Vroeger als ik een lezing gaf over vegetarisme of gezonde voeding begon ik meestal met het verteringsstelsel te bespreken om de juiste voedselkeuze te bepalen. De mens heeft immers een verteringsstelsel dat sprekend gelijkt op dit van een fructivoor of vruchteneter. Het werd snel duidelijk dat we niet gemaakt zijn om vlees te eten. Ik grapte dan meestal door te vertellen dat insecten door hun zachte structuur nog wel zou lukken, maar daar waren toen geen liefhebbers voor. Dit schijnt nu te veranderen. Insecten op het bord begint stilaan in de voedingswereld door te dringen, maar het is zeker nog geen rage. In China ligt dat anders, maar de Chinezen zijn met heel veel en hebben geleerd alles te gebruiken wat enigszins eetbaar is tot de poten van de kippen toe en nog veel andere verrassende spullen waaronder een rijke variatie aan wormen.

We merken hoever de mens afwijkt van zijn oorspronkelijk vruchtendieet. Als we in het warme zuiden over een markt wandelen met al die prachtige sappige en kleurrijke vruchten komt het water al in de mond. Het zien en ruiken van al deze heerlijke vruchten brengt het verteringsstelsel al in beweging door o.a. de speekselklieren te prikkelen, maag- en darmsappen af te scheiden en de peristaltiek opgang te brengen. Bij het zien van griezelige wormen op het bord sluit zich de maag en ontstaat er een spontane aversie. Een normaal mens moet zich inhouden om niet te braken. De voedingsindustrie denkt daar anders over, alles went, als er maar genoeg over wordt gesproken en bejubeld. Met reclame krijgt men alles verkocht. Sommige voedingsdeskundigen die het wormendieet proberen te lanceren spreken liever over insecten, want dat klinkt smakelijker dan wormen, rupsen, krekels en sprinkhanen. Nu al wordt er beweerd dat insecten rijk zijn aan eiwit, vitaminen, mineralen, ruwe vezels en omega-3-vetzuren. Hoe groot moet de portie insecten wel zijn om aan de aanbevolen dagelijks hoeveelheid nutriënten te voldoen? Men hoeft geen voedingsdeskundige te zijn om te beseffen dat men erg veel meelwormen of huiskrekels moet eten om er de nodige energie uit te halen.

Wat schuilt er achter dit walgelijk verhaal? Is het misschien de bedoeling om morgen in de voedingsproducten een zeker percentage insecten te verwerken om de prijs te drukken? We hebben de indruk dat er achter de schermen al druk wordt gewerkt om binnenkort met specialiteiten voor de dag te komen zoals ‘Amerikaanse woestijnsprinhanensoep’ of ‘Moriowormensaus’ of ‘Zijdevlinderdessert’. Wat zou u denken van een kant-en-klare ‘Buffalowormengerecht’! We kunnen er eens mee lachen, maar de Belgische overheid heeft al in een nieuwe omzendbrief laten weten dat in ons gezegend landje van bier, chocolade en friet het voortaan toegestaan is om tien insectensoorten te mogen kweken voor menselijke consumptie. Voor alle duidelijkheid, de dag dat de krant dit nieuws bracht, was niet 1 april. Het is allemaal heel ernstig bedoeld want het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de voedselketen (FAVV) waarschuwt dat wie allergisch is voor zeevruchten of huisstofmijt moet opletten omdat zij een grote risico lopen om allergisch te zijn voor insecten. Voedselallergie-expert Marty Blom voegt er aan toe: ‘Tot nog toe werd geen enkel geval van allergie opgetekend na het eten van insecten. Maar wie allergisch is voor deze twee zaken, kan inderdaad beter voorzichtig zijn.’ Er worden in België nog niet massaal wormen gegeten, dus is het logisch dat nog niemand allergisch heeft gereageerd. Er wordt gegarandeerd dat de insecten uitgebreid getest worden op aanwezigheid van ziektekiemen. De meest gebruikte bereidingswijzen zijn roosteren, bakken en frituren waardoor de smaak nog heerlijker wordt. Wat zou u ervan denken als morgen bij een van de ons overgebleven frietkoten de slogan te lezen staat: ‘Proef onze zelfgemaakt huiskrekelsaus’. De dierenrechtenorganisaties hebben nog niet gereageerd want levende wormen in heet vet bij 180 °C frituren is geen zachte en humane dood. Wormenexperts binden al meteen de strijd aan eten tegen bio-industrie want insectenkwekers worden de grote concurrenten van vleesverwerkende bedrijven. Gaan morgen de varkenshouders massaal overschakelen op het kweken van insecten? Misschien minder geurhinder en verkleint men daarmee het mestprobleem! Alle argumenten zijn goed om het nieuwe goud te lanceren.

Tot de 10 uitverkoren insecten behoren: de rups van de kleine wasmot, de wasmotrups, morioworm, rups van de zijdevlinder, meelworm, buffaloworm, Afrikaanse treksprinkhaan, bandkrekel, huiskrekel en de Amerikaanse woestijnsprinkhaan. Mooi klinkende namen op de menukaart van de culinaire restaurants, want daar moet men beginnen om daarna de doodgewone consument aan te zetten tot het eten van wormen, krekels, rupsen en sprinkhanen. Al in de jaren tachtig van de vorige eeuw hebben studies aangetoond dat door minder vlees te eten de ecologische voetafdruk flink verkleind wordt. Onlangs heeft de Hoge Raad voor de gezondheid gepleit om de vleesconsumptie drastisch terug te dringen om de gezondheid van de bevolking te vergroten. Er wordt al minder vlees gegeten, de bio-industrie is aan strenge normen gebonden zodat de groei gestopt is, maar wat helpen al deze goede initiatieven als we morgen overschakelen op een andere vorm van dierlijk voedsel, want insecten zijn nog altijd dieren. Geen sprinkhanen, geen wasmot of krekels op ons bord maar wel blozende vruchten, welriekende kruiden en heerlijke groenten. Laten we terugkeren naar onze oorspronkelijke voeding, meer voedingsmiddelen en minder voedingsproducten, dat is gezonder en milieuvriendelijk. Bovendien leveren we hiermee een aanzienlijke bijdrage aan het wereldvoedselprobleem.

 

Voor meer informatie over gezonde voeding, surf naar www.europeseacademie.be