PAA309000010D37-162631u19952123
 

Een cosmetisch probleem

 

Cellulitis hoort niet tot de groep van de huidklachten, maar is een cosmetisch probleem. Cellulitis of  ‘sinaasappelhuid’ berust op een onregelmatige onderhuidse vetverdeling. Meestal ontstaat cellulitis als er zich vetkussentjes hebben gevormd op de heupen, de dijen of aan de binnenkant van de bovenarmen. De aan de huid vastzittende strengen vezelig weefsel wordt er door zichtbaar. Ze trekken de huid naar binnen en laten daardoor de vetcellen uitpuilen. Cellulitis heeft te maken met aanleg en komt vooral voor bij vrouwen. Vrouwen hebben van nature meer vet en minder spieren dan mannen.

 

In de natuurgeneeskunde wordt cellulitis niet uitsluitend gezien als een vetprobleem. Het gaat hier om een combinatie tussen enerzijds vetcellen, afvalstoffen en water dat door het bindweefsel wordt omsloten. Sommige mensen houden te veel vocht vast, lijden aan zware vervuiling (homotoxicose) en hebben een te grote vetophoping. Wie cellulitis wil voorkomen doet er goed aan zich gezond te voeden, zich regelmatig te ontgiften en zo natuurlijk mogelijk te leven. Wie er mee geplaagd is kan er wel wat aan doen op voorwaarde dat men bereid is voeding en levenswijze aan te passen. We vermelden hier enkele praktische remedies.

 

  • Reduceer uw lichaamsgewicht: uw lichaamsgewicht mag niet hoger liggen dan (lengte x lengte) x 25. Ik heb al eerder tips gegeven om op een gezonde manier af te vallen.
  • Reiniging: het lichaam bezit een zelfreinigend mechanisme en dat kunt u stimuleren door veel fruit te eten. Fruit is rijk aan ballaststoffen, activeert de darmwerking en zorgt voor een vlotte en volledige ontlasting. Daarnaast is fruit rijk aan kalium dat de eigenschap bezit vocht af te drijven. Begin de dag met een fruitontbijt en schakelt één fruitmaaltijd per dag in. Verder kunt u het reinigen nog stimuleren door het gebruik van kruidenthee. Berkenblad, moerasspirea en heermoes zijn uitstekende kruiden met een waterafdrijvende werking. Doordat het bindweefsel minder water vasthoudt verdwijnt de cellulitis. Goudsbloem, vlierbloesem en lindebloesem zijn uitstekende zweetkruiden. Door meer te zweten verliest u vocht en gifstoffen.
  • Constipatie: voorkomt darmverstopping omdat bij constipatie veel gifstoffen in het lichaam gevormd en opgestapeld worden.
  • Zout en zetmeelrijke voeding beperken: zout en dat geldt ook voor zetmeelrijke voedingsmiddelen op basis van granen, hebben de eigenschap vocht vast te houden. Opgestapeld vocht is medeoorzaak van cellulitis. Aardappelen en bananen zijn waterafdrijvend.
  • Genotsmiddelen: vermijd genotsmiddelen zoals koffie, zwarte en groene thee, maar ook sigaretten. Deze genotsmiddelen bevatten giftige stoffen die de bloedvaten samentrekken en cellulitis verergeren.
  • Borstelmassage: een eenvoudige massagetechniek die iedereen zelf kan toepassen. Neem een massageborstel, een zachte schoenborstel of iets dergelijks, en borstel daarmee de huid droog door cirkelvormige bewegingen te maken. Het hele lichaam, van boven naar onder, wordt op deze manier geborsteld. Beperkt u niet door alleen de plaatsen te borstelen waar cellulitis aanwezig is. Borstelmassage zorgt voor een goede doorbloeding, verwijdert de afgestorven cellen, maakt de huid schoon en geeft een zachte stimulerende werking op de zenuwuiteinden.
  • Spierversterkende oefeningen: bij het versterken van uw spieren wordt het cellulitisweefsel strakker.
  • Stressbeheersing: een goede stressbeheersing heeft een grote invloed op de werking van het hele organisme en gaat indirect het cellulitisprobleem gunstig beïnvloeden. Wie zich te veel zorgen maakt over de minder mooie huid, zal het veel moeilijker hebben om tot een goede oplossing te komen.
  • Warm ligbad: verhoogt eveneens de doorbloeding. Badolie op basis van salie, cypresse of jeneverbes heeft een gunstige invloed op de huid. Jeneverbes heeft een extra goede werking op de spieren en wordt daarom aanbevolen bij spierspanningen en sierpijnen.

 

Met cellulitis mag u niet wanhopen. Test een aantal van deze remedies uit en u zult merken dat niet alleen de cellulitis snel beter wordt, maar het hele organisme.