Eenjarige opleiding

Natuurlijke Therapieën
Natuurlijke Therapieën

De moderne natuurgeneeskunde maakt niet alleen gebruik van kruiden (fytotherapie) en etherische oliën (aromatherapie), maar ook van Gemmotherapie, Acetotherapie, Apitherapie, Probiotica, Enzymtherapie, actieve mineralen en vitaminetherapie.

Ze worden soms autonoom gebruikt, maar meestal aanvullend of complementair. In deze opleiding komen al deze natuurlijke therapieën ruim aan bod. Alle lessen worden gegeven door Jan Margodt, een prominente fyto- en aromatherapeut met een rijke ervaring met natuurlijke therapieën. Het gaat om een compacte opleiding die praktijkgericht is.

Gemmotherapie

Gemmotherapie is een specialisatie binnen de fytotherapie. Er wordt gebruik gemaakt van natuurlijke middelen op basis van embryonaal plantaardig weefsel met bijzondere eigenschappen zoals een sterk groeipotentiaal. Dit embryonaal weefsel bevindt zich in de knoppen en jonge scheuten van bomen en struiken. In de Gemmotherapie maken we gebruik van cellulaire energie en haar vitale eigenschappen. Deze hoog energetische geneeswijze activeert de gezondheid en geneest ziektes. Gemmotherapie is een mooie aanvulling op fytotherapie door zijn complementaire werking.

Acetotherapie

Acetotherapie is een verzamelbegrip voor een aantal natuurlijke remedies op basis van organisch of natuurlijk zuur. Het grote voordeel van organisch zuur is zijn sterk ontsmettende en reinigende werking, herstelt het verstoord bacterieel evenwicht en versterkt de immuniteit. Tot de acetotherapie behoren appelazijn en andere vormen van natuurazijn, maar ook citroensap, kefir, komboucha en andere zure remedies.

Apitherapie

Apitherapie maakt gebruik van bijenproducten. In het oude Egypte wist men de heilzame werking van deze producten te waarderen. Tot deze therapie behoren honing, koninginnenbrij, propolis, bijengif en stuifmeel. Honing heeft een sterk ontsmettende werking en is de meest aangewezen therapie bij het behandelen van wonden en huidproblemen. Wordt erg geprezen voor zijn rustgevende en zenuwversterkende werking. Propolis heeft een sterk ontstekingsremmende werking terwijl stuifmeel een uitzonderlijke werking heeft bij talrijke klachten. Wordt met succes toegepast om de schadelijke gevolgen van bestraling bij kanker tegen te gaan.

Probioticatherapie

Probiotica zijn natuurlijke middelen die grote hoeveelheden nuttige melkzuurbacteriën bevatten. Deze levende micro-organismen hebben bij juiste inname een direct gezondheidseffect. In het maag-darmkanaal zijn een grote hoeveelheid micro-organismen aanwezig in de darmflora (microbioom). Door slechte en onevenwichtige voeding en het niet respecteren van voedingsregels geraakt het microbioom in disbalans wat de darmwerking bemoeilijkt en voor darmproblemen zorgt. Zo wordt het risico op darmkanker aanzienlijk vergroot. Ook stress en negatieve emoties hebben een ongunstige werking. Door probioticatherapie in te zetten, herstelt zich het verstoorde microbioom en wordt de darmwerking geactiveerd. De dikke darm staat rechtstreeks in contact met de hersenen en heeft invloed op de gemoedstoestand.

Enzymtherapie

Verteren is een enzymatisch proces. Door de tussenkomst van enzymen worden zowel de macro- als de micronutriënten uit het voedsel vrijgemaakt en geabsorbeerd. Langdurige en hardnekkige verteringsproblemen verstoren dit enzymatisch proces wat aanleiding geeft tot veel voorkomende verteringsproblemen en darmklachten. Door het toepassen van enzymtherapie verloopt de vertering optimaal en worden de essentiële voedingsstoffen geabsorbeerd en tijdens de stofwisseling in energie of lichaamseigen stoffen omgezet wat de gezondheid versterkt en ziekten voorkomt of geneest.

Actieve mineralen en vitaminetherapie

De moderne voeding is arm aan actieve mineralen en vitaminen. Deze bijzondere stoffen hebben we in kleine hoeveelheden nodig en zorgen ervoor dat talrijke fysiologische processen in het lichaam optimaal functioneren. Wetenschappers tonen aan dat het gebrek aan actieve mineralen en vitaminen aan de basis ligt van talrijke veel voorkomende moderne klachten zoals verhoogde stressgevoeligheid, angst, depressieve neigingen, concentratieproblemen, slapeloosheid, lusteloosheid, spierkrampen, duizeligheid enz. In de moderne natuurgeneeskunde wordt met succes gebruik gemaakt van spirulina, chorella, tarwegras, gerstegras en andere natuurlijke middelen die bijzonder rijk zijn aan actieve mineralen en natuurlijke vitaminen.

PRAKTISCHE GEGEVENS

Avondopleiding in Gent.

Lesdagen: Klik hier voor het lesrooster
Vakantiedagen zoals in het reguliere onderwijs.

Examen: Praktijkopdracht.
Diploma: Beoefenaar natuurlijke therapieën.

Lesgeld: 280 euro, verzekering inbegrepen.
Vooruitbetaling: 120 euro bij inschrijving.

Studieboeken niet inbegrepen.
Digitale ondersteuning gratis.

Beroepsmogelijkheden: in hoofd- of bijberoep of in dienstverband.

Inschrijving via website. Annulering binnen 2 weken na inschrijving.