• Volgens Marina Danckaerts, diensthoofd kinder- en jeugdpsychiatrie aan het Universitair Psychiatrisch Centrum (UPC) van Leuven en expert ADHD, gaat het niet om een stoornis maar om een variant van normaal gedrag. Bij ADHD heeft het kind moeite met zelfcontrole en om zich te concentreren. Het gaat vooral om aandachtsmoeilijkheden en hyperactiviteit of impulsiviteit. Rilatine (in Nederland Ritalin genoemd) is een medicijn dat een zeker effect heeft, maar is omstreden. Zijn er dan geen alternatieven?

 Genetisch bepaald
ADHD is voor 80% genetisch bepaald. Verder zijn er enkele biologische elementen zoals hersenschade door zuurstofgebrek bij de geboorte of een ongeval. Extreme opvoedingssituaties kunnen eveneens aanleiding geven tot ADHD zoals kinderen die in een instelling zijn opgegroeid. Bij hen is er eerder sprake van last hebben van zelfsturing en het richten van hun aandacht. De sturingsfuncties van de hersenen, die denktaken ondersteunen op jonge leeftijd en gedrag regelen, zijn minder goed ontwikkeld. Het probleem situeert zich in de hersenen, vooral in de voorkwab en dat maakt het zo moeilijk. Dit deel van de hersenen is in staat om een overzicht te krijgen in wat men doet, nadenkt, de motivatiesturing, de planmatige aanpak enz. Het vermogen om dingen te bedenken en te plannen staat bij deze kinderen onder druk. Vandaar dat kinderen met ADHD zich moeilijk kunnen concentreren en hun aandacht niet op iets kunnen richten. Volgens Marina Danckaerts heeft dit niets te maken met intelligentie. Als een kind een tekst moet lezen en vervolgens vragen over de inhoud moet oplossen, stelt men vast dat die informatie een zwakker hersensignaal teweegbrengt bij iemand met ADHD. De activiteit in de hersenen die door informatie op gang wordt gezet, is minder krachtig, waardoor die minder impact heeft. Iemand met ADHD wordt sneller afgeleid. Vroeger dacht men dat het een probleem van overprikkeling van de hersenen was, nu weet men dat ze onder druk gestimuleerd worden. Het signaal dat processen in gang zet, komt in de hersenen minder goed door. De hersencellen communiceren via synapsen en neurotransmitters met elkaar. Bij ADHD is er te weinig overdracht tussen die synapsen.

Rilatine (Ritalin)
Rilatine is een medicijn dat tot de groep van de stimulantia wordt gerekend en dat blijkbaar goed werkt en waar ouders en leerkrachten erg tevreden over zijn. Toch wordt er aan de alarmbel getrokken. Volgens de zorgverzekeraar CM is het aantal kinderen dat Rilatine krijgt in tien jaar tijd met 20% gestegen. Bij meisjes is die toename het sterkst gestegen. ADHD komt bij 2,4 procent van de schoolgaande jongeren voor. De prevalentie van ADHD is wereldwijd 2,5%, iets hoger bij jongere kinderen en iets lager bij adolescenten. Bij 2,4% medicatie is dit onder de helft van de kinderen met een potentiële diagnose. In de EU is men in tegenstelling tot de VS terughoudend bij het voorschrijven van medicijnen aan kinderen. ADHD-kinderen zijn even intelligent als andere kinderen, maar ze hebben het moeilijker om te studeren, daardoor halen ze meestal een lager diploma. Het is verontrustend vast te stellen dat het probleem zich vooral situeert op het vlak van gedragsproblemen zoals agressief gedrag, antisociaal, antiautoritair, tegen het maatschappijgericht gedrag. Dat ontwikkelingsproces vindt plaats tussen 6 en 12 jaar. Meer dan de helft van de kinderen met gedragsproblemen heeft ADHD. De antisociale ontwikkeling geeft aanleiding tot het gebruik van medicijnen. Verslaving, depressief gedrag, angstproblemen komen meer voor bij kinderen met ADHD, maar ook veel andere problemen doen zich voor. Rilatine bestaat al zestig jaar en heeft zijn nut bewezen, maar dat neemt niet weg dat er voorzichtig mee moet worden omgegaan. Rilatine heeft als bijwerking verminderde eetlust en problemen met het inslapen. Soms kunnen er hartproblemen optreden bij kinderen die familiaal belast zijn met hart- en vaatziektes, maar dat doet zich uiterst zelden voor. Er wordt geëxperimenteerd met ouder- en leerkrachttrainingen waarbij het accent wordt gelegd op een positieve relatie tussen het kind en de ouders of leerkrachten. Eenvoudig is dat niet. Hoe de omgeving omgaat met iemand met ADHD is even belangrijk als een behandeling. Door het ouder worden, gaan volwassenen met ADHD spontaan de hersenen anders gebruiken, ze weten ook hun problemen te relativeren zodat een aantal symptomen verdwijnt of afzwakt. Een aantal ADHD-kinderen behoudt als volwassene problemen, maar men gaat er anders mee om.

