• Een studie uitgevoerd op Amerikanen toont aan dat in 1940, dus voor de tweede wereldoorlog slechts 7,5% van de bevolking aan een chronische ziekte leed, in 2000 was dat gestegen tot 45,4% en in 2020 tot 60%. Vooral de sterke stijging na 2000 roept vragen op. Er is een rechtstreeks verband tussen de kwaliteit van het voedsel en de sterke toename van chronische ziekten.

Verkeerde voeding
In Amerika domineert fastfood en supermarktvoedsel, hoewel een uiterst kleine groep belang hecht aan gezond voedsel. Andere factoren, zoals de toename van het vervuild milieu, de groeiende onzekerheid en steeds meer stress spelen zeker een rol. Als onderzoekers aantonen dat 80% van het supermarktvoedsel in Europa ongezond is, dan lijkt deze vaststelling te kloppen. In Europa is de situatie minder dramatisch, maar ook hier is een sterke achteruitgang van de volksgezondheid vast te stellen. Begrippen als ‘ultra bewerkt voedsel’ waardoor er geen ballaststoffen aanwezig zijn, wekken ook bij ons zorgen op. Er worden 385 voedingsadditieven, beter bekend als E-nummers’ aan voedsel toegevoegd. Op enkele na, zoals bietenrood of citroenzuur hebben ze allemaal bijwerkingen. Sommige E-nummers lokken agressie uit bij ADHD-kinderen, veroorzaken voedselallergie, verhogen het risico op suikerziekte type II, kanker of dementie. Het gebrek aan natuurlijke smaak-, geur- en kleurstoffen heeft een negatieve invloed op onze gezondheid en verhoogt het risico op chronische ziekten.

Bewaarmiddelen
Omdat industrieel voedsel maanden, soms twee jaar of langer in de verpakking zit opgesloten, zijn er bewaarmiddelen nodig om het bederf af te remmen. Dat neemt niet weg dat de kwaliteit van dit soort voedsel iedere dag afneemt. Het supermarktvoedsel wordt in de fabriek mechanisch en thermisch behandeld waardoor de kwaliteit van de ingrediënten sterk daalt. In de keuken wordt dit soort voedsel in de microgolfoven opgewarmd waardoor een groot deel van de bevolking zich voedt met opgewarmde kost en daar wordt niemand vrolijk en gezond van. Het is dramatisch dat de consument het verschil niet meer maakt tussen een voedingsmiddel en een voedingsproduct. Een voedingsmiddel komt uit de tuin, het veld of de serre en bevat nog alle botanische eigenschappen. U kunt met eigen ogen de kwaliteit of de versheid beoordelen. U bereidt zelf verse voedingsmiddelen tot heerlijke gerechten. De kwaliteit van een voedingsmiddel wordt immers door zijn versheid bepaald.

Energie
De plant is de basis van al het voedsel op aarde en bezit de mogelijkheid om licht in de vorm van zonlicht op te vangen en om te zetten in drie macronutriënten, namelijk eiwit, vet en koolhydraat die de nodige calorieën of warmte-energie leveren. Daarnaast levert het voedsel micronutriënten zoals vitaminen, mineralen, spoorelementen en tenslotte ook water en ballaststoffen. De voedingsdeskundigen hebben zich te lang laten leiden door een materiële benadering door alleen aandacht te besteden aan de hoeveelheid voedingsstoffen en calorieën. De kwaliteit wordt echter bepaald door de hoeveelheid bio-energie die een voedingsmiddel levert, m.a.w. niet de hoeveelheid eiwit, vet of koolhydraat bepaalt de kwaliteit, maar wel de energie die deze macronutriënten bevatten. Prof. Dr. Popp van de universiteit van Mainz (D) heeft uitgebreid onderzoek uitgevoerd op voedingsmiddelen en kruiden en kwam tot de vaststelling dat iedere ingreep een verlaging is van de bio-energetische waarden. Als we van een appel appelspijs maken, behouden we min of meer dezelfde hoeveelheid voedingsstoffen, maar de bio-energie daalt opvallend sterk. Het supermarktvoedsel mag dan voldoende eiwit, vet en koolhydraat bevatten, de bio-energie is bijzonder sterk gedaald en is daardoor minderwaardig voedsel.

