben een negatieve invloed op het slaappatroon. Een gezonde slaap heeft als doel de hersenen te herstellen van de geleverde inspanningen gedurende de dag. Het zijn vooral de kleurstoffen die een negatieve werking hebben op het slaapritme zoals E104, E110, E120, E122, E123, E124, E127, E128, E131, E133, E142, E154, E155 en E180. Ook conserveermiddelen verstoren de slaapkwaliteit zoals E214 en E250 of voedingszuren zoals E311. Het is moeilijk te begrijpen dat er door de overheid geen enkele voorlichting wordt gegeven terwijl wetenschappers de gevaren van voedingsadditieven vaststellen.

Een goed advies
Als u voedingsproducten aankoopt, lees dan goed het etiket. Soms worden de E-nummers niet vermeld, maar staan ze voluit geschreven. De klanten denken dan niet direct dat het om E-nummers gaat. Dat werkt misleidend. Gebruik zoveel mogelijk verse voedingsmiddelen die u in uw eigen keuken bereid. Verse voedingsmiddelen, zeker als u ze rauw eet zoals fruit, bessen, watervruchten, noten, zaden en pitten hebben de eigenschap gifstoffen uit het lichaam los te weken en uit te scheiden. U kunt regelmatig een reinigende kruidenthee drinken zoals lindebloesem, vlierbloesem of brandnetel. Dagelijks bewegen activeert eveneens de uitscheiding van homotoxines via het transpireren en de activering van de darm. We leven niet alleen in een vervuild milieu, ook ons intern milieu is vaak vervuild. We hebben er alle belang bij om de vijand weg te houden.

De Opleiding Fytotherapeut in Genk gaat definitief door en start op 18 maart 2023.

Milieutop in Egypte
Eindelijk komt men tot de vaststelling dat de ontwikkelingslanden veel last hebben van de gevolgen van de vervuiling van de moderne Westerse landen. Grote gebieden staan onder water of drogen totaal uit. Er wordt aangedrongen om deze landen extra financieel en technisch te ondersteunen. Schromelijk laat, maar toch een goed en noodzakelijk begin. We zijn deze zomer getuige geweest van de opwarming van de aarde. In november op een terrasje genieten van een mooie herfstzon is heerlijk, maar verontrustend. Het echte probleem doet zich nu nog niet voor, maar binnen vijftig jaar zijn de gevolgen niet te overzien. Dan zal men het hoofd schudden en zich afvragen wat de mens toen bezielde om aanhoudend te produceren en te consumeren zonder rekening te houden met het milieu en de natuurwetten. Al op het einde van de twintigste hebben wetenschappers aan de alarmbel getrokken, maar men wilde niet luisteren. In 1991, nu eenendertig jaar geleden heb ik een boek geschreven met als titel ‘Milieu, anders bekeken’ Op de achterflap staat te lezen: ‘Miljoenen mensen wachten op een betere wereld: een wereld met een menselijk gelaat, een warm kloppend hart en een schoon milieu. De natuur heeft de mens niet nodig, maar de mens wel de natuur. De oorzaak van het milieuprobleem ligt in de vervuilende levenswijze en zolang daar niet wordt ingegrepen, zal er geen oplossing komen.’ Dit is een heldere boodschap die na drie decennia blijkbaar nog steeds niet is doorgedrongen. Waarschijnlijk zijn de milieuproblemen nog niet ernstig genoeg. De conclusie van mijn boek is: ‘Wij zijn de vervuilers!’.

Kruiden voor de darmen
Darmbacteriën kunnen op veel krachtige kruiden rekenen. We vermelden er enkele die de darmwerking activeren. Een goede darmwerking heeft een gunstige invloed op de hersenen en op onze gemoedstoestand en krijgt steeds meer aandacht. Terecht spreken wetenschappers over de darm-hersenen as. We kennen ook een oud gezegde: ‘De dood schuilt in de darmen!’

Tijm
Tijm is een kruid dat bekend staat om zijn gunstige invloed op de luchtwegen, maar juist door zijn sterke antibacteriële werking levert het ook een belangrijke bijdrage aan de darmbacteriën. Tijm remt ontstekingen af door de aanwezigheid van thymol en carvacrol. Tijm levert bovendien aantrekkelijke smaakstoffen en wordt daarom in de keuken gebruikt.