Andere aanpak
Er wordt ons vaak de vraag gesteld of er geen andere aanpak mogelijk is met natuurlijke middelen of therapieën. Ouders met een kind dat ADHD heeft, doen er goed aan om alle voedingsproducten uit het menu te schrappen. Het zijn de voedingsadditieven, beter bekend als E-nummers, die een overprikkeling veroorzaken en symptomen uitlokken. Het gaat vooral om geur-, kleur- en smaakstoffen. Frisdrank en snoep kunnen niet getolereerd worden, alsook alles waarin toegevoegde suiker zit verwerkt. Dergelijke adviezen lijken binnen het gezin onmogelijk uit te voeren en toch hebben we de ervaring dat dit aardig kan lukken op voorwaarde dat heel het gezin kiest voor een gezonde voeding- en levenswijze in het belang van het ADHD-kind. Het probleem in de hersenen kan niet hersteld worden, toch is het mogelijk om de symptomen drastisch terug te dringen zodat deze kinderen een aangenaam leven kunnen leiden. Zenuwversterkend voedsel zoals walnoten, tarwekiemen, honing, banaan, blauwe druiven, dadels en vijgen helpt, met andere woorden, vervang het kunstmatig zoet door natuurlijke suikers.

Fyto- en Aromatherapie
In plaats van frisdrank kan men beter overschakelen op een kruidenthee. Bij kinderen vanaf 12 jaar kan een kruidenthee als een gezonde drank gebruikt worden, maar beperk de hoeveelheid kruiden tot ongeveer 2 eetlepeltjes op 3 kopjes en gebruik 3 kopjes per dag. Kruiden die inzetbaar zijn voor een gunstige invloed op de hersenen, het zenuwstelsel en het gedrag van het ADHD-kind zijn citroenmelisse, kamille, lavendel, lindebloesem, passiebloem, Sint-Janskruid en slaapmutsje. U kunt deze kruiden ook gebruiken in de vorm van een tinctuur of verwerkt in een kruidenmiddel. Etherische oliën zijn voor kinderen niet geschikt om oraal te gebruiken. Etherische oliën zijn sterk geconcentreerd en werken direct in op de hersenen. Raadpleeg daarom een ervaren Aromatherapeut. Het verstuiven van etherische olie in de slaapkamer of in de woning is een aanrader. Gebruik hiervoor een verstuiver, maar hou er rekening mee dat etherische olie nooit verwarmd mag worden. Bij het verstuiven mengt zich de etherische olie met de lucht van de kamer en is daardoor uiterst verdund en kan als zodanig worden ingeademd. Doe dit een half uur voor het slapen gaan. Verlucht in de ochtend de slaapkamer grondig. Etherische olie kan ook gebruikt worden in een rustgevend ligbad of wisselvoetbad. Baden hebben een rustgevende en kalmerende werking. Voeg enkele druppels toe aan een neutrale badolie. Inzetbare etherische oliën voor dit doel zijn basilicum, citroen, roomse kamille, lavendel, marjolein, sandelhout e.a. Ouders en leerkrachten doen er goed aan om het ADHD-kind met veel aandacht en veel geduld te benaderen.

 Long covid
Ondanks dat de corona-epidemie min of meer voorbij is, zijn er nog steeds mensen die besmet geraken. Een aantal onder hen lijdt aan long covid of een chronische vorm. Lang heeft men gedacht dat het probleem tussen de oren zat, maar nu is iedereen ervan overtuigd dat het een fysieke oorzaak heeft. In Duitsland zijn in ziekenhuizen afdelingen geopend om deze patiënten te behandelen. In Rome heeft men een ziekenhuis ingericht voor kinderen met long covid. Deze patiënten zijn extreem moe en hebben nog 5 à 10% van de energie van vroeger. De symptomen zijn vergelijkbaar met die van het vermoeidheidssyndroom. Long covidpatiënten hebben het gevoel dat ze permanent griep of een depressie hebben. Artsen zijn onvoldoende op de hoogte van de mogelijkheden tot revalidatie. De ziekte is vrij onbekend en er zijn geen medicijnen ter beschikking. Mensen die zich eerder hebben laten vaccineren tegen covid, zijn minder vatbaar en als ze besmet geraken, hebben ze milde symptomen en herstellen sneller. Een reinigend kruideninfuus lost het probleem niet op, maar vermindert opvallend goed de vervelende symptomen. Inzetbare kruiden zijn de brandnetel, lindebloesem, vlierbloesem enz. Hecht veel belang aan een goede darmwerking door voldoende ballaststoffen en plantaardig vet te gebruiken en regelmatig goed te bewegen.

