Van april tot juni is het de aspergestijd. Asperge (Asparragus officinalis L) is een verrukkelijke groente en de teelt is erg eenvoudig maar arbeidsintensief. Er zijn groene en witte asperges. In feite gaat het om dezelfde plant. Bij witte asperges maakt men een zandrug van ongeveer Fijne dunne asperge kan men rauw eten en heeft een lichte zoete smaak. Meestal wordt asperge gekookt, maar mag niet opnieuw worden opgewarmd omdat het een nitraathoudende plant is. De gekookte asperge verliest uiteraard vitaminen, maar behoudt een groot deel van zijn geneeskrachtige werking. Ze is erg rijk aan provitamine A, vitaminen van het B complex zoals B1, B2, B3, B6 en bevat zelfs foliumzuur. De aanwezigheid van kalium werkt waterafdrijvend, bovendien bevat deze groente zink, een mineraal dat betrokken is bij de werking van een groot aantal enzymen. Geneeskrachtige werking Door zijn sterk onzurende en waterafdrijvende werking helpt asperge bij zwaarlijvigheid, oedeemvorming, hartproblemen, blaas- en nierklachten. Als u asperges eet, geniet dan niet alleen van deze prachtige groente maar besef ook zijn opvallende genezende werking.