esp10240esp10319

Steeds meer kinderen krijgen het etiket ADHD opgeplakt. In de Westerse wereld zijn onderzoekers, psychiaters, psychologen en pedagogen ijverig op zoek naar de oorzaak van dit verschijnsel. ADHD kinderen zijn onrustig, wispelturig, angstig, weten geen raad met zichzelf, hebben concentratieproblemen, gedragen zich vaak onhandelbaar en kennen veel opvoedingsproblemen. Niet alleen voor het kind, maar ook voor de ouders en leerkrachten is het een zware opgave. 

 

ADHD is in ieder geval een complex fenomeen en het lijkt vreselijk moeilijk te zijn om een onderscheid te maken tussen de oorzaak en uitlokkende factoren. Het is zo goed als zeker dat er een verband bestaat tussen ADHD en voeding. ADHD kinderen  leiden vaak aan een gemaskeerde allergie d.w.z. dat ze overgevoelig zijn voor bepaalde voedingsstoffen maar daar niet direct op reageren. Het komt niet tot een allergische reactie maar wel tot een sluimerende toestand die deze kinderen onrustig maakt. Anderzijds stellen we vast dat binnen eenzelfde gezin, waar een gelijkvormig eetpatroon wordt toegepast, het ene kind ADHD heeft en de anderen niet. Het is niet het verkeerde voedingspatroon dat de oorzaak is maar wel de overgevoeligheid voor bepaalde voedingsstoffen bij sommige kinderen. Hier volgt de cruciale vraag: waarom is men overgevoelig en leidt deze overgevoeligheid naar ADHD? Hierop weet niemand het antwoord.

 

Er wordt gewezen naar de invloed van het vervuilde milieu. Wij beseffen nauwelijks in welke mate ons milieu is aangetast. Vermoedelijk zijn er kinderen die vatbaarder zijn voor de gifstoffen die we dagelijks inademen of via de voeding binnen krijgen. Als milieuvervuiling denkt men ook aan roken, parfums, chemische geurverdrijvers en onderhoud- en verzorgingsproducten die chemicaliën en andere substanties bevatten. Frisdranken, Cola, ketchup, industriesuikers, zoetstoffen, fastfood, junk food enz. horen tot de kritische producten. Volgens sommige onderzoeken zou 80% van de ADHD kinderen overgevoelig zijn voor koemelk en gluten (volle graanvoeding). Bij jonge criminelen zou dat zelfs 90% zijn. Men kan het ADHD probleem niet eenzijdig benaderen vanuit de gemaskeerde allergie, er is hier meer aan de hand. Vermoedelijk gaat het hier om uitlokkende factoren en blijft de echte oorzaak onbekend.          

 

In studies over ADHD wordt nauwelijks gesproken over de evolutie van het onrustig kind. Hoe wordt een ADHD kind volwassen en hoe komt het op bepaalde leeftijd toch tot een draaglijke onrust. Welke levensfasen zijn het meest kritisch? Meer informatie over deze aspecten kunnen de inzichten verruimen. Het gebruik van medicijnen krijgt steeds meer kritiek en in sommige  kringen zelfs heftig kritiek. Medicijnen geven zonder de diepere oorzaak te kennen is niet altijd verantwoordelijk. Pedagogen wijzen er op dat er ook opvoedingsfouten worden gemaakt waardoor het probleem nog erger wordt en de genezing bemoeilijkt. Ouders hebben geen ervaring met een ADHD kind, en pakken het vaak verkeerd aan of wachten te lang met professionele hulp in te roepen. Op het vlak van opvoeding, begeleiding en psychische en emotionele ondersteuning kan veel bereikt worden, meer dan men zou vermoeden.

 

Vanuit de natuurlijke gezondheidszorg hebben we een aantal adviezen. Zo heb ik ouders altijd aangeraden om te kiezen voor een zuivere voeding: geen cola of frisdrank in huis, geen gekleurd snoepgoed, geen waardeloos voedsel. Het is geen gemakkelijke opdracht om voedingsmiddelen op te sporen waar dergelijke kinderen overgevoelig voor zijn. Toch heeft men geen andere keuze. Geef het kind gedurende twee à drie weken geen melk of melkproducten zodat alle melkresten uit het lichaam verwijderd zijn. Ga na of het kind tijdens deze periode opvallend rustiger is geworden. Indien dit zo is, kan dit wijzen op een overgevoeligheid voor melk. U kunt na deze drie weken het kind opnieuw melk en melkproducten laten gebruiken. Als u een verhoogde onrust vaststelt, mag u er zeker van zijn dat er sprake is van overgevoeligheid, zonder dat het tot een allergische reactie komt. U kunt dezelfde controle uitvoeren met alle voedingsproducten op basis van rogge, tarwe, haver, gerst en gierst en dit vergelijken met rijst, maïs en boekweit, die glutenvrij zijn. Het zijn de landbouwproducten zoals melk en granen die voor overgevoeligheid zorgen.

 

Weer andere onderzoekers leggen een verband tussen ADHD en Omega 3 vetzuren en willen het hele probleem met lijnzaadolie oplossen. Lijnzaadolie is zeer rijk aan Omega 3 vetzuren en heeft het gebruik van visolie verdrongen. Sommige wijzen dan weer op een te kort aan zink en vit. B6, hoewel dit kan betwijfeld worden omdat zink rijkelijk voor komt in vele voedingsmiddelen. Weer anderen zijn er van overtuigd dat ADHD een gevolg is van inentingen. Een complex probleem als ADHD lost met niet op met een pilletje, maar ook niet met een voedingssupplement of een capsule lijnzaadolie of visolie. Opvoeding, vrije tijdsbesteding, stressbeheersing, leren omgaan met agressie, afleiding, aangepaste leermethode, schoon milieu, gezonde voeding en vermoedelijk nog vele andere factoren spelen een rol in de strijd tegen ADHD.