- Een recent onderzoek toont aan dat er een wisselwerking is tussen onze darm en de hersenen en een invloed heeft op ons gedrag. Het buikgevoel bestaat echt: van vlinders in de buik tot een knoop in de maag. Sinds de ontdekking van het enterische zenuwstelsel spreken onderzoekers van het ‘buikbrein’. Dat bevestigt nogmaals dat lichaam en geest een eenheid vormen. Een gezonde voeding is voor een groot deel bepalend voor onze emoties, instelling en gedrag.
Inzicht opent de weg naar gezondheid
Men spreekt tegenwoordig vaak over artificiële intelligentie, maar zou het niet beter zijn om meer aandacht te besteden aan de biologische intelligentie? Ons lichaam functioneert beter en sneller dan de beste computer door allerlei prikkels en signalen op ieder moment door te sturen over onze fysieke en psychische gezondheid. We hebben helaas de taal van ons lichaam verleerd en weten niet meer hoe we met onszelf moeten omgaan. Inzicht in de wisselwerking tussen de hersenen en de darm helpt ons daarbij. Onderzoekers leggen een verband tussen een vervuilde en slecht werkende darm met talrijke zieken zoals depressie, gedragsstoornissen, autisme, de ziekte van Parkinson, Alzheimer, dikke darmkanker en nog vele andere. Medici gaan ervan uit dat een vroegtijdig darmonderzoek belangrijk is en dat gezonde voeding en levenswijze de beste garantie biedt. Alternatieve therapeuten en voedingsconsulenten hebben al meer dan dertig jaar, samen met de Europese Academie, deze boodschap uitgedragen. Eindelijk krijgen we gelijk. De waarschuwing: ‘de dood schuilt in de darm!’ hebben we zo vaak uitgesproken.
Enterisch zenuwstelsel
Het enterisch zenuwstelsel bestaat uit dezelfde soort cellen als onze hersenen, vandaar dat onderzoekers over het ‘buikbrein’ spreken. Concreet bestaat het uit meer dan 200 miljoen neuronen en gliacellen die samen ongeveer even groot zijn als de hersenen van een kat. Ze zitten verspreid in de wand van onze dikke darm en beheersen het zenuwstelsel, vandaar het begrip ‘buikbrein’. Onze hersenen staan onder andere in verbinding met onze darm via de nervus vagus, een van de hersenzenuwen. Vlinders in de buik, een knoop in de maag, dringend naar het toilet moeten zijn allemaal signalen die erop wijzen dat de darm zich afstemt op wat er zich in ons hoofd afspeelt. Het werkt ook omgekeerd, een gerommel in de darm geeft aan de hersenen het signaal dat we honger hebben of dat er dringend behoefte is aan een ontlasting. We kunnen deze drang eventueel afremmen of uitstellen. In deze context mag ‘denken’ niet te letterlijk worden opgevat, het gaat om signalen of prikkels. De darm is bijzonder gevoelig voor stress, spanningen en negatieve emoties zoals angst. Een vervuilde darm laat gifstoffen achter die in de bloedbanen terecht komen en naar de hersenen worden gestuurd. Er zijn veiligheidssystemen ingebouwd, maar als de aanvoer van gifstoffen groter is dan de afvoer ontstaat er vervuiling.
Darmflora
De darmflora of microbioom beïnvloedt heel sterk ons darmbrein. Zo wordt er een direct verband gelegd tussen depressie en een ontregelde darmflora. Aan de Amerikaanse Duke universiteit heeft men onlangs aangetoond dat de darmflora het onderscheid maakt tussen suiker en zoetstof. Het is onjuist om zoetstof ‘suikervervanger’ te noemen. Ze vervangt niet de suiker, maar slechts de zoete smaak. Voor alle duidelijkheid maken we een onderscheid tussen ‘natuurlijke suiker’ en ‘toegevoegde suiker’. Natuurlijke suiker maakt deel uit van een voedingsmiddelen zoals suiker in een banaan, appel of honing. De suiker is verbonden met hulpstoffen zoals vitaminen, mineralen, spoorelementen en nog vele andere stoffen. Toegevoegde suiker is ontdaan van al deze hulpstoffen en bestaat uit 100% suiker. Het probleem ligt niet bij de suiker, maar bij het ontbreken van de noodzakelijke hulpstoffen. Zoetstoffen zijn lichaamsvreemde chemische stoffen. Het onderzoek naar het darmbrein heeft het inzicht in het ontstaan van darmkanker vergroot. We komen steeds tot dezelfde conclusie, namelijk dat een gezonde darm alleen mogelijk is bij het gebruik van gezonde voeding.
