- De banaan behoort tot de voedzame vruchten, onder andere door de grote hoeveelheid aan natuurlijke suikers. Het is een zachte en licht verteerbare vrucht met een stevig wit vruchtvlees. De banaan wordt uit de hand gegeten of laat zich goed verwerken in een fruitsalade, smoothie of yoghurt. Door de aanwezigheid van natuurlijke suikers in combinatie met vitaminen van het B-complex en het mineraal magnesium is het een uitstekende vrucht bij psychische stoornissen en emotionele problemen, maar ook bij mentale of fysieke vermoeidheid, om sportprestaties te verhogen en bij iedere vorm van spierarbeid.
Een voedzame vrucht
Bananen zijn vruchten die traag rijpen zodat u groene bananen aankoopt die in een fruitschaal met appels mooi narijpen. Overrijpe bananen worden melig en verliezen hun aantrekkelijke smaak. Bananen hebben een uitzonderlijke goede natrium/kalium verhouding (1/382 mg/100 g) en hebben daardoor een gunstige invloed op de waterhuishouding en dus ook op het reduceren van het lichaamsgewicht. Bananen leveren 81 Kcal/100 g, maar door de gunstige natrium/kalium verhouding wat gunstig is voor de waterhuishouding.
Voedingsstoffen
Een banaan levert 21,4 g natuurlijke suikers per 100 g, vitaminen B1, B2, B3, B6, C, A en E en de mineralen calcium, magnesium en fosfor, dit zijn de bouwstenen van ons bot. Verder levert de banaan de spoorelementen ijzer, zink, jodium, koper, mangaan en chroom. Er zijn ook fytonutriënten aanwezig of met een genezende werking. De banaan levert 76 g/100 g water en heeft 3 g ballaststof per 100 g en heeft daardoor een gunstige invloed op de darmwerking en voorkomt obstipatie. Dat de banaan verstoppend werkt is een fabeltje, integendeel, door de aanwezigheid van fermenteerbare vezels zorgt de banaan voor een goed samengestelde en mooi gebonden stoelgang. De banaan zorgt voor een uitzonderlijke darmwerking en versterkt de darm-hersen as.
Voedingstherapie
De banaan heeft een breed werkingsspectrum en is inzetbaar bij het behandelen van talrijke ziekten. Reguleert de bloeddruk, verhoogt de vitaliteit, bevordert zowel het inslapen als doorslapen, versterkt het zenuwstelsel en het brein wat erg gunstig is voor ons psychisch en mentaal welzijn en de gemoedstoestand. De banaan versterkt de aanmaak van serotonine en wordt gezien als een natuurlijk antidepressivum, verbetert het concentratievermogen en mentale activiteiten. Vermoedelijk speelt de banaan een onmisbare rol in de strijd tegen de ziekte van Alzheimer of andere vorm van dementie. Volgens sommige onderzoekers kan de banaan een bijdrage leveren aan het voorkomen van kanker, zeker bij het voorkomen van darmkanker die steeds meer voorkomt, vooral op jongere leeftijd. De banaan heeft erg veel te bieden, maakt ons stressbestendig en gezond. Veel mensen beginnen de dag met een rijpe banaan of als tussendoortje. De banaan, de appel en de sinaasappel zijn de meest gebruikte vruchten. Bij slaapproblemen eet u het beste een uur voor het slapengaan een rijpe banaan. Bij darmproblemen plet u de banaan en vermengt u ze met yoghurt en u merkt dat de darmwerking zich al na enkele dagen verbetert. De feces zijn gebonden en de ontlasting gebeurt zonder te drukken. Eet nooit een onrijpe, groene banaan, ze bevat dan nog uitsluitend zetmeel.
