• Aangezichtspijnen gaat verder dan trigeminusneuralgie. Het gaat om pijn in het aangezicht die zich kan situeren in het voorhoofd, neus, oren, kaakbeenderen of achter de ogen, soms ook in de wangen. Het gaat om diverse vormen van pijn die dus verder gaan dan een driehoek zenuwontsteking.

Oorzaken
Pijn in het aangezicht heeft meerdere oorzaken:

 • Bijholteontsteking: situeert zich in het voorhoofd, neus, oren, kaakbeen of achter de ogen.
 • Spanningen door stress: pijn situeert zich vooral in de wangen.
 • Gordelroos in het aangezicht: zowel pijn als uitslag treden op in de bovenste helft aan de zijde van het gezicht.
 • Gebitsproblemen: de pijn situeert zich in de kaak en mond.
 • Migraine: gevoeligheid aan een kant van het gezicht en soms in de ogen, gevolgd door hevige pijn.
 • Beschadiging van de driehoekszenuw: hevige pijnscheuten aan een kant bij de minste aanraking.
 • Temporale slagaderontsteking: zwelling met verhoogde gevoeligheid in de slaap, vaak met hoofdpijn en eventueel vermindering van het zicht.
 • Disfunctie van het kaakgewricht: uit zich in een stijf, knappend kaakgewricht, herkenbaar aan doffe pijn in de kaakspieren.

Onderzoek
Als u geen directe verklaring hebt voor uw aangezichtspijnen of neemt de pijn toe dan is het raadzaam een afspraak te maken met een arts voor een medisch of neurologisch onderzoek.

Zelfbehandeling

 • Leg een warmwaterkruik in een handdoek op de pijnlijke plaats. Warmte doet de pijn afnemen en werkt verzachtend.
 • Een warme wikkel werkt eveneens gunstig.
 • Een koud kompres kan als u daar de voorkeur aan geeft.
 • Een zachte zelfmassage helpt. Voeg lavendelolie toe aan de massageolie.
 • Een therapeutische massage helpt uitstekend omdat de spierspanningen afnemen en endorfines vrijkomen. Dit is een pijnstillende stof.
 • Het vermogen van de immuniteit helpt bij gordelroos.
 • Stressbeheersing is aan te bevelen.

Voeding
Voedingsmiddelen hebben van nature geen direct pijnstillende werking en kunnen niet als pijnstillers gebruikt worden. De pijngrens is individueel bepaald. Los van pijn of een ziekte is het altijd raadzaam om gezond te eten. Er zijn voedingsmiddelen met een sterke ontstekingsremmende werking zoals knoflook, ui, paprika, tuinkers, waterkers, broccoli, zuurkool e.a. Verder zijn honing, stuifmeel en propolis uitstekende middelen uit de apitherapie tegen iedere vorm van ontsteking. Tot de immuniserende vruchten rekenen we aardbei, abrikoos, appel, banaan, citroen, framboos, kers, papaja enz.

Kruiden
Kruiden hebben een milde pijnstillende werking en vervangen geen pijnstillers. Binnen een goede omkadering is het mogelijk om tot op een bepaalde pijngrens een bijdrage te leveren. Kruiden die hiervoor in aanmerking komen zijn Sint-janskruid, lavendel, passiebloem en rode klaver. Kruiden met een ontstekingsremmende werking zijn hamamelis, akkerhoningklaver, kamille, brandnetel, rode zonnehoed e.a. Soms worden preparaten op basis van pepers aanbevolen. Ze hebben een pijnstillende werking, maar belasten het zenuwstelsel. Zalf op basis van pepers mag nooit op een beschadigde huid gebruikt worden, ze zorgt voor een brandend gevoel en is erg pijnlijk.

Aromatherapie
In de aromatherapie worden etherische oliën van lavendel, melisse en pepermunt aanbevolen. Ze kunnen afzonderlijk of in combinatie worden gebruikt. Men kan ze inhaleren, aan het badwater of aan massageolie toevoegen,

Hydrotherapie
Het aanbrengen van een warme of koude wikkel zorgt voor aanzienlijke verlichting. Het afwisselend begieten van de armen en benen met warm en daarna even met koud water verhoogt de bloedcirculatie en bevordert het genezingsproces.

Bewegen
Over het algemeen heeft beweging een gunstige invloed op iedere vorm van pijn. Bewegen is vaak een vorm die tot gedachteloosheid leidt, het zenuwstelsel versterkt, de bloedcirculatie verhoogt en indirect een pijnstillende invloed heeft. Soms kan de pijn zo ernstig zijn, dat geen enkele vorm van bewegen mogelijk is.

Ontspannen
Ook al is het moeilijk om zich bij aangezichtspijnen te ontspannen, toch heeft diepe ontspanning een pijnstillende werking. Er bestaan meerdere onderzoeken die bevestigen dat men pijn kan wegdenken. Dat heeft te maken met het pijnstillend mechanisme in het limbisch systeem, een deel van de hersenen. Het koppelt het pijngevoel aan een emotionele reactie en onderhoudt het vervolgens of vergeet het tijdens een diepe ontspanning.

Preventie
Een gezonde voedingswijze, voldoende beweging en een positieve instelling zorgen voor de beste preventie. We blijven dan bevrijd van de vele narigheden die zich als aangezichtspijnen kunnen manifesteren.

Raadpleeg een arts
Als na vier weken zelfbehandeling geen noemenswaardige verbetering optreedt, is het raadzaam om een arts te raadplegen.