Voedingsmiddelen en voedingsproducten
De eerste stap naar een gezonde voeding begint met het onderscheid te maken tussen een voedingsmiddel en een voedingsproduct. We moeten meer voedingsmiddelen gaan eten en voedingsproducten slechts als aanvulling gebruiken. In veel gezinnen stelt men zich de vraag of daar wel de nodige tijd voor is. Voor ieder mens duurt een dag even lang, alles hangt af van hoe we met de tijd omgaan. Het tijdsmanagement een beetje bijstellen, helpt om tijd over te houden. De overheid en voedingsinstellingen pleiten voor meer plantaardig voedsel en daar moeten we echt naar toe om onze gezondheid te verbeteren, maar ook voor een beter milieu. De landbouw en vooral de veeteelt staat al een hele tijd onder zware druk. De tijd dat men overtuigd was dat vlees belangrijk was, is voorbij. De mens is geen carnivoor en zijn verteringsstelsel en gebit bevatten geen eigenschappen van een vleeseter. Vooral het darmstelsel van de mens is erg lang en sterk geprofileerd zodat vleesvoeding te lang in het darmstelsel blijft en voor darmproblemen en darmkanker zorgt. Vegetarisme en veganisme kent veel belangstelling, maar helaas wordt nog veel vlees gegeten. Dierenrechten krijgen steeds meer aandacht. Vlees moet niet vervangen worden gezien we geen vleeseters zijn. Vleesvervangers behoren tot de groep van imitatievoedsel. Het behoort tot het meest verwerkt voedsel om structuur, uitzicht en smaak na te bootsen. Met de nodige creativiteit bereidt men aantrekkelijke gerechten waarbij verse en gedroogde keukenkruiden gebruikt worden. Het is moeilijk te begrijpen, maar blijkbaar kunnen veel mensen het klassieke voedingspatroon niet loslaten, vandaar de nabootsing voor wat niet goed is.

 Plantaardig is aardig
De Europese Academie is al vier decennia een grondige vernieuwer op het vlak van gezonde voeding. Het gaat niet alleen over wat we eten, maar ook hoe we eten. Voedingsregels zijn daarom doorslaggevend zoals een goed zuur-base evenwicht, het toepassen van goede voedselcombinaties want niet alle voedingsmiddelen zijn combineerbaar. Brood met kaas bijvoorbeeld is een slechte voedselcombinatie omdat bij kaas het eiwit domineert en bij brood het zetmeel. Eiwit en zetmeel hebben andere enzymen nodig om te verteren en als we ze samen eten, verstoren we de vertering, belasten het verteringsstelsel en verhogen we het risico op chronische ziekten. Voedsel heeft bovendien ook een genezende werking door de aanwezigheid van fytonutriënten of genezende stoffen. Met gezonde voeding geen chronische ziekten meer. Er is grote behoefte aan goed opgeleide Natuurvoedingsconsulten die mensen bijstaan tijdens de overschakeling op gezonde voeding. Ontzettend veel mensen hebben geen idee wat gezonde voeding is, vandaar het belang voor een goede begeleiding, bijsturing en opvolging. Raadpleeg voor meer informatie over deze aantrekkelijke opleiding de website: www.europeseacademie.be

