Veel mensen die schijnbaar gezond zijn slapen moeilijk in, worden te vroeg wakker of hun nachtrust kent onderbrekingen. Er zijn goede en slechte slapers. Dat is vaak genetisch bepaald. Soms zijn slaapproblemen een gevolg van een fysieke klacht zoals reumatische pijnen, aandoening van de lever, een te snel werkende schildklier, longziekte, depressiviteit of door het gebruik van medicijnen. In dergelijke gevallen treedt verbetering pas op als de klacht afneemt.

Het leven van de mens verloopt ritmisch en is nauw verbonden met licht en duisternis. Licht maakt ons actief en duisternis passief. Omdat de mens door mentale activiteiten de hersenen vrij veel gebruikt, hebben we extra behoefte aan slaap. Een gezonde slaap heeft een grote invloed op het functioneren van heel ons lichaam en is bepalend voor onze gezondheid. Toch is het niet eenvoudig om slaapproblemen op te lossen, ook al bestaan er ontzettend veel natuurlijke middelen die een positieve invloed hebben op het slaapgedrag. Het probleem is echter dat we het actieve brein niet tot rust kunnen brengen zodat we het slaapmechanisme niet kunnen inschakelen. Door een te actief leven, tv-kijken, stress, zorgen, spanningen enz. houden we letterlijk de slaap tegen. Slapen behoort tot de vier basisfuncties van het lichaam en wordt autonoom, dus zonder onze inbreng, geregeld.

Gedachteloosheid
De slaap treedt spontaan op als we in een toestand van gedachteloosheid verkeren. Aan niets denken betekent dat we de hersengebieden die mentaal actief zijn uitschakelen zodat het slaapmechanisme meteen wordt ingeschakeld. Als ondanks deze uitschakeling de gedachten toch sluimerend actief blijven, zullen we tijdens de nacht wakker worden en is het vaak moeilijk om de slaap weer te vatten. Het slaapprobleem is nauw verbonden met het onvermogen om gedachten uit te schakelen. Door dan bijvoorbeeld traag van 5 naar 1 te tellen en dit te herhalen ondersteunen we het uitschakelen van onze gedachten en zakken we telkens een stukje dieper weg. Lukt dat niet dan betekent dit dat de hersenen mentaal of emotioneel te actief zijn. We hebben dan meer voorbereiding nodig. Het lezen van een boek werkt bij een aantal mensen uitstekend. Soms vallen de ogen al dicht na het lezen van enkele pagina’s.

Fysieke inspanning
Een fysieke inspanning is de beste voorbereiding op een slaapbevorderende werking. Een avondwandeling of een andere vorm van bewegen zorgt voor een betere doorbloeding waardoor het hele lichaam aangenaam warm wordt. Bovendien zorgt een fysieke inspanning voor een spontane gedachteloosheid. Als we ons intens fysiek inspannen kunnen we niet of moeilijk denken. We gaan dan met een natuurlijke vermoeidheid slapen en de kans is groot dat we snel in slaap vallen.

Warm voetbad
Het nemen van een warm voetbad werkt efficiënt op het slaapmechanisme. Met koude voeten geraakt men moeilijk in slaap. Een warm ligbad helpt eveneens omdat de parasympathicus wordt ingeschakeld, het zenuwstelsel dat voor rust en ontspanning zorgt. Sommige mensen reageren averechts omdat bij hen de sympathicus geactiveerd wordt. Ze worden juist actiever en dat is niet bevorderend voor een goede nachtrust. Koffie en cafeïnehoudende dranken zijn niet geschikt voor slechte slapers.

Eten voor het slapen gaan
Er bestaan heel wat misverstanden rondom voedsel en slaapstoornissen. Nochtans werkt de vertering enkel via het parasympatisch zenuwstelsel, d.w.z. in absolute rust en is slaapbevorderend. Er zijn heel wat mensen die in de late avond een hapje eten als voorbereiding op een goede slaap en dat werkt uitstekend. Yoghurt, kefir, kwark, ei, sesamzaad, pompoenpitten, zonnebloempitten, amandelen, hazelnoten enz. zijn rijk aan tryptofaan, het aminozuur waaruit melatonine wordt gemaakt, het hormoon dat betrokken is bij het waak-slaapmechanisme. Natuurlijke suikers uit honing of fruit werken eveneens slaapbevorderend. Fruit, vooral appel, banaan, dadels of vijgen zijn slaapbevorderend. Ze zijn wel rijk aan kalium en dat kan er voor zorgen dat men ’s nachts op moet om te plassen. Maaltijden die door verteringsproblemen te lang op de maag blijven liggen zijn niet aan te raden. Kaas, vleeswaren, wijn, chocolade zijn niet slaapbevorderend omdat ze rijk zijn aan tyramine die in het lichaam omgezet wordt tot het stimulerende noradrenaline.

Kruiden
Er zijn een aantal kruiden die de slaap bevorderen zoals slaapmutsje, lavendel, citroenmelisse, passiebloem, hop, dille, engelwortel, oranjebloesem, kummel e.a. Deze kruiden kunt u gebruiken in de vorm van een kruidenthee (infuus), tinctuur (druppeltjes), kruidentabletten of als etherische olie. Ga ervan uit dat kruiden, ondanks hun voortreffelijke werking, alleen voldoende resultaat geven als u meerdere slaapbevorderende hulpmiddelen inschakelt. Zo heeft het weinig zin om deze prachtige kruiden te gebruiken terwijl men koffie blijft drinken.

We wensen u een goede nachtrust toe.

 

Goed om te weten

Soepel en sterk
Botbreuken, pijnlijke knieën en stijve gewrichten zijn niet onlosmakelijk verbonden met ouder worden. Artrose en osteoporose komen al op jongere leeftijd voor. Een zittend leven met gebrek aan beweging is een belangrijke oorzaak. Laat 10 à 15 amandelen gedurende een nacht in bronwater weken. Ze zwellen dan lichtjes op, smaken naar verse amandelen en verteren goed. Amandelen bevatten alles wat het bot nodig heeft, calcium, fosfor en magnesium.

Meer energie
Bewegen vergt grote hoeveelheden energie en zorgt voor tijdelijke uitputting en toch wordt het energieniveau erdoor verhoogd. Meer bewegen verdrijft de vermoeidheid en bevordert de nachtrust. Tijdens het bewegen maakt het lichaam endorfines aan, dit zijn stoffen in de hersenen die voor een goed gevoel zorgen.

Vermijd schadelijke bacteriën
Om te voorkomen dat schadelijke bacteriën zich in uw tandenborstel nestelen, is het raadzaam deze goed af te spoelen en in de open lucht te laten drogen.

Noten in de winter
Noten behoren tot de wintervoeding. Ze zijn erg voedzaam en bevatten een rijkdom aan vitaminen en mineralen. Een Koreaans onderzoek toont aan dat noten goed zijn om het risico op overgewicht, diabetes type II en hart- en vaatziektes te voorkomen. Noten beschermen de dikke darm tegen kanker. Ook andere onderzoeken komen tot een gelijkaardige conclusie.