F000383656568742AA051574

Avocado

Een lekkernij met geneeskrachtige werking

 

 

Avocado behoort tot de familie van de laurierachtigen (Lauracea). Oorspronkelijke was de avocado de vrucht van een twintig meter hoge boom, die uitsluitend in tropisch Zuid- en Midden-Amerika voorkwam. Er zijn thans talrijke gekweekte rassen en variëteiten die in tal van tropische gebieden worden verbouwd op eerder lage stammen om het plukken te vergemakkelijken. Het gaat hier om groene, paarse of bijna zwarte vruchten met een gladde, ruwe of bobbelige schil, tussen de 5 en 20 cm lang en rond of een peervormige structuur. Het vruchtvlees is groenachtig wit of enigszins geel getint. Het is dit romige en crèmeachtige vruchtvlees dat de avocado zo aantrekkelijk maakt. Het vruchtvlees heeft een vrij neutrale smaak dat doet denken aan noten. Midden het vruchtvlees ligt een grote pit, die gemakkelijk  verwijderd kan worden.

 

Snij de vrucht in de lengte door tot op de dikke, harde pit. Door beide helften voorzichtig in tegengestelde richting te draaien komen ze los van de pit. Het vruchtvlees kan met een lepel uit de schil worden gehaald. Door het toevoegen van een weinig zout en strooikruiden wordt de neutrale smaak pittiger. Omwille van het hoge vetgehalte is het goed er wat citroensap over te sprenkelen of er aan toe te voegen. Het vruchtvlees kan in reepjes worden gesneden bij rauwe groenten en salades of geplet als broodbeleg. De avocado kent talrijke toepassingen in de gezonde keuken. De Azteken noemden de vrucht ‘boter uit het bos’. De avocado laat zich gemakkelijk combineren met andere fruitsoorten, champignons, groenten, groenten die in melkzuur of azijn worden bewaard, tomaten of aardappelen.

 

De avocado is rijk aan plantaardig vet (23,5 %) dat van zeer goede kwaliteit is. Deze erg geprezen vrucht bevat slechts 0,4 % koolhydraat, maar met een hoge concentratie aan een uitzonderlijk suiker, namelijk mannoheptulose. Een stof die de bloedsuikerspiegel normaliseert en hyperglycemie doet dalen. Avocado speelt een grote rol bij het voeden van de zenuwcellen en de hersenen. De avocado heeft een gunstige invloed op de insulineproductie, die bij veel mensen te hoog ligt. Door zijn afremmende werking loopt men minder gevaar om suikerziekte te krijgen en wordt het reservevet beter gebruikt. Avocado hoort thuis in een gezond en verantwoord vermageringsdieet. De aanwezigheid van lecithine is gunstig voor het zenuwstelsel, terwijl koper (210 microgram) instaat voor de productie van rode bloedlichaampjes.

 

  • Avocado helpt bij vele kwaaltjes.
  • Heeft een gunstige invloed op het zenuwstelsel, de gemoedstoestand en is onmisbaar in de strijd tegen stress.
  • Helpt bij menstruatieproblemen.
  • Stimuleert de maagzuurproductie voor een betere eiwitvertering. Vooral bij een te lage maagzuurproductie werkt avocado erg goed, dus bij een te traag werkende maag.
  • Stimuleert de productie van rode bloedlichaampjes.
  • Ideale vet- en eiwitleverancier voor moeders die borstvoeding geven.
  • Door de aanwezigheid van vitamine B6 heeft avocado een gunstige invloed op de immuniteit, eiwitstofwisseling en bij de aanmaak van neurotransmitters (depressie).
  • Wordt uitwendig gebruikt als voedzaam masker bij droge huid (vit. E).

 

Sommige mensen schrikken van het hoge vetgehalte, maar zij vergeten dat plantaardig vet noodzakelijk is voor een goede gezondheid en het beheersen van de cholesterolspiegel. Ondanks zijn hoge calorische waarde speelt avocado een gunstige rol bij het streven naar minder gewicht. Avocado hoort ook thuis in het ‘Dries Kankerdieet’ en neemt daar zelfs een belangrijke plaats in. Regelmatig avocado eten beschermt u tegen kanker. U kunt de pit in een glas water leggen, op de vensterbank zetten en na enige tijd ontstaat er een kiem. Plant de gekiemde pit in een bloempot en plaatst deze op een zonnige plaats. U krijgt een prachtige kamerplant!