 De ziekte van Alzheimer
Als u plots twijfelt of u de deur al dan niet hebt gesloten bij het verlaten van uw woning, niet meer weet op welke parking u uw auto hebt geparkeerd, twijfelt welke dag het vandaag is of niet op de naam komt van een persoon of een plaats, dan lijdt u niet aan de ziekte van Alzheimer. Dat is verstrooid zijn en komt op iedere leeftijd voor. De ziekte van Alzheimer is een aantasting van de hersenen en zorgt voor een minder goede doorbloeding terwijl de gebieden die voor het geheugen zorgen, sterk verzwakt zijn. Niet alleen het geheugen, ook het concentratievermogen en de oriëntatie nemen sterk af. Bij de ziekte van Alzheimer verandert ook het gedrag en nemen de sociale vaardigheden af. De Alzheimerpatiënt verliest zijn eigenheid, weet niet meer wie hij is en verliest de relationele en familiale band. Het is de ziekte van diepe eenzaamheid. Dementie is altijd al voorgekomen, maar nooit zo sterk en verspreid als nu. Het vervuild milieu, het gebruik van bepaalde medicijnen, het contact met bepaalde chemicaliën en het supermarktvoedsel leveren ongetwijfeld een bijdrage aan deze ziekte.

Iedere ochtend een glas lauwwarm water drinken
Sommige mensen zweren bij een glas lauwwarm water in de ochtend te drinken. Het zou het lichaam reinigen en het lichaam in de ochtend in beweging brengen. De lente is de periode dat het lichaam zich spontaan reinigt van de lange winterperiode waarin men meestal minder beweegt, veel binnen blijft en zware wintervoeding gebruikt. Het drinken van een glas lauw of koud water heeft altijd een goede werking om het uitgescheiden van homotoxines te bevorderen. Lauwwarm water heeft de lichaamstemperatuur terwijl koud water zich hierop moet aanpassen. Bij jonge en gezonde mensen maakt het weinig uit. Bij zieken kan het soms zinvol zijn om lauwwarm water of andere drank te gebruiken.

Schimmel in de mond
Spruw is een infectie van het mondslijmvlies met Candida albicans, een gistachtige schimmel. Deze schimmel wordt veroorzaakt wanneer de weerstand of immuniteit zich verlaagt en niet in staat is deze schimmel spontaan te vernietigen. Bij 20 tot 50% van de bevolking wordt deze mondschimmel vastgesteld zonder veel gevolgen. Komt ook voor bij baby’s. Als u er last van hebt is het aan te raden om te stoppen met roken en als u een kunstgebit draagt leg het dan tijdens de nacht in een azijnoplossing (1 deel azijn en 1 deel water). Spoel de mond met kamillethee waarin honing is toegevoegd.

 Opleiding Apitherapie
Apitherapie is werken met geneeskrachtige bijenproducten zoals honing, stuifmeel, koninginnengelei, propolis en bijenwas. Het gaat hier om één van de oudste natuurlijke therapieën. Bijenproducten hebben een breed werkingsspectrum en zijn daardoor inzetbaar voor talrijke ziekten. Dompel u onder in deze fascinerende wereld van de honingbij en de al even fascinerende bijenproducten en onbegrensde therapeutische mogelijkheden. Het leven van de honingbij is boeiend en integrerend. Honing bevat naast een hoog gehalte aan natuurlijke suiker vitaminen van het B-complex, mineralen, spoorelementen, enzymen, antioxidanten, fytonutriënten en nog vele andere waardevolle stoffen. Honing is het meest uitgebalanceerd middel bij het behandelen van depressie, psychische stoornissen, mentale en emotionele problemen, maar ook inzetbaar bij het behandelen van stress, burn-out, vermoeidheid, gebrek aan energie en slapeloosheid. Onderzoek bij neurologische aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson of Alzheimer heeft aangetoond dat dat honing een afremmende werking heeft en de ziekte draaglijk maakt. Honing is een natuurlijk antibioticum en werkt tegen virussen, bacteriën en schimmels en heeft bovendien een gunstige invloed op de darm en de darmflora (microbioom). Honing levert een belangrijke bijdrage in de preventie en de behandeling van darmkanker. Stuifmeel, propolis en koninginnengelei hebben eveneens genezende werking. Deze uitzonderlijke opleiding gaat door in Sint-Katelijne-Waver, start op 23 april 2026 en wordt gegeven door Mirjam Hofman, Gezondheidstherapeut en Imker. Voor meer informatie: zie www.europeseacadeimie.