De wereld is veranderd!

De coronacrisis heeft de wereld veranderd en ons denken omgepoold. Plots begrijpen we hoe kwetsbaar het leven is en hoe machteloos we zijn, ondanks de technische en digitale mogelijkheden. Een lockdown is het krachtigste middel om het coronavirus in te dijken. We trekken nu al lessen uit deze dramatische ervaring voor als het straks voorbij is. Geen onverzadigbaar verlangen meer naar het subjectief welzijn, naar een wereld van schijn en bedrog. We hebben de vogeltjes weer horen fluiten, de lentebloesems bewonderd en het echte leven herontdekt.

De diepere oorzaak
Virologen zien het als een medisch feit waarbij een virus van dier op mens overgaat en zich vrij snel over heel de wereld verspreidt. Het is een nieuw en onbekend virus en daardoor gevaarlijk. We stellen ons echter de vraag: waarom volgt de ene virale crisis de andere zo snel op? Is dit geen teken van degeneratie, van verzwakking van de mens als soort? De milieuvervuiling heeft de biodiversiteit zwaar aangetast, een aantal planten en dieren sterven langzaam uit. De mens blijft zich echter ongelimiteerd vermenigvuldigen en weet zijn levensverwachtingen te verhogen waardoor overbevolking een ernstig probleem is geworden. Is een dergelijke virale crisis geen soort eliminatieproces en moeten we daar geen conclusies uit trekken? We overtreden aanhoudend de natuurwetten en de ecologische principes. Deze crisis is een noodtoestand, een culminatie van een hele reeks crisissen uit de laatste decennia, die ons waarschuwt voor een volgende enorme uitbarsting. We mogen niet langer onbedacht en onbesuisd onszelf en moeder aarde blijven uitputten. We zijn te lang blind geweest en hebben een te groot vertrouwen gesteld in de maakbare wereld. We moeten nederig zijn en onze afhankelijkheid durven erkennen. Het is niet moeilijk om de juiste weg terug te vinden, we hoeven slechts rekening te houden met ons DNA waarin ons levensplan ligt opgeslagen. Daarin vinden we alle richtlijnen over ons doen en laten, hoe we gezond en gelukkig kunnen zijn.

Kwetsbare economie
Plots veranderden de drukke winkelstraten en pleinen in desolate leegte, vliegtuigen blijven aan de grond, toerisme is plots een onbekend begrip, fabrieken vallen stil, er is nauwelijks verkeer op straat. De economie stuikt in elkaar. Al eerder werd getwijfeld aan deze waanzinnige economie die de verbruiker aanzet tot verkwisting met vervuiling van het milieu en uitputting van de grondstoffen als gevolg. Er zijn de laatste jaren milieuvriendelijke initiatieven genomen, maar aan de kern van het probleem werd niet geraakt. We hebben een milieu- en mensvriendelijke economie nodig die beantwoordt aan onze reële behoeftes en die voor een objectief welzijn zorgt. Deze coronacrisis bevestigt dat de macht bij de consument ligt. Als wij minder consumeren door matig te zijn met alles wat onze gezondheid belast, evolueren we naar een andere economie. Als we voedingsproducten weigeren te kopen die veel E-nummers, gemodificeerd zetmeel, toegevoegde suikers of zoetstoffen bevatten, ligt er overmorgen gezonde voeding in de rekken. Wij bepalen wat we nodig hebben en niet de reclamejongens.

Creativiteit
De industrie heeft ons alles ontnomen, we mogen zelf niets meer doen. De deuren van openbare of commerciële gebouwen gaan automatisch open, de roltrap brengt ons naar de gewenste etage, de thermostaat regelt de warmte in huis, het alarmtoestel houdt de dieven op afstand, de tuinrobot maait het gazon, bij het binnenrijden opent zich de poort van de garage en straks zijn er de zelfrijdende auto’s. Alles wordt voor ons geregeld en het enige wat we nog mogen doen is betalen en ook dat is al voor een groot deel geautomatiseerd. We leven in een wereld waarin iedere vorm van creativiteit aan banden wordt gelegd. Gelukkig zijn er mensen wiens vingers jeuken en de weg naar creativiteit hebben gevonden. Ze ploeteren weer in de tuin, beoefenen en bereiden zoveel mogelijk hun eigen voedsel, leven zich uit in een gezonde hobby of brengen hun vrije tijd zinvol door. Steeds meer mensen denken economisch anders. Waarom 18 of 20 euro betalen voor een potje nachtcrème of haarlotion als men dat zelf kan maken voor minder dan 1 euro. Daarom volgen zoveel mensen een opleiding als Herborist. Men leert er waardevolle producten van biologische kwaliteit maken op basis van kruiden die men zelf in de natuur plukt. Creativiteit, vaardigheid, inzicht, kennis en natuurbeleving vloeien in elkaar. De Herborist levert een bijdrage aan het nieuwe economisch denken.

Gedrag veranderen
Artsen en verpleegkundigen worden nu als helden omschreven, de dankbaarheid en waardering voor hun inzet kent geen grenzen. Het goede in de mens komt naar boven. Het racisme is bezweken onder deze enorme en ongemene solidariteit. We hebben deze vreselijke crisis niet nodig om ons gedrag te veranderen. Voor politici en beleidsmensen is er minder sympathie. Waarom hebben ze te laat ingegrepen en deze crisis niet tijdig voorbereid? Men wijst in heel Europa naar de besparingen in de gezondheidszorg die in de laatste jaren drastisch werden doorgevoerd. Gezondheidseconomen stellen vast dat de gezondheidszorg onbetaalbaar is omdat men er te veel gebruik van maakt. Men heeft het symptoom en niet de oorzaak aangepakt. Bij een onschuldige klacht gaat men naar de dokter en slikt men een bijbehorend medicijn. De farmaceutische industrie is een economische grootmacht. Er zijn talrijke natuurlijke remedies, kruiden en gezonde voeding met een efficiënte werking. We kunnen ontzettend veel doen om ziekten te voorkomen en onze gezondheid te stimuleren want voor een deel zijn we zelf verantwoordelijk voor onze gezondheid.

De coronacrisis heeft iedereen wakker geschud en opent nieuwe perspectieven. Het woord crisis komt van het Griekse woord ‘krinomai’ en betekent keerpunt of kantelmoment. Jammer dat we deze zware crisis nodig hebben om tot nieuwe inzichten te komen.

ER IS VEEL VERANDERD,
BEHALVE ONZE BOODSCHAP VAN DE NATUURLIJKE GEZONDHEIDSZORG,
DIE BLIJFT DEZELFDE.