Voedingsprobleem
Het buikbrein speelt een belangrijke rol in gastro-intestinale aandoeningen, dit zijn ziekten die direct in verband staan met het verteringsstelsel. Helaas is de moderne voeding enorm afgeweken van ‘echt’ voedsel. Het in onbegrijpelijk dat de overheid, maar ook onderzoekers en gezondheidsdiensten zich daar niet van bewust zijn. We moeten teruggaan naar de essentie van de voeding want de plant is de basis van al het voedsel op aarde. Alleen de plant kan zonne-energie opvangen en omzetten in nutriënten of voedingsstoffen. Carnivoren voeden zich met planteneters en aan het einde van de voedingsketen staan de opruimers of aaseters. Als we verse voedingsmiddelen eten zoals groenten, fruit, noten enz. halen we een maximum aan lichtenergie naar binnen. Eten we industrieel bereid voedsel zoals verpakt voedsel dan blijft er weinig van de oorspronkelijk lichtenergie (biofotonen) over. Er wordt nauwelijks aandacht besteed aan de mogelijke gevaren van voedingsadditieven (E-nummers). Een recent onderzoek op voorverpakte sandwiches uit de supermarkt toont aan dat er minstens 20 ingrediënten in zitten verwerkt, o.a. 58% tarwebloem en 42% toegevoegde stoffen waaronder 5% boter en verder water, gist, suiker, dextrose, palmolie, raapzaadolie, gejodeerd zout, tarwegluten, emulgatoren (mono- en diglyceriden), tarwemoutmeel, cellulose gom, eipoeder, smaakstoffen, aroma’s en kleurstoffen. De toevoegde suiker bedraagt 8 à 10%. Het groot aantal verschillende ingrediënten belast het verteringsstelsel. In alle kant-en-klare voeding zitten ontzettend veel ingrediënten verwerkt wat belastend is voor de darm. Eenvoudig samengesteld voedsel verteert het beste.
Agressief en depressief gedrag
Dagelijks worden we via de media geconfronteerd met het agressief gedrag van ontzettend veel mensen. Zolang er fastfood restaurants zijn en overwegend verpakt voedsel wordt gebruikt, is het logisch dat veel mensen zich agressief gedragen. Sommigen worden er depressief van en zakken in elkaar. Gedrag wordt enerzijds genetisch bepaald en anderzijds beïnvloed door de voeding en andere negatieve omgevingsfactoren. De overheid maakt steeds geld vrij om problemen op te lossen die niet opgelost geraken omdat de oorzaak niet wordt aangepakt. Yoghurt, zuurkool en de meeste kaassoorten hebben een ondersteunende invloed op een betere darmwerking terwijl er heel wat kruiden zijn die de darmwerking activeren zoals anijs, venkel, kummel, citroenmelisse, kurkuma, marjolein, kamille, rozemarijn enz. Het is belangrijk om voedingsmiddelen te gebruiken en voedingsproducten te beperken. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan voldoende ballaststoffen, maar ook gezonde vetten zoals olie. Zemelen zijn bijzonder rijk aan ballaststoffen en dat geldt ook voor fruit, groenten, noten en zaden. Denk eraan dat het verteringsstelsel alleen in rusttoestand goed functioneert. Een belangrijke boodschap luidt: ‘darm gezond, kerngezond!’. Wilt u meer weten over gezonde voeding, een goede darmwerking en een bloeiende gezondheid volg dan de opleiding ‘Voedingsconsulent’ of de open cursussen ‘Gastro-intestinale leer’ of ‘Algemene en Bijzondere voedingsleer’. Surf eens naar: www.europeseacademie.be, vraag een studiegids of proefles aan of kom eens langs op onze infodagen.