56570165ppb02197237344IS297-070

 

 

Aften zijn kleine, pijnlijke zweertjes in de mondholte. Zij komen zeer veel voor. De oorzaak is niet echt gekend. Sommige spreken van een virale infectie, maar onderzoekers zijn steeds meer overtuigd dat stress een erg belangrijke rol speelt bij het ontstaan van deze vervelende zweertjes. Mensen die er vatbaar voor zijn zullen dit bevestigen. In periodes van spanningen, zoals tijdens het examen bij scholieren of studenten, maar ook bij  stresserende werksituaties duiken ze op. Een afte verschijnt als een rond, wit vlekje met een rode begrenzing. Het zweertje ontstaat meestal op zacht beweegbaar weefsel aan de binnenkant van de lippen of wangen, op de tong, de mondbodem, het zacht gehemelte en in de keel. Kleine aften zijn ongeveer 1 cm groot, maar vaak ook kleiner en verschijnen in groepjes van twee à drie. Ze verdwijnen meestal spontaan bij het afnemen van de stress en laten geen littekens achter. Bij veel mensen komen ze regelmatig terug, afhankelijk van hun stresstoestand. Grote aften komen zelden voor. Ze zijn grillig van vorm, genezen moeilijker en laten gemakkelijk littekens achter. Aften zijn niet gevaarlijk, maar wel vervelend. Ze zijn pijnlijk als met de tong of voedsel over het zweertje wordt gewreven. 

 

Behandeling

In de reguliere geneeskunde grijpt men meteen naar een pijnstillend middel zoals lidocaïne dat als mondspoeling wordt gebruikt. De mondspoelingen verdoven de mond en de keel en maakt het slikken vaak moeilijk, vooral bij kinderen is dit niet zonder gevaar om zich te verslikken. Er zijn nog andere middelen, zelfs op basis van cortisonen. Waarom naar dergelijke zware middelen grijpen als men weet dat aften spontaan genezen, niet gevaarlijk zijn en natuurlijke middelen evenzeer de ongemakken kan wegnemen. Er zijn drie belangrijke natuurlijke middelen om de mond te spoelen.

 

  • Kamillethee met honing is een uitstekend middel als mondspoeling.
  • Citroensap opgelost in lauw water met toevoeging van honing werkt bijzonder goed.
  • Appelazijn, water en honing kan eveneens voor dit doel worden gebruikt
  • Kamille-extract kan eveneens gebruikt worden.
  • Neem een eetlepel olijfolie of andere tafelolie in uw mond, kauw daar gedurende 10 à 15 minuten op, uitspuwen en de mond spoelen met citroensap in lauw water opgelost. Dit is een buitengewoon zuiverende remedies die niet alleen bij aften, maar bij vele andere klachten kan gebruikt worden.     

Op het ogenblik dat u met aften geconfronteerd wordt, weet u dat u onder stress staat. De oorzaak van stress ligt altijd buiten u zelf, in uw directe omgeving. Zoek de uitlokkende factor van uw stresstoestand op en probeer hier een oplossing aan te geven. Daarnaast probeert u de stress te overwinnen door anders om te gaan met vervelende situaties. Om uw directe stress kwijt te geraken, raad ik u een van de volgende remedies aan:

 

  • Een warm ligbad met een aangepaste badolie zoals melisse of lavendelolie.  De warmte van het badwater ontspant uw spieren, terwijl de geuren van de etherische olie rustgevend werken. Blijft 20 à 25 minuten rustig in het bad liggen en probeer aan niets te denken. Ga daarna 30 minuten, eventueel langer op uw bed onder een wollen deken rusten zodat u nog eens goed zweet.
  • Neem een warme douche en giet daarna met de doucheslang uw lichaam met koud water af. Hierdoor verbetert u uw doorbloeding, u gaat beter ontgiften en uw zenuwstelsel wordt er door versterkt.
  • Breng uw beide armen, tot over de ellebogen, gedurende 5 à 6 minuten in warm water en dompel ze nadien in koud water. Herhaal dit driemaal en eindigt altijd met koud water.
  • Een voetbad is eveneens een uitstekende remedie om een goede nachtrust te hebben. Het voetbad wordt op dezelfde manier toegepast als een armbad.
  • Bewegen is het beste middel tegen stress. Vooral intens bewegen zoals flink doorstappen, fietsen, zwemmen enz. Bij intense beweging schakelt u het denken uit en worden in uw hersenen rustgevende stoffen geproduceerd.

Mondspoelingen zijn nodig om de pijn te verzachten, maar stressbeheersing is het beste middel om aften te genezen. Een combinatie van beide is de ideale oplossing. Voeding is eveneens een doorslaggevend middel om enerzijds het overgevoelig zenuwstelsel tot rust te brengen en de immuniteit te versterken. Naast een algemene gezonde voeding raad ik extra het gebruik van voedingsmiddelen aan die rijk zijn aan vitamine C. (Zie mijn artikel over dit onderwerp.) Deze voedingsmiddelen hebben een ontsmettende en immuniserende werking. Ook vitamine E is bij deze behandeling belangrijk en komt rijkelijk voor in tafelolie zoals olijfolie, tarwekiemolie e.a.  Om het zenuwstel te ondersteunen is een kuur met tarwekiemen aan te bevelen. Gebruik dagelijks 2 eetlepels tarwekiemen, strooi ze in de soep of over de rauwkostsalade. Biorelaxatie is een uitstekende ontspanningsmethode. De Europese Academie organiseert regelmatig trainingen.