IS250-084INGSAHE2495vic121

 

Rond cannabis heerst er nog steeds de mythe van onschuldigheid. Cannabis is immers een kruid, de hennepnetel, dat eeuwenlang door onze voorouders werd gebruikt bij het bestrijden van een aantal kwaaltjes. De hennepnetel vond men vroeger rond iedere boerderij net als een ruige lindeboom, de meidoorn, de vlierboom, de brandnetel of de paardebloem. De cannabis is echter niet meer dat onschuldig kruidje van weleer. Veredelde varianten worden onder kunstmatig verlichting gekweekt en bevatten een zeer hoge dosis toxische en verslavende inhoudstoffen.

 

Iedereen weet dat roken ongezond is. De overheid doet er alles aan om met een streng rookverbod longkanker en vaatziekten terug te dringen. Het is onverantwoord om het cannabisgebruik te gedogen of het gevaar ervan te relativeren. Onderzoeken tonen aan dat het roken van een joint schadelijker is dan het roken van een sigaret. Waar wachten we nog op? De rook van een gewone sigaret en die van een joint hebben ongeveer dezelfde samenstelling. Allebei bevatten ze schadelijke stoffen zoals koolstofmonoxide, teer en vele andere kankerverwekkende stoffen. Wanneer tabak gecombineerd wordt met cannabis, verhoogt zelfs het gezondheidsrisico.

 

Cannabisrokers hebben de gewoonte om langer en dieper te inhaleren dan sigarettenrokers. Ze gaan ervan uit dat diep en lang inhaleren nodig is om de verslavende en verdovende stoffen goed op te nemen in het lichaam. Bij het roken van een joint worden de geïnhaleerde stoffen binnen de drie seconden voor 95% in het bloed opgenomen. Door dieper en langer te inhaleren komt er meer teer en koolstofmonoxide vrij. Het teergehalte in een joint ligt twee tot drie keer hoger dan in een sigaret en de schade aan de longen is vier tot vijf keer groter.  Iemand die drie à vier joints per dag rookt loopt evenveel kans op chronische bronchitis als iemand die meer dan twintig sigaretten op een dag rookt. Van cannabis gaat men niet meteen dood, maar het verkort net als bij een sigarettenroker het leven. Bovendien vergroot het aanzienlijk de kans om naar zwaardere drugs te grijpen. Een onschuldig jointje kan het begin zijn van een leven vol problemen.

 

In de farmaceutische wereld wordt er geëxperimenteerd met cannabis als medicijn. Dat is nog geen vrijgeleide voor de cannabisrokers. Chemische medicijnen bevatten ook vaak verslavende substanties hebben bijna altijd nevenwerkingen. Er is nog te weinig ervaring op dit gebied om nu al conclusies te trekken. Trouwens opium is ook het uitgangspunt geweest voor het ontwikkelen van pijnstillers op basis van morfine. De medische benadering van cannabis moet geheel los gezien worden van het drugsbeleid. Vanuit de natuurlijke gezondheidszorg moet een krachtig standpunt worden ingenomen tegen de lichtzinnigheid waarmee beleidsmensen om gaan met de problematiek van cannabis. Cannabisgebruikers moeten niet meteen als misdadigers worden behandeld, maar hebben een degelijke behandeling nodig. Het gebruik van cannabis kent meestal een dieper liggende oorzaak.