- We hebben de gewoonte om kruiden in verband te brengen met fysieke klachten, maar ze zijn ook inzetbaar bij psychische aandoeningen en emotionele problemen. Niet alleen de praktijk, maar vooral wetenschappelijk onderzoek op de inhoudsstoffen van kruiden toont aan dat ze tot de natuurlijke psychofarmaca behoren. In de psychotherapie bieden kruiden nieuwe mogelijkheden aan, maar daar wordt nog weinig gebruik van gemaakt.
Zielenleed in dagen van onzekerheid
Het gebruik van chemische farmaca neemt zo sterk toe dat onderzoekers en artsen zich zorgen maken. Veel mensen kampen met depressie of lijden aan depressieve neigingen, missen vrolijkheid in het leven en worden voortdurend overrompeld met angstgevoelens. Negatieve omgevingsfactoren zoals gezin- of relatieproblemen, milieuvervuiling, geopolitieke spanningen en economische onzekerheid hebben een grote invloed op ons welzijn, het uitlokken of het in standhouden van een psychische aandoening. Het slikken van medicijnen geeft een kortstondige verdoving waardoor negatieve gevoelens even worden afgezwakt, maar ze brengen geen genezing, integendeel, ze verhogen het risico op afhankelijkheid. Het is heel verschillend hoe zich een psychische stoornis ontwikkeld en dit is van verschillende factoren afhankelijk. De persoonlijkheid, die genetisch is bepaald, is doorslaggevend. Mensen met een sterke persoonlijkheid bieden een grote weerstand tegen iedere vorm van emotionele bedreiging, dit in tegenstelling tot hen die een zwakke persoonlijkheid hebben en snel vatbaar zijn.
Alles gebeurt in het brein
Onze hersencellen communiceren met elkaar, voornamelijk via neurotransmitters. Ze zijn goed bekend en grondig bestudeerd en staan bekend als acetylcholine, serotonine, dopamine, adrenaline en noradrenaline. Acetylcholine regelt onze opmerkzaamheid, het leerproces, staat in voor de communicatie tussen de hersencellen en vele functies in het lichaam. Serotonine beïnvloed onze pijngevoeligheid, regelt het slaap-bewustzijns ritme, de eetlust, seksuele gevoelens en de gemoedstoestand. Dopamine is belangrijk voor de motivatie, waakzaamheid, concentratie en beweeglijkheid. Adrenaline en noradrenaline activeren onze opmerkzaamheid, zetten ons aan tot actie, opgewondenheid en stress. Zielenleed heeft vooral te maken met verstoringen in het evenwicht van deze neurotransmitters.
Angststoornissen
Angst is een beschermingsmechanisme dat ons aanspoort om in bepaalde situaties voorzichtig te zijn en om geen risico’s te nemen. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen angst en bang zijn. Angst heeft men meestal voor iets dat onbekend is of waarvan de gevolgen moeilijk zijn in te schatten zoals angst voor onweer terwijl bang zijn gericht is op een concreet gevaar zoals: ik ben bang voor de hond van de buurman. Er zijn drie vormen van angststoornissen zoals algemene angststoornis, paniek en fobie.
Bij algemene angststoornis treden angstgevoelens op met de symptomen nervositeit, trillen, spierspanningen, zweten, hartkloppingen, kortademigheid. Bij paniek is de angst eerder vaag en niet voorspelbaar. Het gaat over ‘angst voor de angst’ en steunt vaak op veronderstelling.
Bij een fobie gaat het om een niet te definiëren angst en gaat het vaak over controleverlies. Men kan voor alles een fobie hebben, het is niet alleen vervelend, het kost ook veel energie. Verder zijn er de dwanggedachten, dwangmatig handelen, aanpassingsproblemen en dissociatieve stoornis waarbij het contact met zichzelf en de omgeving zoek is. Er zijn ontzettend veel psychische stoornissen zoals neurose, psychose, borderline-stoornis, paranoïde stoornis enz. We kunnen met kruiden ontzettend veel bereiken, maar hou er rekening mee dat sommige patiënten er erg aan toe zijn en dat het gebruik van chemische psychofarmaca noodzakelijk is omdat ze zich in een crisissituatie bevinden.
