Darmverstopping of obstipatie komt erg veel voor. Men blijft er niet bij stilstaan dat bij iedere maaltijd een ontlasting hoort. Omdat de feces zich te lang in de darm ophopen in een vochtige en warme omgeving ontstaan er allerlei bacteriën en andere ziektekiemen. Deze gifstoffen worden via de bloedbanen door het lichaam verspreid. Een goed werkende darm is de basis van de gezondheid en vooral van onze immuniteit, erg belangrijk in coronatijd.

Verteringsstelsel
Het verteringsstelsel is gemaakt om het voedsel in verschillende fasen te verkleinen zodat de voedingsstoffen vrijkomen en opgenomen worden. Ze leveren de macronutriënten eiwit, vet en koolhydraat die voor de nodige warmte-energie of calorische waarde zorgen en de micronutriënten vitaminen, mineralen en spoorelementen. De micronutriënten leveren geen calorieën, maar zij zorgen ervoor dat de vertering en stofwisseling optimaal verlopen. Ze zijn onmisbaar, ook al hebben we er heel weinig van nodig. De hoeveelheden worden uitgedrukt in milligram en microgram. De hulpstoffen water en ballaststoffen zijn eveneens onontbeerlijk. Ballaststoffen, ook ruwe vezels genoemd, zijn onverteerbaar, slorpen water op, ze zwellen zodat het volume van de darminhoud zich vergroot waardoor de darm zich goed vult en de ontlasting vlot verloop.

Te fijn voedsel
Als u een appel, noten of een wortel eet, kauwt u het voedsel fijn tot een voedselbrok die zich met speeksel mengt. In het speeksel bevinden zich enzymen zodat er een voorvertering plaatsvindt wat het verteringsproces vergemakkelijkt. Het moderne voedsel uit de supermarkt is al in de fabriek extra fijn gemaakt zodat kauwen overbodig wordt. Er worden allerlei lichaamsvreemde additieven toegevoegd (E-nummers). Bovendien heeft dit voedsel een thermische behandeling ondergaan door koken, stomen, braden of andere bereidingstechnieken. Dit aangekocht voedsel wordt thuis voor het gebruik nog eens opgewarmd of warm bereid. De werking van het verteringsstelsel wordt hierdoor voor een groot deel uitgeschakeld. Er zijn nauwelijks ballaststoffen aanwezig. Het is niet vreemd dat zoveel mensen last hebben van darmverstopping. Onze moderne voedingswijze is erg ver afgedwaald van ons oorspronkelijk voedsel. Het klinkt vreemd, maar ons verteringsstelsel is niet gemaakt voor gekookt voedsel en zeker niet voor dit erg verfijnd industrieel voedsel. De vertering is een enzymatisch proces en enzymen kunnen niet tegen warmte en hebben een juiste zuurgraad nodig. Het gebruik van voedsel in poedervorm neemt nog toe, dat maakt kauwen helemaal overbodig.

Tussenoplossing
Onze voedingscultuur steunt al eeuwenlang op granen zoals brood, deegwaren, rijst enz. Granen kunnen we niet rauw eten en worden gemalen tot meel, verwerkt tot brood of deegwaren of als korrel gekookt zoals bij rijst. Het gebruik van vlees en vis heeft eveneens een bijdrage geleverd aan warm voedsel. Vlees en vis hebben geen ballaststoffen en veroorzaken darmproblemen zoals constipatie. De WHO raadt aan om minder vlees te eten. Voor een goede darmwerking is het noodzakelijk om naast het gekookt voedsel ook rauw voedsel mee in te schakelen zoals fruit, bessen, watervruchten, noten, zaden, pitten en wortel en knolgewassen. Bladgroenten, zoals diverse soorten salade, zal men op het bord fijn snijden en vermengen met een olie, vinaigrette of mayonaise. Vet houdt het voedsel langer in de maag en zorgt voor een betere vertering.

Vet
Ballaststoffen komen niet alleen in volle granen, maar in talrijke voedingsmiddelen voor. Tijdens het kookproces wordt een deel ervan vernietigd, maar er blijft nog voldoende over. Zemelen en lijnzaad zijn ballaststoffen die men extra kan toevoegen. Het gebruik van vet levert een belangrijke bijdrage aan een goede en regelmatige ontlasting. Vet heeft lang een slechte reputatie gehad omdat men geen verschil maakte tussen dierlijke vetten die uiteraard slecht zijn voor hart en vaten en plantaardige vetten die juist goed zijn voor onze gezondheid. Gebruik plantaardige olie bij het bereiden van voedsel, een heerlijke vinaigrette, mayonaise of een yoghurtsaus op basis van yoghurt en mayonaise (50/50). Door bewust meer ballaststoffen en olie te gebruiken merkt men snel dat de vertering beter verloopt en dat constipatie verdwijnt.

Beweging
Gebrek aan beweging is een belangrijke oorzaak van constipatie. Door te wandelen, fietsen of zwemmen worden de spieren extra gestimuleerd en dat heeft zijn weerslag op de peristaltiek van de darm. Na een flinke wandeling merkt men dat de darm beter werkt. Stress kan de werking van de darm blokkeren omdat bij een stressaanval organen, waaronder maag en darm, tijdelijk blokkeren om energie te besparen, om beter in verdediging te kunnen gaan. Omdat veel mensen na een stressaanval niet kunnen loslaten, blijft de blokkade min of meer bestaan wat zijn weerslag heeft op de darmwerking. Naast constipatie zijn er veel mensen die een onregelmatige, een ongebonden of een onvolledige stoelgang hebben. Om tot een vlotte en volledige stoelgang te komen, moet u iedere dag wat rauw voedsel mee inschakelen zoals fruit en groenten, noten, zaden of pitten, koudgeperste olie of gefermenteerd voedsel zoals zuurkool, in melkzuur bewaarde groenten, karnemelk of yoghurt. Gebruik voldoende olie bij het bereiden van uw gerechten, eet minder vlees, vis en kaas en zorg voor voldoende beweging.

Kruiden
Het gebruik van laxeermiddelen heeft een vernietigende werking op de darm. Geef daarom de voorkeur aan kruiden of kruidenmiddelen. Duivenkervel, goudsbloem, karwij, sennablad of peul en vuilboom kan men als kruidenthee of als kruidenmiddel gebruiken. Vlozaad, fenegriekzaad of karwijzaad kunnen afzonderlijk of samen worden gebruikt als kruidenthee. Neem een koffielepeltje van één soort zaad of een mengsel van de drie per kopje, overgieten met kokend water, tien minuten laten trekken. Drink 3 kopjes per dag, los van de maaltijd. De andere kruiden worden op dezelfde wijze bereid. Fijngemalen zaadjes kunnen ook worden toegevoegd aan soep, vooral mosterdzaad werkt uitstekend. Maal de zaadjes niet op voorhand, ze worden na enkele dagen ranzig. Begin met twee koffielepeltjes op een bord soep en schakel na een week over op een soeplepel. Deze zaadjes worden ook in kruidenpreparaten verwerkt. Het sap van Aloë Vera wordt vaak aanbevolen. Lijnzaad is een uitstekend middel bij constipatie. Laat een soeplepel gemalen lijnzaad gedurende 30 minuten trekken in warm water zodat witte slijmen vrijkomen, dit zeven en aan de soep toevoegen. Het zijn deze witte slijmen die de geleidbaarheid van de darmwand verhogen.