pr26513CB046314190145

Bij depressie kans op vroeggeboorte

 

Langdurige stress of depressie bij zwangere vrouwen kan een mogelijke oorzaak zijn van vroegtijdige geboorte tussen de 27ste en de 38ste week. Hierdoor wordt de kans op babysterfte vergroot. Het stresshormoon cortisol kan hierbij een rol spelen. Een onlangs gehouden psychiatrisch congres in Londen heeft hier ruime aandacht aan besteed. Onderzoekers zijn van mening dat er voor 30% van de vroeggeboorten geen verklaring is. Het is juist deze groep die aan nauwkeurig onderzoek werd onderworpen. Hieruit blijkt dat vooral stress maar ook depressie aan de basis liggen.

 

Dr. Myriam Hanssens, gynaecologe verbonden aan de KUL, zegt: ‘Depressie kan inderdaad een van de risicofactoren zijn van vroeggeboorte. Bij een groot aantal stellen we een infectie vast van de zwangerschapvliezen, soms ook een ontsteking bij de baby. Er bestaat een verband tussen depressie en de ontregeling van het immuunsysteem, waardoor een infectie  kan optreden’ Bij stress is er eerst een versterking van de immuniteit, maar bij blijvende stress wordt de weerstand zwaar belast en verhoogt de kans op infectieziekten. Bij depressie gebeurt ongeveer het zelfde.

 

Veel zwangere vrouwen zijn bij mij op consultatie geweest en ik stelde vaak vast dat vrouwen onvoorbereid zwanger werden. Pas later werden zij zich bewust dat er iets moest gedaan worden aan hun gezondheid. Tijdens de zwangerschap is moeder en kind fysiologisch met elkaar verbonden, zij vormen samen een kringloop. Het is moeilijk om zwangere vrouwen te behandelen omdat iedere reactie zich op de vrucht reflecteert. Dat geldt zowel voor de reguliere als voor de natuurgeneeskundige behandeling. In heb altijd gepleit voor preconceptionele zorg, d.w.z. dat man en vrouw zich heel bewust voorbereiden op de zwangerschap door hun voeding en levenswijze aan te passen. Zo kan het lichaam van de toekomstige moeder op voorhand gereinigd worden, tijdens de zwangerschap kan dat niet omdat er te veel gifstoffen in de bloedbanen terecht komen.