Kruiden
U kunt nooit een medicijn door een kruid vervangen omdat de werking totaal anders is. Indien u uw medicijnen wenst af te bouwen, kan dat alleen onder begeleiding van een arts. Het gebruik van kruiden, zoals hier beschreven, is bedoeld om uw psychische en emotionele toestand te verbeteren en te versterken. Om de werking van de hier vermelde kruiden te versterken, is het aan te raden bij een kopje kruideninfuus een of twee koffielepeltjes honing toe te voegen. Dat versterkt de werking op het zenuwstelsel.
Heermoes
Heermoes is een kruid met een goede werking op de nieren, drijft vocht en homotoxines af en onze nieren zijn gevoelsorganen. Angst, onzekerheid en negatieve emoties zetten zich gemakkelijk vast op de nieren. Heermoes helpt goed bij mensen die gebrek hebben aan structuur, orde, zekerheid en behoefte hebben aan stabiliteit in hun leven en die moeilijk iets kunnen plannen.
Valeriaan
Valeriaan brengt structuur in het leven, werkt sterk rustgevend en herstelt een verstoord slaapritme. Goed voor mensen die hun gedachtestroom niet stil kunnen leggen, altijd denken of geplaagd worden met negatieve gedachten en emoties. Voor hen die niet tot rust komen, een gebrek aan zelfvertrouwen hebben, wispelturig gedrag vertonen, de vele indrukken die op hen afkomen niet verwerkt krijgen. Valeriaan werkt eveneens goed bij diverse vormen van angst.
Engelwortel
Engelwortel is een kruid dat een zekere psychische bescherming biedt, versterkt een zwak gevoel van zekerheid, versterkt wilszwakte en activeert zelfinitiatief. Legt een soort beschermlaag op de wonde van een kwetsbare ziel. Engelwortel gebruikt men niet tijdens de zwangerschap en wegens lichtgevoeligheid ook niet bij het zonnebaden.
Ginkgo
Ginkgo behoort tot de oudste planten in de wereld en wordt vaak omschreven als een levendig fossiel. Ginkgo staat bekend als een energierijk kruid en brengt ons terug in ons middelpunt, versterkt onze behoefte om te verbinden en versterkt de saamhorigheid. Helpt ons het goede en het minder goede in het leven te accepteren.
Hop
Hop is een uitgesproken vrouwenkruid, activeert de vrouwelijke energie en brengt stabiliteit en nuchterheid. Hop helpt ons de dagelijkse zorgen los te laten, activeert ons om vrolijkheid in het leven te zoeken en te leren relativeren. Hop versterkt de slaapkwaliteit en verdrijft melancholie.
Sint-Janskruid
Sint-Janskruid staat bekend voor zijn antidepressieve werking, versterkt het zenuwstelsel, verdrijft wintermoeheid en is inzetbaar bij talrijke psychische stoornissen en emotionele problemen. Sint-Janskruid wordt gebruikt om een kruidenolie te maken die zowel als massageolie als bij het behandelen van huidproblemen wordt gebruikt. Sint-Janskruid heeft een hoge lichtgevoeligheid, neem geen zonnebad als u Sint-Janskruid gebruikt. Andere kruiden voor de ziel zijn Lavendel, Citroenmelisse, Passiebloem, Rozemarijn, Duizendblad, Zonnehoed, Robbertskruid, Bijvoet enz.
Meer over kruiden
Als u zich wenst te verdiepen in kruiden, dan biedt de Europese Academie heel wat mogelijkheden zoals de opleiding Herborist, waar u kruiden leert kennen, plukken, drogen en verwerken tot allerlei kruidenmiddelen voor de gezondheid, lichaamsverzorging, huishoudelijk gebruik, cosmetica enz. In de opleiding Fytotherapeut leert u kruiden gebruiken bij het behandelen van ziekten of als ondersteuning van de gezondheid. Dat kan zowel om professioneel werkzaam te zijn, maar ook voor eigen gebruik binnen het gezin.
‘Gezond en fit met kruiden’ door Jan Dries is het meest geraadpleegde kruidenboek en wordt erg gewaardeerd omwille van zijn gebruiksvriendelijkheid. Het boek beschrijft de 100 meest gebruikte kruiden, behandelt 270 ziektebeelden en 240 kruidenrecepten en telt 415 pagina’s. Kost 29,90 euro en is te bestellen bij www. sterckendevreese.nl.
