42-1747956267041PAA30400004276087

 

 

Het gevreesde jojo-effect

 

Het wordt steeds duidelijker dat de afslankingsrage de verkeerde richting uitgaat. Al eerder heb ik gewezen op het feit dat afslankingsspecialisten geen onderscheid maken tussen een exogene en endogene zwaarlijvigheid. Er wordt ook geen rekening gehouden met het lichaamsvocht dat bij zwaarlijvigheid vaak even belangrijk is als het vet. Bovendien zijn bijna alle diëten gebaseerd op de calorieëntheorie. Door bij een exogene zwaarlijvigheid caloriearm te eten, wordt de vetreserve aangesproken en daalt het lichaamgewicht. Dit proces kan gestimuleerd worden door intensief te sporten.

 

Hoe vaak leest u niet in een advertentie: ‘Het vet smelt als sneeuw voor de zon, nadien kunt u weer alles eten.’ Dat is fundamenteel fout. Wie na een afslankingskuur niet meteen overschakelt op een gezonde, natuurlijke voeding, loopt het gevaar om snel weer bij te komen. Dit is het zo gevreesde jojo-effect. Tijdens een afslankingskuur is de stofwisseling op een zodanig laag pitje, dat het lichaam met weinig calorieën toekomt. Dat is vergelijkbaar met reeën, die de winter met weinig voedsel doorkomen. Door terug over te schakelen op normale porties stijgt bij meer dan 2/3 van de afvallers heel snel het gewicht. Meestal bereiken deze mensen een gewicht dat hoger ligt dan toen ze met het dieet begonnen. Vandaar de bekende uitdrukking: afslanken kent een zwaar einde!

 

Het jojo-effect is niet zonder gevaar, het verhoogt de risico’s op hartaandoeningen en diabetes, zeker als men daar aanleg voor heeft. Uit een onderzoek, uitgevoerd aan de universiteit van Californië op duizenden mannen en vrouwen is gebleken dat een vrouw gemiddeld in haar leven 36 kg verliest en er weer 98 kg bijkomt. Een kleine groep, die het lichaamsgewicht onder controle kan houden, heeft dit te danken aan een gezonde voeding en een levenswijze met beweging. Helaas zijn er ook die een constant laag gewicht weten te behouden door té weinig en té eenzijdig te eten. Zij lijden permanent aan ondergewicht en putten op langer termijn hun lichaam uit waardoor ze vatbaar zijn voor allerlei ziekten.

 

Het jojo-effect kan voorkomen worden door in fasen af te vallen en periodes in te bouwen met gezonde voeding en een natuurlijke levenswijze. Bereken eerst het gewicht dat u zeker niet mag overschrijden. Dit wil zeggen dat u een BMI van 25 moet nastreven. Dit gewicht wordt bepaald door lengte x lengte x 25. Is iemand bijvoorbeeld 1,68 m groot, dan is het maximum gewicht (1,68 x 1,68) x 25 = 70, 56 kg, afgerond 70 Kg. Indien deze persoon 91 kg weegt, is er een overgewicht van 21 kg. Het afslanken gebeurt in drie fasen van telkens 7 kg. Tussen iedere fase schakelt men over op een algemene gezonde voeding met veel fruit en groenten en weinig brood, deegwaren, gebak enz. U bepaalt zelf hoelang deze tussenfasen duren. Meestal rekenen we op 3 à 6 weken. Op deze wijze voorkomt u het jojo-effect terwijl u geleidelijk overschakelt op een gezonde voeding. Uw gewicht blijft hierdoor relatief constant.