‘Wat kan ikzelf doen als straks het Coronavirus ook bij ons toeslaat! Het komt er zeker aan, het is een kwestie van dagen zeggen specialisten. Niets houdt dit virus tegen.’

Het Coronavirus ontstond in Wuhan, een drukbevolkte stad in China, maar verspreidt zich nu snel wereldwijd. Virologen spreken van een pandemie. Europa, met zijn open grenzen, het drukke verkeer en de vele toeristen, is een ideale bodem om zich snel te verspreiden. Men merkt niet meteen dat men drager is en zonder het te weten besmet men anderen. Op enkele decennia volgen de virussen elkaar op: Marburg, Hendra, Ebola, Nipah, Sars en nu COVID-19. Het zijn allemaal gevaarlijke en sluwe virussen die aan de basis liggen van nieuwe infectieziekten. Het zijn signalen dat er iets fout loopt met de immuniteit van de moderne mens. In feite zijn niet de virussen het grote probleem, maar wel de totale verzwakking van de weerstand waardoor het virus zijn weg ongehinderd verder zet.

Immuniteit
De immuniteit is een onderdeel van het zelfgenezend mechanisme. De weerstand is het vermogen die cellen bezitten om ziekmakende factoren te bestrijden. Ze mobiliseren onmiddellijk antilichamen om de binnendringende virussen onschadelijk te maken. De bloedvormende organen en de witte bloedlichaampjes nemen aan de strijd deel. De stof die de vorming van antilichamen op gang brengt wordt antigeen genoemd. Er is een duidelijk verband tussen de immuniteit en de dikke darm. Het overwegend gebruik van industrieel voedsel zoals voedingsproducten uit de supermarkt, toegevoegde suikers en zoet broodbeleg zorgen voor gisting en rotting in de darmen. Het is onmogelijk om hiermee een gezonde darmflora op te bouwen. Het overdreven gebruik van antibiotica werkt eveneens vernietigend. Het voedsel wordt in de fabriek mechanisch en thermisch bewerkt, blijft maanden tot zelfs enkele jaren in de verpakking zitten en wordt in de eigen keuken even opgewarmd of snel bereid. Men eet geen of te weinig vers voedsel.

Gebrek aan inzicht
Het is vreemd dat ondanks informatie over voeding en gezondheid er geen verbanden worden gelegd. Men steekt blindelings alles in de mond zonder zich daar vragen over te stellen. De mens is ondanks zijn culturele evolutie en zijn mentale mogelijkheden een natuurlijk wezen gebleven en is voor zijn fysieke en psychische gezondheid afhankelijk van het milieu, weersomstandigheden, schone lucht, gezonde voeding en zuiver water. Als we horen dat Red Bull per jaar 7,5 miljard blikjes energiedrank wereldwijd verkoopt, zonder nog te speken over cola en andere oppeppende drankjes, dan weten we hoe laag het energiepeil bij de doorsnee mens ligt. De vatbaarheid voor virussen en het risico op infectieziekten is hiervan een logisch gevolg. Als kinderen al vrij jong antidepressiva slikken, met slaapproblemen kampen en gebruik maken van de kinderpsychiatrie dan is het toekomstbeeld van onze samenleving in enkele decennia tijd enorm achteruitgegaan. De Overheid wil alles oplossen door miljoenen vrij te maken, maar zo werkt het niet. Er is voorlichting en begeleiding nodig, een correcte omschrijving van het probleem en vooral een objectieve en consequente houding. Politici houden te veel rekening met hun kiesvee.

 De immuniteit versterken
Bij de uitbraak van het Coronavirus zal men strikt alle hygiënische voorschriften respecteren zoals de handen regelmatig wassen, plaatsen vermijden waar veel mensen samenkomen, eventueel een mondmasker dragen, deurklinken en lichtschakelaars ontsmetten en zorgen dat de luchtwegen zuiver zijn zodat infectie van de luchtwegen en longen voorkomen worden. Er is nog geen antiviraal middel tegen Corona ontwikkeld zodat een goede immuniteit het enige wapen is in deze strijd. Dat kan door de darmwerking en de opbouw van de darmflora te activeren en gebruik te maken van voedingsmiddelen en kruiden die de algemene weerstand verhogen. Door het bacterieel evenwicht in het lichaam te herstellen, ontlasten we de immuniteit. Knoflook en in mindere mate ui hebben een sterk antibacteriële werking en dat geldt ook voor honing en stuifmeel (bijenpollen). Natuuryoghurt met honing heeft een positieve invloed op de darmflora. Gebruik driemaal per dag twee koffielepeltjes stuifmeel opgelost in een beetje water of fruitsap. Het is een wondermiddel, tenzij men allergisch is voor pollen.

Kruiden en immuniteit
Er zijn kruiden om de immuniteit te versterken zoals citroenmelisse, Hondsroos, Katsklauw, Kurkuma, Maretak, Rooibos of Vlierbloesem. Ze worden als kruidenthee of tinctuur gebruikt. Rode zonnehoed is een uitstekend kruid voor dit doel en wordt als tinctuur, hoestsiroop of zuigtabletten gebruikt. Deze kruiden gaan de immuniteit versterken, o.a. door het bacterieel evenwicht te herstellen. Door het toevoegen van honing aan kruidenthee wordt de antibacteriële werking versterkt. Etherische oliën (aromatherapie) hebben een goede antibacteriële werking. Er zijn enkele etherische oliën die de immuniteit versterken zoals Teunisbloem, Arabische en Indische wierook, Tea Tree, Patchouli en Vetiver. Etherische olie kan men verdampen waardoor men zichzelf en de woon- of slaapkamer ontsmet.

Voeding en immuniteit
Voeding is het krachtigste middel omdat we energie aan ons lichaam toevoegen en de immuniteit versterken. Voedingsmiddelen bevatten niet alleen nutriënten, maar ook genezende stoffen die vergelijkbaar zijn met de inhoudsstoffen van kruiden. Alleen voedingsmiddelen die we rauw eten versterken onze immuniteit. Gekookt voedsel verstoort het bacterieel evenwicht en verzwakt de immuniteit. Daarom is het belangrijk om iedere dag een deel van het voedsel rauw te eten. Aardbei, abrikoos, appel, banaan, citroen, framboos, kers, kiwi, mango en sinaasappel versterken de immuniteit. Komkommer, paprika, rode kool, spinazie, tomaat, veldsla, wortelen en tuinkers kunnen we eveneens rauw eten. Rauwe groenten snijden we fijn op het bord en vermengen ze met olie, vinaigrette of mayonaise zodat het voedsel langer in de maag blijft en beter verteert. Verder werken walnoot, hazelnoot, amandel en pijnboompitten eveneens immuniserend.

Paniek lost niets op
De media zorgen voor onnodige paniek, maar we mogen de gevolgen van het Coronavirus niet onderschatten. In China is 3% van de besmette patiënten overleden en 97% genezen. Ouderen en mensen met ademhalingsproblemen en longziekten dragen een groot risico. Kankerpatiënten hebben door de oncologische behandeling een zwakke immuniteit die zich helaas langzaam herstelt. Paniek los niets op en angst is een slechte raadgever.