Een glas lauw water drinken
Sommige mensen zweren bij een glas lauw water in de ochtend voor een betere gezondheid. Een glas lauw water drinken in de ochtend is niet beter of gezonder dan een glas fris water door de dag, zegt Dr. Marleen Finoulst in een gezondheidsartikel in de krant HBVL. Lauw water ligt dichter bij de lichaamstemperatuur, terwijl een glas fris water de lichaamstemperatuur aanneemt. Het maakt dus weinig uit. Het drinken van een glas water in de ochtend biedt het voordeel dat slijmen en homotoxines, die tijdens de nacht zijn vrijgekomen, sneller worden doorgespoeld en afgevoerd. Veel mensen hebben een kopje koffie nodig om in de ochtend in beweging te komen en dat wijst erop dat men flink vervuild is. Het is een waarschuwing die niet verwaarloosd mag worden. Cafeïne heeft een groot aantal nadelen zoals verhoging van de bloeddruk, belasting van het zenuwstelsel en de nieren, stressgevoeligheid enz. Er is geen bezwaar om eens te genieten van een kopje koffie in gezelschap, maar het kan ook gezellig zijn zonder koffie.
Vitamine D
Nu de zon zich in zijn gulheid toont, is het moment aangebroken om kosteloos vitamine D binnen te halen tijdens een wandeling of een fietstochtje. Vitamine D versterkt bot en tanden, versterkt de immuniteit, regelt de insulinespiegel, voorkomt suikerziekte, versterkt de longfunctie, goed voor hart- en vaten, biedt bescherming tegen kanker, verkleint het risico op griep, goed tegen vermoeidheid, spierspanningen en spierpijnen. Vitamine D komt in talrijke voedingsmiddelen voor zoals in melk, kaas, eieren, boter, margarine, paddenstoel o.a. Komt vrij veel voor in champignons. In een gevarieerd voedingspatroon kan geen tekort optreden. Medici en onderzoekers waarschuwen voor de bijwerkingen van vitamine D-tabletten. Ze verhogen bepaalde bloedwaarden, verhoogde calcium, misselijkheid, slechte eetlust, overgewicht, botverlies en nierfalen. Waarom dure tabletjes slikken met bijwerkingen terwijl u tijdens een wandeling op een zonnige dag vitamine D gratis krijgt aangeboden?
Open deurdagen
Vrije toegang zonder reservatie, voorstelling van alle opleidingen, informatie open cursussen, inzage cursusboeken, een persoonlijk gesprek, het stellen van vragen enz.
- Campus Genk (L): Hoofdkantoor, Reinpadstraat 9, 3600 Genk op zondag 15 juni van 9.30 tot 12.00 uur.
- Campus Antwerpen: Atheneum Deurne, Frank Craeybeckxlaan 22 op dinsdag 17 juni van 19.30 tot 21.00 uur.
- Campus Gent: Odisee, Gebroeders De Smetstraat 1, Ingang D. Dinsdag 13 mei van 19.30 tot 21.00 uur.
- Campus Maastricht: Vista College, Sibemaweg 20, Dinsdag 24 juni van 19.00 tot 21.00 uur.
Opleidingen: Herborist, Natuurvoedingsconsulent, Natuurgeneeskundig Theapeut, Fytotherapeut, Aromatherapeut, Psycho-aromatherapeut, Apitherapeut, Open cursussen.
Paus Franciscus (1936-2025)
Een gewaardeerd kerkleider is heengegaan die eenvoud en oprechtheid vooropstelde en geprobeerd heeft om langzaam en met veel geduld vastgeroeste opvattingen binnen de kerk los te weken. Hij heeft gepoogd de Christelijke godsdiensten nauwer op elkaar aan te laten sluiten en respect te tonen voor andere religies. Hij heeft de deur op een kier gezet om aandacht voor het milieu te vragen. Misschien wordt zijn opvolger een groene paus. Het milieu is immers godsschepping en verdient alle aandacht. We sluiten ons aan bij de miljoenen mensen die met droefheid in het hart afscheid hebben genomen van een goed mens en een gedreven leider.