Depressie
De banaan is de meest aangewezen vrucht bij het behandelen van een depressie en kan beschouwd worden als een natuurlijk antidepressivum. De ene depressie is de andere niet en daarom blijft een behandeling een moeilijke opgave. Door het eten van bananen voedt de patiënt zijn brein, versterkt zijn zenuwstelsel, activeert de darmwerking en verbetert de wisselwerking tussen het brein en de darm. De banaan bevat als uitzonderlijke vrucht grote hoeveelheden tryptofaan, een aminozuur dat in ons lichaam wordt omgezet in serotonine. Daarnaast bevat de banaan de vitamine B9 die het serotoninegehalte extra verhoogt. Serotonine heeft een sterke invloed op de stemming en een tekort zorgt voor een depressie. Het eten van bananen zorgt er eveneens voor dat we dopamine aanmaken, een stof die ons vrolijk, gelukkig en zelfverzekerd maakt. Depressie is vaak een specifieke genetische kwetsbaarheid, maar kan ook een gevolg zijn van een traumatische gebeurtenis die onvoldoende werd verwerkt en waarbij psychologische factoren een hoofdrol spelen. Vandaar dat psychotherapeutische ondersteuning noodzakelijk is. Voldoende beweging speelt eveneens een grote rol, het is alleen moeilijk om de depressief persoon aan te moedigen om te bewegen. Beweging kent talrijke voordelen zoals het uitscheiden van homotoxines die een depressie vaak in standhouden, maar bewegen leidt tot gedachteloosheid en dat is gunstig voor het brein.
Goed voor hart en vaten
Door de aanwezigheid van vrij veel kalium heeft de banaan een gunstige invloed op het hart en bloedvaten, verlaagt de cholesterol en activeert de doorbloeding. Door de aanwezigheid van goede, natuurlijke suikers, vitaminen van het B-complex, antioxidanten en meer dan voldoende ballaststoffen en een lage glycemische index (GI) biedt de banaan een gunstige bijdrage in het voorkomen van suikerziekte type II. Wie aan suikerziekte lijdt, kan helaas geen bananen eten door het hoge suikergehalte. De banaan versterkt de spieren, is rijk aan antioxidanten, voorkomt bloedarmoede door de aanwezigheid van vitamine B2 (Riboflavine) en houdt de huid gezond en strak, hydrateert een vermoeide en oude huid.
Gezichtsmasker
De banaan leent zich uitstekend voor een gezichtsmasker. Plet een rijpe banaan extra fijn en voeg er yoghurt aan toe, goed mengen tot een smeuïge brei en breng deze op het gezicht aan. Laat het gezichtsmasker gedurende 15 à 20 minuten inwerken en verwijdert het met lauwwarm water. Bij een te droge huid gebruikt u een vette yoghurt of voegt u er extra room aan toe, bij een vette huid gebruikt u een magere yoghurt. Bij een droge of oudere huid is een nabehandeling met amandelolie altijd aan te bevelen. Gebruik regelmatig een gezichtsmasker, maar laat er voldoende tijd tussen zodat de huid zichzelf kan herstellen. Een bananenmasker kan afgewisseld worden met een klei- of een komkommermasker. Om uw kennis over voeding bij te sturen volg de opleiding Natuurvoedingsconsulent of de open cursus Algemene en Bijzondere voedingsleer. Zie: www.europeseacademie.be
—————————-
Voedingsproducten
Onlangs hebben voedingsdeskundigen in de media verteld dat supermarktvoedsel voor 80% ongezond is. Dat vertellen we al jaren en maken daarom een onderscheid tussen voedingsmiddelen en voedingsproducten. Ook de term ‘ultra bewerkt voedsel’ wordt steeds meer gebruikt en zegt zoveel als ‘ongezond voedsel’. Een zelfbereide pannenkoek bestaat uit melk, meel, eieren en een weinig suiker en zout. Een pannenkoek uit de supermarkt bestaat uit eipoeder, bakkersgist, zoetstof, gemodificeerd zetmeel, verdikkingsmiddel, lactose, vet en conserveermiddel om de houdbaarheid te verzekeren. Dergelijke pannenkoeken worden eerst in de fabriek industrieel gebakken en thuis nog eens opgewarmd, dus opgewarmde kost en dat gebeurt bij ieder voedingsproduct. Het kan niet anders dan chronische ziekten zo sterk toenemen.
De lever als stille held
De lever speelt een centrale rol in onze gezondheid. Als grootste orgaan voert hij verschillende levensnoodzakelijke taken uit, hij is robuust, maar ook kwetsbaar. Hoe kunnen we onze lever gezond maken en gezond houden?
Ontgiftende werking
De lever filtert schadelijke stoffen uit het bloed zoals gifstoffen uit het vervuild milieu, alcohol, medicijnen en afstoffen uit de stofwisseling.
Verteringsstelsel
De lever maakt deel uit van het verteringsstelsel en vangt belangrijke stoffen op zoals vitaminen A, D, K en B12. Maar slaat ook glucose op als reserve en biedt deze weer aan als daar behoefte aan is.
