FR18194STK21997CCFSTK21999CCF

 

 

Vegetarisme

 

Vegetarisme heeft nog nooit zoveel belangstelling gekend. In ieder restaurant of eethuisje staan vegetarische gerechten op de menukaart. Wie op vakantie gaat, hoeft maar aan het reisbureau een signaal te geven en in het hotel krijgt men vegetarische maaltijden aangeboden. Vegetarisme is in, is bekend en algemeen aanvaard. Toch zijn er nog heel wat misverstanden rond dit begrip.

 

Vegetarisme is een ethische beweging gebaseerd op geweldloosheid, vandaar het niet gebruik van voedsel afkomstig van gedode dieren. Voedsel van levende dieren zoals melk, melkproducten, eieren en honing worden getolereerd. Sommige vegetariërs onthouden zich ook daarvan en noemen zich veganisten. Ze zijn erg consequent en principieel en gebruiken geen wol en leer. Omdat een vlees- en visloze voeding erg gezond is, evolueerde het vegetarisme tot een internationale en erg gewaardeerde voedingsbeweging. Het is nu wereldwijd door de voedingswetenschap aanvaard en erkend dat een vegetarische voedingswijze gezond is en zelfs gezonder dan traditionele voeding.

 

Talrijke internationale onderzoeken tonen onomkeerbaar aan dat vegetariërs minder vatbaar zijn voor hart- en vaatziekten, diabetes en kanker. Indien zij er toch mee geconfronteerd worden, ligt de kans op genezing veel hoger. Dit lijkt logisch omdat vlees en vis geen voedsel is voor de mens. Ons spijsverteringsstelsel kent geen enkele overeenkomst met dit van een vleesetend dier of carnivoor. De uiterlijke kenmerken van bekende carnivoren zoals katten en honden tonen dit aan. Ze kunnen hun muil alleen verticaal bewegen, terwijl een mens dit zowel verticaal als horizontaal kan. Het gebit is totaal anders samengesteld en de tanden staan ver uit elkaar zodat er geen vezels tussen de tanden blijven zitten. Vleesetende mensen hebben een tandenstoker nodig. Carnivoren zweten niet, transpireren via de tong en hun voetzolen. Ze hebben een kort, glad darmstelsel en een snelle vertering omdat vlees en vis van nature gifstoffen bevatten, m.a.w. het voedsel mag bij hen niet te lang in het darmstelsel verblijven. De bloeddoorstroming naar de lever gaat sneller waardoor het ontgiften veel sneller gebeurt. De uitwerpselen worden nog altijd door de kat spontaan ondergestopt uit hygiënische gronden.

 

De mens is, fysiologisch gezien, niet in staat om vlees te verteren. Het spijsverteringsstelsel wordt er extra door belast. Vlees bevat geen ballaststoffen of ruwe vezels en blijft te lang in het lange en geprofileerde darmstelsel zitten, gaat door de lichaamstemperatuur over in rotting, tast de darmflora aan, vormt darmgassen en bemoeilijkt de stoelgang. Vlees bevat harde vetten die tot de groep van de verzadigde vetzuren behoren, verhoogt de cholesterol, doen de aders dichtslibben en belast het hart. Vleesetende mensen hebben te veel eiwit in hun voeding, bovendien is het voor hen moeilijk om dierlijk eiwit af te breken. De eiwitstofwisseling laat veel afvalstoffen achter die via de nieren uitgescheiden worden. Het lichaam wordt er door verzuurd en de nieren belast. Er is een nauw verband tussen het eten van vlees en een aantal reumatische aandoeningen. Vlees en vis bevatten geen of hooguit sporen van koolhydraten. We hoeven niet in te gaan op de nadelen van bio-industrie. De dieren die voor de vleesconsumptie zijn bestemd, worden op zeer korte tijd vetgemest en kunnen niet als gezond beschouwd worden, ook al voldoen ze aan alle wettelijke voorschriften.

   e  als n van orenet spijsverteringstelsel van de mens geen enkele overeenkomst toont met dit van een vleestened                

Sommige onderzoekers zijn van mening dat de mens vette vis nodig heeft omwille van de Omega-3-vetzuren. Dit is een misverstand van formaat omdat deze vetzuren in veel grotere hoeveelheden voorkomen in plantaardige voedingsmiddelen en in melk. Veel mensen lopen nog steeds met de overtuiging rond dat vis gezonder is dan vlees. Afgezien van het feit dat zeevis door de milieuvervuiling erg veel zware metalen bevat, bederft vis sneller dan vlees. Verse vis is moeilijk te verkrijgen, tenzij men zelf gaat vissen. Vlees en vis horen niet thuis in een gezonde voedingswijze. Ik kan me goed voorstellen dat er mensen zijn die graag vlees en/of vis eten, maar dat wil nog niet zeggen dat we dat nodig hebben om gezond te worden. Voorstanders van vleesvoeding hebben altijd twee argumenten : waar haalt u uw eiwitten vandaan en wat met de B12? Het antwoord is eenvoudig en voldoende overtuigend. In alle plantaardige voedingsmiddelen zit eiwit, zelfs veganisten hebben er geen tekort aan. Te veel aan eiwit, vooral dierlijk eiwit is een ernstig probleem. Omdat een vegetariër over een beter werkende dikke darm beschikt, maakt hij zelf zijn B12 aan. Beide aangevoerde argumenten houden dus geen steek en zijn door de voedingswetenschap achterhaald.

 

Minder vlees en minder vis zorgen voor een betere vertering en dat leidt naar een goede gezondheid. Schakel langzaam over op een vegetarische voeding door het vleesverbruik bewust te beperken. Als mens hebben wij geen vlees nodig, dus ook geen vleesvervangers. Die zijn meestal door hun samenstelling zwaar verteerbaar. Door over te schakelen op een vegetarische voeding hebt u zeker geen tekorten, integendeel, u krijgt veel meer voedingsstoffen binnen en haalt meer uit uw voeding. Vegetarische voeding is heel aantrekkelijk, fris, smaakvol en geeft een verzadigingsgevoel. In de vegetarische voeding wordt veel aandacht besteed aan keukenkruiden met hun prachtig aroma, wijnazijn, kruidenazijn, echte natuurmosterd, heerlijke tafelolie en vele gezonde lekkernijen. Er bestaat zelfs een vegetarische gastronomie : vegetarisme met stijl. Vegetarische voeding opent de weg naar gezond fruit, bessen, watervruchten, noten, zaden, pitten, paddestoelen. Vegetarische voeding is gezond, milieuvriendelijk en…ethisch verantwoord!

 

Voor meer informatie en kookboeken, raadpleeg de boekenlijst.