PAA2920000121079001PAA371000001

Na een lange autorit of een dag staan of zitten voelen uw benen soms vermoeid aan. Ook tijdens de zwangerschap of op oudere leeftijd kunt u soms een zwaar gevoel in de benen ervaren. Net als bij beroepen waarbij men veel stil zit of langdurig recht moet staan. Computerwerk zorgt eveneens voor vermoeide benen omdat de zithouding ononderbroken dezelfde is. Met eenvoudige oefeningen en gezond beweging verfrist en vitaliseert u uw benen op natuurlijke wijze.

 

Vermoeide benen worden veroorzaakt door langdurig staan of zitten. De bloeddoorstroming komt min of meer tot stilstand doordat de beenspieren, die het bloed in de aders omhoog helpen pompen, niet actief zijn. Het enige en doeltreffend middel is er weer beweging in te krijgen. Wacht niet tot de benen vermoeid zijn, maar beweeg tijdens zittend werk de tenen regelmatig door ze eerst naar u toe te trekken en dan weg te stoten. Strek ook uw voeten van u weg en naar u toe. Als u ze van u weg strekt, spannen de onderbeenspieren zich op en als u ze naar u toe trekt de bovenbeenspieren. Doe dit spontaan tijdens uw zittend werk.

 

Als u rechtstaand werkt, doet u er goed aan af en toe met de tenen heen en weer te bewegen. Zorgt er voor dat u ruime schoenen draagt zodanig dat de tenen los zitten. Staat u voor een klas of voor een groep mensen, dan kunt u wat heen en weer lopen. Dat valt niet op als u het integreert in uw werkzaamheden. Thuis kunt u dezelfde beenoefeningen doen als bij zittend werk. Wandelen of fietsen helpt vermoeide benen te voorkomen. Een warm voetbad, wisselbaden (afwisselend warm en koud, driemaal herhalen en met koud eindigen), afgieten met koud water of de benen inwrijven met arnicazalf zijn ongetwijfeld goede remedies. Een kruidenthee van meidoorn helpt eveneens de doorbloeding verbeteren.