2023 was het warmste jaar
De klimaatopwarming zet met rasse schreden voort, besluiten klimaatspecialisten. Het voorbije jaar was het warmste jaar ooit. In vergelijking met de periode 1850-1900, was het in 2023 gemiddeld 1,48 graden Celsius warmer. September was in Europa warmer dan ooit tevoren. Niet alleen in Zuid-, ook in Oost-Europa wordt het steeds warmer. Bosbranden zijn een rechtstreeks gevolg hiervan. De bewoners lijden tijdens hete zomermaanden aan talrijke ziektes en het risico te sterven ten gevolge van de hitte wordt steeds groter. Milieubeheersing is niet even aan de knop draaien, er moet een totaal ander systeem van landbouw komen. Ook het consumptiegedrag moet fundamenteel veranderen. Dat heeft grote maatschappelijke en financiële gevolgen. Iedereen wil een schoon en veilig milieu, maar niemand wil zijn vervuilende levenswijze veranderen. Windmolens, zonnepanelen en elektrische auto’s zijn goede initiatieven, maar te weinig voor een mondiaal probleem.

Migrantenstroom
De migrantenstroom zwelt aan en behoort tot het meest acute maatschappelijk probleem waar politici en beleidsmakers geen raad mee weten. Naast de oorlogsvluchtelingen die we tijdelijk opnemen in afwachting van vrede, zijn het vooral de arbeidsmigranten die terecht op zoek zijn naar een beter en menswaardig bestaan. In plaats om aan de regeringen van de thuislanden geld te geven om de migranten tegen te houden, zou men beter investeren in betere levensomstandigheden en werkgelegenheid. De meeste mensen blijven liever in het thuisland wonen met hun vertrouwde cultuur en taal. Immigreren is een zware opgave en het duurt wel drie generaties eer men echt is ingeburgerd. Ik ben geboren en opgegroeid in de Limburgse mijnstreek met een multiculturele samenleving en ben daardoor vertrouwd met de problematiek van inburgering. Politici lossen dat op met een cursus inburgering, maar ze beseffen niet wat identiteit, eigen cultuur, taal en thuisgevoel betekent.

De ruk naar rechts
Op politiek vlak zien we een duidelijke verschuiving naar rechts. Rechts betekent conservatisme, veiligheid, zekerheid, behoudsgezind, strenge regels enz. Dat is niet vreemd in een wereld met zoveel onzekerheid, druk en spanningen. Links betekent progressief, vooruitstrevend, sterke sociale structuren, behulpzaamheid. Zowel links als rechts heeft positieve maatschappelijke waarden en daarom moeten we zowel voor het goede van rechts als van links kiezen en ons distantiëren van de extremen.

Steeds meer geweld
Ieder weldenkend mens is verontwaardigd dat sommige jongeren politieauto’s, ziekenwagens en brandweervoertuigen aanvallen en vernielen. Van oud op nieuw werden in Brussel, maar ook in andere Europese hoofdsteden geparkeerde auto’s van onbekende personen in brand gestoken. Voor veel autobezitters is dit een financieel drama, vaak loopt er nog een financiering op de auto en alleen al het gevoel dat privé-eigendom wordt vernield is een brug te ver. Hoe kan dit geweld opgelost worden? Niet alleen door de misdadigers een verdiende zware straf op te leggen, er is veel meer nodig. Opvoeding begint thuis en het onderwijs is een verlenging van de opvoeding. Misschien moet er een nieuw vak op school komen rond geweldloosheid, respect, menselijkheid en de kracht van het positief denken.

Bent u op zoek naar een opleiding of een open cursus?
Sinds 1988 werkt de Europese Academie voor natuurlijke gezondheid aan een betere wereld, aan geweldloosheid, vegetarisme, dierenrechten en milieubescherming. Als vereniging zonder winstoogmerk (vzw) bieden we cursussen en opleidingen tegen kostprijs aan. Idealisme bestaat nog echt en de inzet van onze ervaren docenten maakt het verschil. www.europesecademie.be