3D714003STK74055COR238105
 

Een moeizaam probleem

 

Darmverstopping of constipatie is erg vervelend, vooral als het meerdere dagen aanhoudt en regelmatig terug komt. Bij een goede darmwerking gaat men een tot drie keer dag naar het grote toilet met telkens een volledige ontlasting. Veel mensen hebben slechts één ontlasting om de drie à vier dagen en dan is ze nog vaak moeilijk en onvolledig. Het nadeel van constipatie is dat de uitwerpsels of feces te lang in de darm worden opgestapeld. Dat zorgt niet alleen voor veel ongemak, maar is helemaal niet gezond. Feces zijn immers onbruikbare afvalstoffen die veel rottingsbacteriën bevatten. Tijdens de verstopping wordt het laatste gedeelte van de dikke darm een grote broeihaard van gifstoffen. De darm is een warm en vochtig milieu en biedt de meest gunstige omstandigheden om ziektekiemen te ontwikkelen. Bovendien is de dikke darm verbonden met het bloedvatenstelsel. Heel wat gifstoffen komen langs deze weg in het lichaam terecht. Huiduitslag is vaak een spontane reactie om deze circulerende gifstoffen uit te scheiden.

 

Oorzaken

Het is belangrijk om de oorzaak op te sporen en dat doet u best zelf, want de werking van uw darmen hangt van uw voedingspatroon af. Constipatie is een gevolg van uitdroging van de darminhoud. Aanvankelijk is de darminhoud vloeibaar, zoals bij diarree. In de dikke darm wordt het water ontnomen zodat de feces indikken. Bij constipatie gebeurt deze indikking te sterk en blijft er een harde massa achter die niet spontaan door de darm kan afgevoerd worden. Er zijn verschillende oorzaken.    

 

  • Te kort aan ruwe vezels: ballaststoffen zijn onverteerbare substanties die in voedingsmiddelen voorkomen, waaronder de ruwe vezels het meest bekend zijn. De meeste ballaststoffen komen voor in fruit, groenten en graanproducten. Ze hebben de eigenschap op te zwellen, voldoende vocht vast te houden en de darminhoud van volume te vergroten zodat ze gemakkelijker worden vooruit gestuwd. Vlees bevat geen ballaststoffen en werkt constipatie in de hand. Vooral vleesmaaltijden met weinig groenten zorgen onvermijdelijk voor darmverstopping. Dagelijks vezelrijke voeding en veel fruit is aan te bevelen.
  • Te kort aan vet: de feces zijn door de afwezigheid van vet te droog en te stroef . De ingedikte darminhoud kan zich moeilijk voortbewegen. Omdat vet in de strijd tegen cholesterol wordt vermeden, eten veel mensen té mager en dat veroorzaakt darmverstopping. Harde dierlijke vetten zal men inderdaad vermijden, maar plantaardige vetten zoals olijfolie of andere tafelolie, maar ook de vetten uit noten, zaden en pitten zijn gezond. Zij verlagen de cholesterol, houden meer vocht vast in de feces en verhogen de glijdbaarheid van de stoelgang.
  • Te weinig vocht: mensen die te weinig drinken of geen vochtrijke voeding gebruiken, hebben uiteraard af te rekenen met een te droge stoelgang. Het is niet nodig om iedere dag 2 liter water te drinken, zoals dat tegenwoordig de mode is. Te veel water drinken kan de nieren belasten en voor een omgekeerd effect zorgen, namelijk een niet goed gevormde of gebonden stoelgang.
  • Te weinig beweging: een belangrijke oorzaak is te weinig beweging. Bewegen doet de darmwerking versnellen en helpt bij ontlasting. Vooral wandelen, fietsen en zwemmen waarbij de doorbloeding van het bekkengebied gestimuleerd wordt, hebben een gunstige invloed op de darmwerking.
  • Stress: psychische spanningen, negatieve emoties en stress kunnen evenzeer constipatie veroorzaken, zeker als u daar aanleg voor hebt. Wanneer u angstig en gespannen bent, komt de darmwerking tot stilstand.
  • Onregelmatig leven: de werking van ons lichaam is gebonden een hele reeks ritmen. U moet uw dikke darm oefenen om op een vast tijdstip te ontlasten. Niet forceren maar wel proberen leidt vaak tot ontlasting.
  • Medicijnen: talloze medicijnen kunnen constipatie veroorzaken of verergeren. Ondermeer medicijnen tegen maagzuur die aluminium of calcium bevatten, antihistaminica, medicijnen tegen de ziekte van Parkison, plaspillen, slaaptabletten, kalmeermiddelen en antidepressiva. Ook voedingsupplementen zoals calciumtabletten hebben een darmverdragende werking.
  • Fysieke afwijking: het is mogelijk dat er een fysieke afwijking aanwezig is zoals een te lange dikke darm of een te trage darmwerking. Dat komt niet zo vaak voor en is een niet voor de handliggende oorzaak. Kan alleen door grondig medisch onderzoek worden vastgesteld.

 

Zoek eerst op welke de oorzaak of oorzaken zijn van uw darmverstopping en lost dat probleem op. Het is dus eenvoudig om weer dagelijks een vlotte stoelgang te hebben. Afhankelijk van de oorzaak kunt u enkele eenvoudige remedies gebruiken om te ondersteunen zoals:

 

  • Ballaststofrijke voeding: eet meer fruit
    want geen enkel voedingsmiddel is zo rijk aan ballaststoffen als fruit. Vooral de samenstelling van de ballaststof is doorslaggevend. Wees matig met graanproducten en zeker met zemelen. Zemelen nemen erg veel vocht op en hebben daardoor een sterk laxerende werking, maar wat weinige weten is dat zemelen bij langdurig gebruik en zeker in grote hoeveelheden, darmirriterend werken. 
  • Kruiden: senneblaadjes, sennepeulen en vuilboomschors zijn de meest laxerende kruiden. Hoewel het kruiden zijn, is het toch aan te raden geen misbruik van te maken. Wie de oorzaak niet wegneemt moet deze kruiden te lang en te veel gebruiken.
  • Vet: het dagelijks gebruik van oliesausjes, mayonaise, noten, zaden, pitten, avocado of het matig gebruik van zachte melkvetten zoals slagroom of boter kunnen eveneens van dienst zijn.
  • Gedroogde pruimen: laat de pruimen bij voorkeur een nacht in bronwater weken. Ze zijn rijk aan ballaststoffen en staan bekend voor hun goede darmwerking.
  • Water: een glas lauw water op nuchtere maag is een goed hulpmiddel. Drinkt u erg weinig, oefen u dan in het drinken van water. Water met koolzuurgas gaat beter binnen dan plat water. Wie weinig drinkt zal ook merken dat groentesap beter binnen gaat dan vruchtensap. 
  • Olie: het meest drastische middel bij zware darmverstopping is het drinken van olie. Neem voor het slapen gaan een eetlepel olijfolie en drinkt deze op. Spoel uw mond met lauw water waarin citroensap is opgelost om de vetachtige smaak weg te spoelen. Hebt u in de ochtend geen of onvoldoende stoelgang herhaal dit een tot twee keer door de dag.
  • Klysma: plaats een klysma met lauw water. Het water dringt de endeldarm binnen en maakt de verharde stoelgang weer soepel. 

 

Denk eraan, een vlotte stoelgang getuigt van een goede darmwerking en een oude wijsheid zegt: de dood schuilt in de darm.