Galproductie
De lever produceert galzuur dat in de galblaas wordt opgeslagen en afgegeven als het lichaam daar behoefte aan heeft. Galzuur speelt een rol bij de vertering en stofwisseling van vetten.
Eiwitproductie
De levert maakt bepaalde eiwitten aan die betrokken zijn bij bloedstolling en die zorgen voor het transport in het bloed van bepaalde substanties.
Cholesterolregeling
De lever is betrokken bij de aanmaak van cholesterol en de vetstofwisseling. Zolang alle processen optimaal verlopen, blijft de lever een haast onopgemerkt orgaan. Als er problemen optreden, voelt men een druk in de leverstreek. Laat het zover niet komen.
Alcohol
Alcohol en chemische medicijnen zijn de grote vijanden van de lever. Wees daarom matig in het gebruik van alcoholische dranken. Als u medicijnen moet gebruiken, is het belangrijk om deze adviezen strikt op te volgen Dierlijke vetten belasten eveneens de lever. Als u een zwakke of gevoelige lever hebt, probeer dan vegetarisch voedsel te gebruiken.
Afkooksel van prei
Bij een leveraandoening of om de lever even te reinigen, volstaat het om prei te koken in water zonder enige toevoeging en drink dit water op zoals een kruidenthee. Preiwater heeft een sterk reinigende werking op de lever.
Leverkruiden
Sennablad, Paardenbloem, Artisjok-stengelblad, Mariadistel, Gember en Kurkuma zijn aanbevolen leverkruiden. U kunt ze gebruiken als een kruidenthee of als tinctuur (druppeltjes). Drink drie of vier kopjes kruidenthee of los 30 druppels tinctuur in een weinig water en herhaal dat driemaal per dag gedurende 3 weken.
Voeding
Bij een leveraandoening gebruikt u geen voedingsproducten, geen E-nummers, u eet geen vlees of vis, geen dierlijke vetten, geen gefrituurd voedsel en u bent matig met het gebruik van olie. Kaas en peulvruchten kunt u best tijdelijk niet gebruiken. Het gebruik van kwark is aan te bevelen als bron van licht verteerbaar eiwit. Aalbes, artisjok, avocado, citroen, tarwekiemen en olijfolie hebben een gunstige invloed op het versterken van de lever.
Psychisch gezond
Wanneer zijn we psychisch gezond? Psychische stoornissen zijn complex omdat er meerdere factoren zijn die een rol spelen. Er is immers een wisselwerking tussen onszelf en onze omgeving. Een fysieke ziekte heeft vaak een negatieve invloed op onze fysieke toestand, maar een psychische stoornis of negatief gevoel belet fysieke processen. Genen, persoonlijkheid, opvoeding, omgevingsfactoren, levensomstandigheden en nog vele andere factoren bepalen onze psychische gezondheid. Door de milieuvervuiling ademen we ongezonde lucht in en komen we in contact met talrijke chemicaliën die overal in onze voeding zitten verwerkt. Ongezonde voeding heeft een directe invloed op het brein en het zenuwstelsel doordat de darm verbonden is met onze hersenen. Ontgiften heeft een directe invloed op ons brein en gemoedstoestand. Om onze psychische gezondheid te verhogen moeten we stress beheersen, maar ook emotionele stress zoals woede, ergernis, jaloersheid en angsten onder controle houden. In de reguliere geneeskunde worden fysieke klachten en psychische stoornissen totaal gescheiden terwijl de mens een eenheid is van lichaam en geest.
Paus Leo XIVWe hadden op een groene paus gehoopt, maar het werd toch een rode die zich het lot van de armen en de verstotelingen in de samenleving aantrekt. ‘Onze kerken lopen leeg, het aantal missen is afgebouwd wegens een gebrek aan priesters en toch kan de paus ons nog betoveren’ schreef onlangs een journaliste in de krant. Het Christendom is de basis van onze westerse cultuur en ergens zijn en blijven we er mee verbonden. Paus Leo XIV kan een garantie zijn voor vrede in de wereld, voor een beter sociaal klimaat en voor een kerk met een menselijk gelaat. Tweeduizend jaar lang domineerde het mythisch denken of denken in verhalen. Het wordt stilaan tijd dat de kerk overschakelt op een moderne communicatie die aansluit op onze huidige mentaliteit. Er is immers behoefte aan spiritualiteit, diepgang en religiositeit, maar breng een boodschap over in menselijke taal die aansluitend op de reële behoeften van ons digitale samenleving.