124087200214496-00183127

Om ons organisme optimaal te laten werken is een goede, evenwichtige voeding erg belangrijk. Niet iedereen beseft dat er een verband is tussen slapen en eten. Nu hebben we het niet zozeer over een overbelaste maag of een te zware maaltijd voor het slapen gaan. Ons slaap- en waakritme wordt vanuit de hersenen gestuurd. Het contact tussen twee zenuwuiteinden, waardoor communicatie ontstaat, wordt tot stand gebracht door middel van elektrische impulsen en chemische stoffen, die neurotransmitters worden genoemd. Bepaalde neurotransmitters, zoals serotonine,  zorgen er voor dat het inslapen en ontwaken op een juiste manier verlopen. Tryptofaan  is een belangrijk aminozuur dat de vorming van serotonine mogelijk maakt en op zijn beurt dient voor de vorming van het slaaphormoon melatonine. Melatonine regelt het dag- en nachtritme en wordt beïnvloed door licht en duisternis. Een te kort aan melatonine zorgt voor slaapprolemen.

 

Om goed te slapen hebben wij voldoende tryptofaan nodig, het hoort tot de essentiële aminozuren die we via de voeding moeten opnemen. We kunnen het zelf niet aanmaken. Sommige bevelen een eiwitrijke voeding aan om zeker voldoende tryptofaan binnen te krijgen, maar zo werkt het niet. Vooral dierlijk eiwit bevat niet alleen tryptofaan maar ook grote hoeveelheden tyrosine. Dit aminozuur is betrokken bij de aanmaak van adrenaline en dopanine die voor alertheid zorgen en dus slaapverstorend werken.  We hebben om goed te slapen niet alleen tryptofaan nodig maar ook vit. B6, calcium, magnesium en ijzer. Het is niet vreemd dat vroeger een glas melk als een goed slaapmiddel werd aanzien. Melk bevat tryptofaan, calcium, magnesium, B6 en in mindere mate ijzer.

 

Serotonine is het hormoon dat eveneens voor een goede en positieve gemoedstoestand zorgt. Bij een depressie wordt serotonine afgestoten en onvoldoende opgenomen. Het helpt om zich goed te ontspannen en te zorgen voor een diepe ongestoorde nachtrust.  Tryptofaan vinden we in cashewnoten, melk, melkwei, kaas, wit van een ei, tarwekiemen, dadels, vijgen en bananen. Naast tryptofaan bevat de banaan grote hoeveelheden magnesium, calcium, vitaminen van het B-complex en natuurlijke suikers. Suikers helpen bij de omzetting van tryptofaan in serotonine. Het heeft weinig zin om zich blind te staren op de biochemie van al deze stoffen. Wij voeden ons niet met stoffen maar met voedingsmiddelen die deze stoffen bevatten. Naast de hier aangegeven stoffen zijn er nog vele andere stoffen die hierbij betrokken zijn. Het drinken van een glas melk of het eten van een banaan voor het slapen gaan brengt ongetwijfeld een positieve bijdrage aan het slaapmechanisme, maar er zijn nog andere voorwaarden. Het voedingspatroon moet goed zijn en er is voldoende ontspanning en beweging nodig. Stimulerende middelen zoals koffie, zwarte en groente thee, cola en alcohol zal men door de dag niet of erg beperkt drinken omdat ze slaapremmend werken. Bovendien moet de nachtrust voorbereid worden door de spanningen van de dag los te laten.