AA003705AA053480mcp042

 

Het is niet te geloven, uit een grootschalig onderzoek dat in European Haert Journal verscheen, blijkt dat dikke mensen na een licht hartinfarct betere overlevingskansen hebben. Het gaat om een statisch onderzoek bij 1.676 patiënten die wegens een licht hartinfarct in een Duits hartcentrum werden opgenomen. Van die patiënten hadden 551 een normaal gewicht, 824 leden aan overgewicht en 192 waren zwaarlijvig. Na drie jaar bleek dat in verhouding meer dikke dan magere patiënten nog in leven waren. Het waren vooral de zwaarlijvige patiënten die het best hun hartinfarct hadden overleefd.

 

Onderzoekers zitten met een raadsel, terwijl iedereen aanneemt dat overgewicht juist een hartinfarct in de hand werkt. Van alle hartpatiënten lijdt 2/3 aan overgewicht. Overgewicht verhoogt bovendien het risico op suikerziekte, hoge bloeddruk en hartinfarct. Een geïsoleerd onderzoek, zoals in dit Duits hartcentrum, is natuurlijk niet relevant, maar kan aanleiding geven om verder onderzoek te voeren. Misschien is het nuttig om anders over hart- en vaatziekten na te denken.

 

Een laag lichaamsgewicht is absoluut geen garantie om bevrijdt te zijn van hart- en vaatziekten. Het zou interessant zijn om het aantal magere mensen, die met deze problemen geconfronteerd werden, in kaart te brengen. Het slanke, magere type, dat in de typologie luchttype wordt genoemd, heeft hart en vaatziekten als dispositie. Dispositie betekent genetische aanleg voor bepaalde ziektes. Het luchttype is erg nerveus, kent geen rust, is stressgevoelig, is altijd in beweging en belast op deze wijze zijn hart en vaten.

 

Hart- en vaatziektes komen echter meer voor bij het vuurtype. Dit is een erg gedreven en impulsief type, met een sterke wil en doorzettingsvermogen. Dit type wil van geen wijken weten, neemt gemakkelijk de leiding, is erg begaan en kan flink doordrammen. Het vuurtype lijdt constant aan hoge bloeddruk, verhoogde hartslag, verstoord hartritme en heeft meestal een verhoogd cholesterolgehalte. Er zijn bloedstuwingen naar het hoofd en het hele lichaam is rood en warm. Het vuurtype geeft de voorkeur aan een eiwit- en  vetrijke voeding en lijdt daardoor gemakkelijk aan overgewicht. Hij is de grote vleeseter en belast daardoor zijn hart en vaten. Hoewel dit extraverte type alles uit zich weg smijt, kan het zeer boos en agressief zijn. Het vuurtype leeft in een verhoogde versnelling en belast zijn hart en vaten, maar ook de lever en nieren.

 

Het watertype is het mollige type, houdt gemakkelijk vocht vast, gebruikt veel zout en is, in tegenstelling tot het luchttype en het vuurtype introvert. Dit type is fijnbesnaard, vaak overgevoelig en teert op emoties. Dat het zwaarlijvige watertype gemakkelijker een hartinfarct overleeft, heeft waarschijnlijk te maken met zijn rustige en eerder zorgeloze instelling. Dit type is niet stressgevoelig, maar kan genieten van rustige en mooie momenten. De verhoogde vatbaarheid voor een hartinfarct bij dit type is niet zozeer het overgewicht maar het niet kunnen uiten van negatieve gevoelens. Het watertype houdt alles vast en verdringt gemakkelijk zijn problemen.

 

De oorzaak van hart- en vaatziekten is niet uitsluitend afhankelijk van het lichaamsgewicht, ook het temperament speelt hierbij een doorslaggevende rol. Stressgevoelige mensen of zij die emotioneel onder druk worden gezet of zichzelf te zwaar belasten, verhogen het risico op hart- en vaatziekten. Gezonde voeding is belangrijk, maar daar hoort eveneens een gezonde levenswijze en een rustige instelling bij. Al meer dan veertig jaar wordt er strijd gevoerd tegen de onverzadigde vetzuren die uiteraard niet gezond zijn, maar blijkbaar niet doorslaggevend zijn om hart- en vaatziekten te veroorzaken. Ondanks alle voorlichting rond het vetgebruik zijn hart- en vaatziekten nog altijd de belangrijkste doodsoorzaak in de westerse landen. In de natuurgeneeskunde wordt hart- en vaatziekten in een veel ruimer perspectief geplaatst.