Vervelend en ongezond
Ontzettend veel mensen lopen rond met een dikke opgezette buik. U merkt dat als u in een drukke winkelstraat uw oog laten vallen op de voorbij wandelde mensen. Het zijn niet alleen de mannen met hun bekende bierbuik, ook zeer veel vrouwen hebben af te rekenen met darmgassen. Darmgassen ontstaan doordat voedingsresten onverteerd in de dikke darm achterblijven. Suikerresten worden door gisting en eiwitresten door rotting omgezet tot gassen. Deze gassen stapelen zich op in de darm en zetten uit zoals gas in een ballon, vandaar de opgezette buik. Een gedeelte ervan ontsnapt bij winden laten, maar het grootste gedeelte blijft in de darm achter.
Een opgezette buik drukt tegen het middenrif en bemoeilijkt de ademhaling, vandaar dat sommige mensen kortademig zijn. Darmgassen drukken ook vaak op de blaas of de baarmoeder en veroorzaken klachten in de onderbuik. Het bekken komt erdoor onder spanning te staan en veroorzaakt gemakkelijk lage rugklachten. Naast esthetische bezwaren en een aantal vervelende ongemakken zorgen darmgassen voor een slechte vertering, een minder goede opname van voedingsstoffen en verzwakt uiteindelijk de stofwisseling en de immuniteit. Een opgezette buik is niet mooi, maar ook niet gezond.
Darmgassen worden veroorzaakt door een verkeerde vertering ten gevolge van slechte voedselcombinaties. Er wordt geen rekening gehouden met de juiste werking van het spijsverteringstelsel. Al eeuwen heeft de mens de gewoonte om allerlei voedingsmiddelen samen tijdens één maaltijd te eten. Neem nu bijvoorbeeld brood met kaas, een combinatie die veelvuldig wordt toegepast. Brood is rijk aan zetmeel en is een complexe suiker, kaas bestaat uit eiwit en vet. Ons spijsverteringstelsel kan onmogelijk koolhydraat en eiwit op hetzelfde tijdstip verteren, vandaar dat de zetmeelresten overgaan in gisting en de eiwitresten in rotting. De dikke darm is bij de meeste mensen een gasfabriekje.
Om dit goed te begrijpen ga ik even in op het verteringsproces. Het spijsverteringstelsel functioneert geniaal. De vertering gebeurt op diverse plaatsen en gedurende verschillende fasen die elkaar opvolgen. Bovendien herkent ons lichaam het voedsel dat we gebruiken en zorgt er voor dat op het juiste moment en op de juiste plaats het geschikte verteringssap wordt afgescheiden. Eten we noten, dan komt er nauwelijks speeksel vrij in de mond omdat de noot rijk is aan eiwit en de vertering van eiwit pas in de maag gebeurt. Eten we een kastanje, dan wordt erg veel speeksel afgescheiden en duurt het kauwen vreselijk lang. De kastanje is rijk aan zetmeel en ondergaat in de mond al een eerste voorlopige vertering, ook voorvertering genoemd.
De belangrijkste verteringstoring, die darmgassen veroorzaakt, ligt in de twaalfvingerige darm. Na de vertering in de mond en de maag, komt de maaginhoud terecht in de twaalfvingerige darm die met de pancreas is verbonden. De pancreas scheidt voor het eiwit, het vet en koolhydraat telkens een specifiek verteringssap af. Gezien er maar één leiding is tussen pancreas en deze darm, kan ze maar één verteringssap afscheiden en dat wordt bepaald door de dominante waarde van de voedingsstof die op dat ogenblik de twaalfvingerige darm passeert. Bij eiwitrijke voeding zoals kaas of vlees is de keuze snel gemaakt. Eet u kaas met brood, dus eiwit en zetmeel, dat maakt de pancreas een keuze. Wordt er voor het eiwit gekozen dan geraakt het zetmeel onvoldoende verteerd en gaat in de dikke darm gisten. Kiest de pancreas voor het zetmeel, dan gaat het eiwit over in rotting. In beide gevallen ontstaan er gassen.
De strijd tegen gassen
Het enige middel om gassen te voorkomen is het toepassen van de goede voedselcombinaties. Het principe van de goede voedselcombinaties berust op het principe van slechts één dominerende voedingsstof zodat er een perfecte vertering ontstaat. Men zal de slechte voedselcombinaties uitschakelen en enkel gebruik maken van goede combinaties. Het hele systeem is vrij eenvoudig in kaart gebracht, zodat iedereen kan aflezen wat bij wat kan gegeten worden. Aan de voorzijde staan de meest gebruikte voedingsmiddelen met hun dominerende voedingsstof vermeld. Telkens waar twee voedingsmiddelen zich op de kaart kruisen, staat een + bij een goede combinatie en een – teken bij slechte voedselcombinaties. Aan de achterzijde is het principe van de voedselcombinaties schematisch voorgesteld. Met deze eenvoudige en goedkope kaart vangt u meteen de strijd aan tegen darmgassen. Men verdrijft niet alleen de darmgassen, de vertering verloopt ook beter. Het zwaar gevoel na het eten verdwijnt meteen. Door een betere darmwerking zal ook het gewicht afnemen en is de kans op voedselallergie geringer. Darmkrampen ontstaan doordat de gassen hun maximum aan volume hebben bereikt en niet meer kunnen ontsnappen. In de volksmond spreekt men terecht van gesloten winden.
Naast de voedselcombinaties zijn er nog eenvoudige remedies die nuttig zijn in de strijd tegen darmgassen.
- Kruidenthee: samengesteld van anijs, venkel en kummel. Neem gelijke delen van deze beroemde gasverdrijvende zaadjes en maakt er een mengsel van. Van dit mengsel neemt u een koffielepeltje per kopje, overgieten met kokend water, 10 minuten laten trekken en drie kopjes per dag, los van de maaltijd drinken. Deze kruidenthee verdrijft gassen en maakt een einde aan hevige darmkrampen.
- Langzaam eten: is eveneens belangrijk alsook eten in rustige omstandigheden. De vertering kan enkel plaats vinden in rusttoestand, vandaar een rustpauze na het eten inlassen.
- Vermijd ui, knoflook en kool: bent u gevoelig aan darmgassen, vermijdt dan in ieder geval ui, knoflook en kool. Deze voedingsmiddelen bevatten mosterdolie en zijn belastend voor gevoelige darmen.
- Opbouw van de darmflora: is belangrijk omdat darmgassen en een slecht werkende darm de flora heeft afgebroken. Deze kan hersteld worden door goede voedselcombinaties, het gebruik van natuuryoghurt met honing of zoet fruit of een kuur met probiotica.
- Voedselcombinaties, eerste stap naar gezonde voeding door Jan Dries: een boek dat de achtergronden en vooral het mechanisme en het nut van de voedselcombinaties op een begrijpbare wijze beschrijft. Werd in vele talen vertaald. Prijs: 10,00 euro
- Voedselcombinatiekaart: een geplastificeerde kaart, A4 formaat, erg handig en onmisbaar in de keuken. Kost slechts 3,00 euro.
- 200 Heerlijke gerechten door Inge Dries, om meteen aan de slag te gaan. Alle recepten steunen op de goede voedselcombinaties. U krijgt een geheel andere keuken die vooral gezond is. Prijs: 10,00 euro.
- Lekker combineren, door Gilberte Goossens e.a. nog meer recepten op basis van goede voedselcombinaties. U eet niet alleen gezonder en voorkomt darmgassen, maar u eet heerlijk, gastronomisch en kinderen eten het graag. Prijs: 10,50 euro