200165019-001189619200400650-001

 

Calendula, ook goudsbloem genoemd, herkent iedereen aan de stralende oranjekleurige bloemblaadjes en haar frisgroen blad. Het is in de kruidengeneeskunde een belangrijk kruid met veelvuldige toepassingen als kruidenthee maar ook verwerkt tot verzorgingsproducten en zelfhulpmiddelen. De goudsbloem is vooral geschikt voor babyproducten. In tegenstelling tot veel kruiden leent de goudsbloem er zich toe om in de tuin te kweken. Ze bloeit in het midden van de zomer en richt haar kopje naar de zon die hoog in de lucht staat. Alleen de bloemen die goed open zijn en als de dauw van de bladeren is opgedroogd, worden geoogst. Oogsten gebeurt altijd in de ochtend omdat dan de optimale vitaliteit aanwezig is. De plantencellen zuigen dan het water uit de bodem. Dit proces neemt af met het ritme van de dag. Tijdens de middag of nog later geplukt, verlept de plant gemakkelijker en is niet geschikt om te oogsten.

Goudsbloem wordt snel na het plukken verwerkt.

 

Calendula is een veeleisende plant. Zij heeft een humusrijke bodem nodig om snel en krachtig te groeien. Ze gedijt het beste op een stuk grond dat een jaar voordien als groenbemesting werd benut (klaver, luzerne). Calendula gebruikt tijdens haar groei veel voedingsstoffen o.a. stikstof uit de bodem waardoor ze snel en weelderig groeit. Het schoffelen brengt meer zuurstof in de grond, zorgt er voor dat het regenwater beter binnendringt en verdamping tegenhoudt.

 

Calendula is rijk aan gele kleurstoffen, zoals xanthofyl en carotenoïden. Daarnaast bevat de plant etherische oliën, bitterstoffen, de zeepachtige stof saponine en salicylzuur. Salicylzuur is bekend, daarvan werd oorspronkelijk de aspirine gemaakt. Het zijn de triterpeenverbindingen die voor de ontstekingsremmende werking zorgen, samen met de etherische olie, saponinen en flavonoïden. De laatste twee zijn samen met caroteen, slijmstoffen, oleanolzuur en tocoferolen verantwoordelijk voor de bloedstelpende, verzachtende en jeukstillende eigenschappen van calendula. Vooral calendulazalf is erg bekend en wordt voor veel doeleinden gebruikt.

 

Als u door kruiden gefascineerd bent, kan een opleiding tot herborist uw droom in vervulling brengen. U volgt dan een tweejarige praktijkgerichte avondopleiding aan de Europese Academie voor Natuurlijke Gezondheidszorg te Antwerpen, Gent, Leuven of Maastricht. Vraag een studiegids aan bij het hoofdkantoor Europese Academie Weg naar As, 267 – 3600 Genk Tel. 089-355246 of surft even naar www.europeseacademie.be