Knoflook
Knoflook is goed voor het hart, doet de cholesterol verlagen en verlaagt het risico op aderverkalking. De darm houdt niet van knoflook en veel mensen hebben daar ook last van. Knoflook helpt bij iedere vorm van ontsteking en is een natuurlijk antibioticum. Wees matig met dit prachtig kruid als u gevoelige darmen hebt.

 Kurkuma
Is een natuurlijk geel pigment dat ontstekingen afremt en gunstig werkt in de preventie tegen kanker. Kurkuma heeft een gunstige invloed om het gevaarlijke LDL-cholesterol te verlagen. Het is in het westen een vrij nieuw kruid waaraan veel goede eigenschappen worden toegeschreven. Er wordt beweerd dat het gunstig werkt tegen milieutoxines.

Gember
Gember bevat antioxidanten die gingerols worden genoemd en heeft een ontstekingsremmende werking dat toegeschreven wordt aan de inhoudsstof zingeron. Gember vermindert het ongemak van reisziekte en zeeziekte. Wordt aanbevolen om misselijkheid tijdens de zwangerschap tegen te gaan. Kies altijd voor verse gember.

Rozemarijn
Rozemarijn bevat rozemarijnzuur en is een van de krachtigste antioxidanten. Heeft een gunstige invloed op het hart, de bloedcirculatie en de huid. Zou, volgens sommige onderzoekers, alzheimer kunnen afremmen. Dit kruid verhoogt de bloeddruk en wordt daarom gebruikt door mensen met een te lage bloeddruk. Dus niet aanbevolen voor mensen met een te hoge bloeddruk.

Oregano
Oregano bevat net als tijm thymol en carvacrol en is een bacterie- en virusremmer, maar werkt ook gunstig in op schimmels. Activeert de vertering en staat bekend als een veel gebruikt keukenkruid.

Kardemon
Is een minder bekend kruid, maar sterk aanbevolen bij verteringsproblemen, darmverstopping, buikpijn en bij een slechte adem. Wordt in de keuken gewaardeerd om zijn typische smaak.

Kaneel
Kaneel verlaagt de bloedsuikerspiegel en voorkomt suikerziekte. Aan te bevelen bij mensen met een onregelmatige bloedsuikerspiegel. Mensen die snel honger hebben en aan een aanhoudende drang naar zoet lijden hebben vaak een onstabiele bloedsuikerspiegel.

Vanille
Aan vanille wordt een kankerremmende werking toegeschreven, vooral als preventie tegen borst- en darmkanker. Sommige studies tonen aan dat vanille een afremmende werking heeft tegen de zieke van Parkinson.

Kom op tegen Alzheimer
Niets is zo erg als het contact met zichzelf en zijn omgeving te verliezen. Alzheimer is een sluimerende ziekte die meestal pas wordt opgemerkt als ze heeft toegeslagen. Helaas is er geen weg terug. Toch is het belangrijk om de ziekte af te remmen en de patiënt een aangenaam leven te gunnen. De oorzaak is niet bekend en onderzoekers tasten in het duister. Men zegt dat beweging goed is om alzheimer te voorkomen en toch zijn er beweeglijke en sportieve mensen die slachtoffer zijn geworden. Mentaal actief zijn helpt alzheimer te voorkomen en toch vallen ook in deze kringen veel slachtoffers. Kortom, niemand weet het. Wat we helaas wel weten is dat de ziekte steeds meer voorkomt en op jongere leeftijd uitbreekt. Alzheimer mag niet verward worden met jongdementie, dat is een andere vorm van dementie die helaas ook in opmars is. Het vervuild milieu, de achteruitgang van de voedingskwaliteit, het gebruik van bepaalde E-nummers en het massaal slikken van medicijnen zullen ongetwijfeld een bijdrage leveren. In de strijd tegen Alzheimer heb ik een gelijknamig boek geschreven. Daarin heb ik aangetoond dat een gezonde levenswijze en een positieve ingesteldheid misschien wel de meest efficiënte middelen zijn in de strijd tegen deze ziekte. Ik heb heel wat positieve reacties op dit boek ontvangen van mensen waarvan een familielid, een vriend of buurman met de ziekte geconfronteerd werd. Langs deze weg doen we een dringende oproep: ‘Help deze boodschap uitdragen, vecht mee in de strijd tegen deze vreselijke ziekte.’

Titel: Alzheimer
Auteur: Jan Dries
Prijs: 24,95 euro.
ISBN: 978 90 5615 7418
Uitgever: Sterck & de Vreese
Verkrijgbaar: in de boekhandel of rechtstreeks te bestellen bij www.sterckendevreese.nl